26/12/16

Ο διμέτωπος πόλεμος της Τουρκίας έχει μπροστά του δύσκολες ώρες

SERKAN DEMİRTAŞ, Hurriyet Daily, Μετάφραση, Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Μόλις λίγες ημέρες αφότου το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σκότωσε 14 αστυνομικούς των μονάδων αποκατάστασης τάξης σε μια επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο στις 17 Δεκ., οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) ανακοίνωσαν ότι υπήρχαν 16 μάρτυρες στις 21 Δεκ. στην εξελισσόμενη Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη της Τουρκίας που στοχεύει στην εκκαθάριση της Αl-Bab, μιας στρατηγικής πόλης στη βόρεια Συρία, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Αυτή η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη απώλεια  που είχε ο τουρκικός στρατός σε μια ημέρα στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου.
Η στρατηγική του διμέτωπου πολέμου της Τουρκίας άρχισε στα τέλη Ιουλίου του 2015, αφού το ΡΚΚ συνέχισε τις βίαιες επιθέσεις του μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της φιλοκουρδικής οργάνωσης και όταν το ISIL εξαπέλυσε την πρώτη μεγάλη επίθεση αυτοκτονίας στη νοτιοανατολική επαρχία της Şanlıurfa.
Στην πρώτη φάση αυτής της στρατηγικής, οι δυνάμεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν ενεργά στην εναέρια εκστρατεία του διεθνούς οργανισμού κατά του ISIL στη βόρεια Συρία, ενώ μια ιδιαίτερα ευρεία επιχείρηση εναντίον στοιχείων του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας και στο βόρειο Ιράκ συνόδευσε την προηγούμενη. Χρειάστηκαν μήνες για να νικήσει η Τουρκία τους τρομοκράτες του ΡΚΚ που εξαπέλυσαν επιθέσεις σε αστικό περιβάλλον σε περίπου μια ντουζίνα επαρχίες.
Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, ο στρατός ενέτεινε τις προσπάθειές του να πλήξει τις θέσεις του ΡΚΚ σε ποικίλα στρατηγικά σημεία στα νοτιοανατολικά για να αποτρέψει τους τρομοκράτες από το να βρουν ασφαλή μέρη να καταφύγουν για να καλυφθούν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Η ζημιά που προκλήθηκε στο ΡΚΚ ώθησε τους τρομοκράτες να επικεντρωθούν σε περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας σε ολόκληρη τη χώρα, προξενώντας ανησυχίες ότι πιθανώς θα συνεχίσουν τη βίαιη εκστρατεία τους στην επικείμενη περίοδο.
Κατ’ ουσίαν, ο διμέτωπος πόλεμος της Τουρκίας ανεστάλη στα τέλη του 2015 μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Με την ανησυχία, ότι η Ρωσία ή η Συρία θα ανταποδώσει, οι ΤΕΔ ανέστειλαν τις πτήσεις στον συριακό εναέριο χώρο μέχρι τα μέσα του 2016, όταν η Άγκυρα και η Μόσχα μπόρεσαν να σπάσουν τον πάγο και να συμφιλιωθούν. Αυτή η κίνηση επέτρεψε στην Τουρκία να πατήσει το κουμπί για την αναβληθείσα διασυνοριακή επιχείρηση εντός της Συρίας για να εκκαθαρίσει τα σύνορά της από το ΙΚ.

Στις 24 Αυγούστου, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (
FSA) και τα τουρκικά στρατεύματα άρχισαν την επίθεση για να απωθήσουν από τα σύνορα τους τζιχαντιστές του ISIL και τελικώς να καταλάβουν την Jarabulus της Συρίας. Η επιχείρηση σκόπευε, επίσης, να αποτρέψει τις κουρδικές Δυνάμεις της Λαϊκής Προστασίας της Συρίας (YPG) από την δημιουργία ενός διαδρόμου που θα ενώνει τα καντόνια του Kobane και του Afrin, η Άγκυρα να εκκαθαρίσει την Αl-Bab, που βρίσκεται ακριβώς μεταξύ των δύο καντονιών, από τους τζιχαντιστές και να δώσει τον έλεγχο στον FSA, ως απόλυτο αντικειμενικό σκοπό.
Ωστόσο, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πριν η Τουρκία και οι ΤΕΔ ολοκληρώσουν τον σκοπό. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι ο αμερικανοκαθοδηγούμενος διεθνής συνασπισμός δεν παρέχει καμία υποστήριξη σε αυτήν τη δράση. Υπαινισσόμενος τη δυσφορία για την περαιτέρω προώθηση της Τουρκίας προς νότο, ο συνασπισμός υπογράμμισε ότι η εν εξελίξει εκστρατεία των ΤΕΔ ήταν μια μονομερής ενέργεια.
Ο δεύτερος είναι, ότι έχει καταστεί περισσότερο προφανές πως οι επιχειρησιακές ικανότητες και η δυνατότητα του FSA δεν είναι επαρκείς να φέρουν εις πέρας μια τόσο μεγάλη επιχείρηση στην Αl-Bab. Υπάρχουν αναφορές ότι πολλά στοιχεία του FSA εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και αποσύρθηκαν από τη ζώνη των αψιμαχιών, τη στιγμή που οι συγκρούσεις με το ISIL εντατικοποιήθηκαν κοντά στην Αl-Bab. Δεν αποτελεί μυστικό, ότι το ISIL έχει από καιρό ισχυροποιήσει τις θέσεις του γύρω από την πόλη και έχει λάβει όλα εκείνα τα αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει την προώθηση, προς την πόλη, του καθοδηγούμενου από την Τουρκία FSA. Όπως στη Μοσούλη, το ISIL χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες με διάφορους τρόπους. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρο ότι οι αντάρτες του FSA έχουν γίνει άχρηστοι στη μάχη, αφήνοντας τα τουρκικά στρατεύματα πρόσωπο με πρόσωπο με τους τζιχαντιστές.
Το τρίτο σημαντικό σημείο για αξιολόγηση είναι το γεγονός, ότι όσο οι συγκρούσεις εντείνονται κοντά στην Αl-Bab, η Τουρκία αναγκάζεται να αναπτύξει περισσότερες από τις Ειδικές της Δυνάμεις στην περιοχή από διαφορετικές μονάδες. Θα είναι δύσκολο να κινητοποιήσουν αυτά τα στρατεύματα που μάχονται ήδη εναντίον του τρόμου στην Τουρκία. Αυτό σίγουρα θα υποχρεώσει την Τουρκία να αναθεωρήσει τα στρατιωτικά της σχέδια και να αλλάξει στρατηγική, εάν απαιτηθεί, αφού η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στην Αl-Bab θα συνεχιστεί.
 Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι, ότι η αύξηση στον αριθμό των μαρτύρων στρατιωτών στη βόρεια Συρία θα προκαλέσει μεγαλύτερη δημόσια αντίδραση και ερωτηματικά γιατί τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται τόσο βαθειά στην όμορη χώρα, παρά το γεγονός, ότι τα σύνορα έχουν ασφαλιστεί από τους τζιχαντιστές. Οι απειλές του ISIL για πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο αμάχους στην Τουρκία προσθέτουν επιπλέον ανησυχίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
 Αυτή η εικόνα δείχνει ότι η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο, όπου πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του διμέτωπου πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.