31/12/16

Η Κύπρος κινδυνεύει – Πού το «πάει» ο Αναστασιάδης;

του Παντελή Σαββίδη
Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να επιδιώκει, πάση θυσία, λύση στο Κυπριακό. Ορισμένοι μάλιστα θέτουν προβληματισμούς και ερωτήματα που ξεφεύγουν της πολιτικής.
Έγκυροι σχολιαστές αναρωτιούνται μήπως ο πρόεδρος της Κύπρου δεν έχει συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών τις οποίες διαχειρίζεται. Και για να προωθήσει μια λύση, όχι μόνο κάνει συνεχείς υποχωρήσεις αλλά και προσπαθεί να εξαιρέσει τον ελλαδικό ελληνισμό από το να έχει λόγο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Στην προσπάθειά του αυτή αποδίδουν έγκυροι αναλυτές την επίθεση που έκανε προ ημερών στους «εξ Ελλάδος ταξιδιώτες» στην Κύπρο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Ελλάδα, κυρίως από τη διακυβέρνηση της δικτατορικής περιόδου, έχει βαρύτατες ευθύνες για την τροπή που πήρε το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία με πολλές παραμέτρους και διαστάσεις την οποία δεν μπορεί να υπονοεί ο κ. Αναστασιάδης για να επιβάλει στον κυπριακό ελληνισμό την πολιτική του. Διότι η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου ελληνισμού το οποίο, για πολλούς λόγους, έμεινε εκτός εθνικού κορμού.
Η επισήμανση αυτή δεν υποδηλώνει καμιά επιθυμία για το πρακτικώς αδύνατον σήμερα. Αλλά δεν νομιμοποιεί και τον κ. Αναστασιάδη να μιλά για «ταξιδιώτες εξ Ελλάδος».
Ούτε και νομιμοποιείται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναφέρεται στους «Κύπριους που υφίστανται τις συνέπειες» μιας πολιτικής. Διότι οι ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία, όχι μόνο διαμοιράζονται αλλά τις συνέπειες της πολιτικής του εθνικού κέντρου τις υπέστησαν κατά καιρούς διάφορα τμήματα του ελληνισμού.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.