27/12/16

Το χρυσάφι επαναπατρίζεται

Γ​​ερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία επαναπατρίζουν, εντατικά μετά το Brexit, από τα θησαυροφυλάκια του κόσμου, κυρίως την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Γαλλίας, τα αποθέματά τους σε χρυσό, κίνηση που έχει ερμηνευτεί ως προετοιμασία του πλανήτη για τα χειρότερα. Ολη η μυστική τελετουργία της σταδιακής –για λόγους ασφαλείας– μεταφοράς τόνων χρυσού στους κατόχους τους, σε μια εικόνα: τη νυχτερινή απογείωση αεροσκαφών φορτωμένων με χιλιάδες ράβδους χρυσού κλεισμένες σε ξύλινα κιβώτια.
Σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου φυλάσσουν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό.
Η Γερμανία θα επαναπατρίσει από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι συνολικά 647 τόνους (είναι, μετά τις ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο με 3.396 τόνους· 1.447 είναι αποθηκευμένοι στη Νέα Υόρκη, 438 στο Λονδίνο, 307 στο Παρίσι). Η Ελλάδα κατέχει 112,5 τόνους· οι μισοί φυλάσσονται σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία.
Προφανείς αιτίες, η αυξανόμενη αστάθεια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ο φόβος διατάραξης της νομισματικής ισορροπίας, η έντονη ανασφάλεια που δημιουργεί εν γένει η ταραχώδης εποχή μας. Βαθύτερες; Ο χρυσός δεν είναι απλώς το αντι-νόμισμα (όταν η τιμή του ενισχύεται, η τιμή των νομισμάτων υποχωρεί και το αντίστροφο), αλλά το στοιχείο που έχει απόλυτα συνυφανθεί με την εξέλιξη της οικονομικής σκέψης, που μετράει ως χρήμα από το 3100 π.Χ., ιδανική πρώτη ύλη νομισμάτων από την αρχαιότητα, το πιο σταθερό συναλλακτικό μέσο για αιώνες και όχι μόνο κατά την περίοδο του κλασικού χρυσού κανόνα.
Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.