28/12/16

Ακιντζί: Δεν θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία λύσης

Κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι “κανείς άλλος (εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι”.
Ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε την Δευτέρα Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ένωσης Τ/κ συντακτών με τίτλο “Συνάντηση ΜΜΕ – `προέδρου`”. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και ο Ερχάν Ερτζίλ, σύμβουλος Τ/κ ηγέτη για θέματα ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τον σημερινό τ/κ Τύπο, αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο, για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.
Είπε ακόμα ότι ενόψει της Γενεύης, και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και να υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.
Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως ο ίδιος είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.
Υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά είπε ενώ τα “δύσκολα θέματα” αναμένεται να συζητηθούν στην Γενεύη.
Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και η διακυβέρνηση τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Ο κ. Ακιντζί, “ αν όλα ακολουθήσουν τον δρόμο τους και δεν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα, τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στο ατζέντα για το καλοκαίρι”, είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα στη διαφορά των δηλώσεων της ε/κ πλευράς με τις δηλώσεις της τ/κ πλευράς σχετικά με την Γενεύη και είπε ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο ηγέτης των Τ/κ προσθέτοντας ότι “και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό”.
“Αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος”, είπε.

2 σχόλια:

  1. Ευτυχως που οι Τουρκοι ειναι τοσο μαξιμαλιστες ωστε και ο ανανικος Αναστασιαδης δεν μπορει να υπογραψει, τετοια συμφωνια .Εξαλου το δηλωνουν οι Τουρκοι παντου: Υπογραφη μονον με εγγυησεις και Τουρκικο στρατο, και η επομενη μερα θα ειναι η προσπαθεια ανγνωρισης της "ΤΔΒΚ", καθως και ολη τους η προσπαθεια ειναι να θεωρηθει η ΚΔ εκλιπουσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο ήταν οι απροκάλυπτα τουρκόφρονες προηγούμενοι ηγέτες των τ/κ ξέραμε με τι έχουμε να κάνουμε και κανείς δεν έτρεφε αυταπάτες. Για τούτον εδώ, τον Μουσταφά Ασπριντζή, δημιουργήθηκε αρχικά η εντύπωση ότι προτάσσει την Κύπρο και ότι τάχα δεν θα ήταν υπάλληλος τής Άγκυρας.
    Αμ δε !! Αποδείχθηκε πιό ερντογανικός και από το σουλτάνο. Προσπαθεί να κρατήσει την υπόθεση στα νύχια τής Αγγλίας και στα δόντια τής Άγκυρας.
    Είναι η στιγμή που θα κριθεί στα έσχατα τόσον ο Ο.Η.Ε. όσον και ο Αναστασιάδης.
    Ο μεν Ο.Η.Ε. με το αν θα καλέσει ο Γενικός Γραμματέας τόσον την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεξάρχουσα Κρατική Οντότητα, αφού για τα εδάφη της και την κυριαρχία της θα γίνει η συζήτηση, όσον και τα πέντε μόνιμα μέλη τού Συμβουλίου Ασφαλείας ως αυτονοήτως έχοντα τον λόγο στις συζητήσεις οι οποίες αφορούν την υπόσταση Κράτους για το οποίο πρόκειται να εγγυηθεί, αλλά και την Ε.Ε. για την ίδια αιτία αφού η Κύπρος είναι χώρα μέλος της και οι περί αυτήν εξελήξεις την αφορούν άμεσα.
    Ο δε Αναστασιάδης με το αν θα μείνει αμετακίνητος στην αρχή τής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και αν θα διασφαλίσει την συνέχεια τού Κράτους τού οποίου είναι Πρόεδρος, εφ' όσον ως γνωστόν (ελπίζω να το γνωρίζει και ο ίδιος) είναι Πρόεδρος Κράτους και όχι επικεφαλής μειονοτικής κοινότητας. Και ως εκ τούτου καλείται να διασφαλίσει την χρονική ενότητα και νομική συνέχεια τής οποιασδήποτε νέας
    εκδοχής ή κρατικής μορφής πρόκειται να δημιουργηθεί (αν δημιουργηθεί) προς
    την Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και τής οποίας δεν έχει δικαίωμα μήτε πολιτικό, μήτε νομικό, μήτε ιστορικό να υπογράψει ληξιαρχική
    πράξη θανάτου της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.