24/12/16

ΕΔΕΚ - Ο ΠτΔ οφείλει έστω και τώρα να καταθέσει επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για τη σύνθεση και το θεματολόγιο της διάσκεψης

Image result for εδεκΣτην πορεία του χρόνου επιβεβαιώνονται οι λανθασμένοι χειρισμοί και αποφάσεις τις οποίες πήρε ο ΠτΔ στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου αναφορικά με τη διάσκεψη της Γενεύης και η οποία βρίσκετε σε αντίθεση με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του (ενδεικτικά βλ. διάγγελμα 23/11/2016).
Ο ΠτΔ πριν από τη συγκατάθεσή του στη διάσκεψη, δεν τήρησε το αυτονόητο: να αναμένει την επίσημη δημόσια τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών τόσο για τη σύνθεση όσο και για το θεματολόγιο και τη διαδικασία που θα ακολουθείτο στη διάσκεψη της Γενεύης. Η εκ των υστέρων προσπάθεια δικαιολόγησης και η επιχείρηση διαμόρφωσης εντυπώσεων κάθε άλλο παρά θετική εξέλιξη είναι.
Το μόνο σίγουρο είναι η σύγχυση που επικρατεί στο προεδρικό περιβάλλον με τις αντιφατικές δηλώσεις (π.χ. συνέντευξη Ιωάννη Κασουλίδη, εφημερ. Καθημερινή 11/12/2016, με αναφορά στην διεκδίκηση της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας). Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τόσο  την απουσία σχεδιασμών όσο και συγκροτημένης άποψης για το θέμα.

Για 1η φορά η Κυπριακή Δημοκρατία είχε την ευκαιρία να στριμώξει την Τουρκία και να την υποχρεώσει να αποδείξει έμπρακτα την πρόθεσή της για δήθεν εποικοδομητική στάση στη λύση του Κυπριακού μέσα από:

τη σταθερή θέση ότι στη διάσκεψη θα συμμετέχουν (εκτός από τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη) η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Κυπριακή Δημοκρατία.
την πλήρη εναρμόνιση με τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι στη διάσκεψη θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και όχι να συζητηθεί η αναθεώρηση των εγγυήσεων.
Σε περίπτωση που η Τουρκία θα αρνείτο να αποδεχθεί τα πιο πάνω αυτονόητα, θα ήταν διεθνώς εκτεθειμένη.
Αντίθετα με τα όσα ο ΠτΔ έχει αποδεχθεί για τη διάσκεψη, ο κίνδυνος να εκτεθεί η δική μας πλευρά και να της επιρριφθούν ευθύνες είναι πολύ μεγάλος. Έστω και την υστάτη, ο ΠτΔ οφείλει να καταθέσει επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη τόσο για τη σύνθεση όσο και για το θεματολόγιο της διάσκεψης.

Μαρία Πολυδώρου
Μαρία Πολυδώρου
Κοινοβουλευτική Συνεργάτις Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.