27/12/16

Πέφτουν οι μάσκες - Ο Τραμπ λέει "λυπηρό και άχρηστο" τον ΟΗΕ, μετά το ψήφισμα ενάντια στους εποικισμούς του Ισραήλ

Νέα Υόρκη 
Μετά την δυσφορία του Ισραήλ απέναντι στον ΟΗΕ για το ψήφισμα εναντίον του εποικισμού -χάρη στην αποχή των ΗΠΑ- στο χορό των επικρίσεων απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη μπήκε και ο εκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε προσπαθήσει εμμέσως να αποτρέψει το ψήφισμα.
«Ο ΟΗΕ έχει φοβερές προοπτικές, αλλά αυτήν την στιγμή είναι μόνο ένα κλαμπ συζήτησης και καλοπέρασης» έγραψε στο Twitter. «Πολύ λυπηρό!», τελείωνε το tweet.
Όταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε έρθει το ψήφισμα, ο Τραμπ (ο οποίος αναλαμβάνει το Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου) είχε παρέμβει με δημόσιες δηλώσεις του επικρίνοντάς το. Εμμέσως, καλούσε την αμερικανική αντιπροσωπεία να χρησιμοποιήσει το βέτο της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο επέβαλε αποχή από την ψηφοφορία, ουσιαστικά διασφαλίζοντας ότι το ψήφισμα θα περνούσε, όπως και έγινε.

Το ίδιο το ψήφισμα μπορεί να μην έχει άμεσες πρακτικές επιπτώσεις -καλεί σε τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, χωρίς όμως να προβλέπει κυρώσεις- όμως έχει συμβολικά τεράστιο βάρος. Για ορισμένους παρατηρητές στο Ισραήλ μάλιστα είναι έμμεσο χτύπημα του Ομπάμα πριν φύγει από την ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο οι σχέσεις ήταν ούτως ή άλλως δύσκολες.

Αυτήν την εκτίμηση φαίνεται πως συμμερίζεται και προσωπικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χαρακτηρίζει το ψήφισμα «κύκνειο άσμα».

Πριν την επίθεση Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο, και η ισραηλινή κυβέρνηση είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω τις επικρίσεις της προαναγγέλλοντας «αντίποινα» στον ΟΗΕ.

Το Σαββατοκύριακο, ο Νετανιάχου είχε πει πως το Ισραήλ θα «επανεξετάσει όλες τις επαφές του με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής χρηματοδότησης σε θεσμούς του ΟΗΕ».
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Περίεργο! Κάποιος είπε τον αξιοθρήνητο, αναποτελεσματικό και άχρηστο ... τον αξιοθρήνητο , αναποτελεσματικό και άχρηστο ΟΗΕ!!!
    .. η μόνη χρηστικότητά του αφορά τις χιλιάδες των υπαλλήλων του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.