10/12/16

Η κατάσταση περιπλέκεται στη Συρία - Η Τουρκία υποπτεύεται το Ιράν για το βομβαρδισμό στην Αλ Μπαμπ

Προς Ιράν κοιτούν οι Τούρκοι για την από αέρος επίθεση που δέχθηκαν στην Αλ Μπαμπ!
του Σάββα Καλεντερίδη
Σε προηγούμενο άρθρο μας, που αφορούσε τις τέσσερις στρατηγικές ήττες που υπέστη ο Ερντογάν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, αναφερόμενοι στην τέταρτη ήττα, γράφαμε:

«Ο τέταρτος στόχος ήταν η κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν.
Οχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή κατραπακιά από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτίριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.
Την ίδια επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ δήλωσαν επίσημα ότι δεν υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Το σκορ είναι 0-4 και δεν είναι τελικό.
Ομως, να υπογραμμίσουμε κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ως συμπέρασμα, για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει ο Ερντογάν στην Κύπρο και τα σύνορα της ψυχής του.
Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει τη σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης!»
Αυτά γράφαμε τις 2 Δεκεμβρίου, όμως από τότε οι εξελίξεις αλλά και οι ανατροπές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι πραγματικά ραγδαίες, με τη Ρωσία να φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με την Τουρκία, δίνοντας στην ουσία το πράσινο φως για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης επιχείρησης για την κατάληψη της Αλ Μπαμπ.

Μάλιστα, η Τουρκία τις τρεις τελευταίες μέρες συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την Αλ Μπαμπ, από σχηματισμούς των Αδάνων και του Αντέπ, ενώ μεταφέρει στην περιοχή και επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων και των αλεξιπτωτιστών.
Η επιχείρηση αυτή, αν έχει αίσιο τέλος για την Τουρκία, θα αποτρέψει την ένωση των κουρδικών καντονιών Αφρίν και Κομπάνι και θα κλείσει τον δρόμο των Κούρδων προς τη θάλασσα, που είναι ένας μείζονος σημασίας στρατηγικός στόχος.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ από το επιτελείο της Βαγδάτης, που συντονίζει τον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός των χωρών που μάχονται το Ι.Κ. δεν υποστηρίζουν την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της Αλ Μπαμπ, σημειώνοντας με νόημα ότι απέσυραν και το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων που είχαν στείλει στην περιοχή, για συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, δηλαδή να δώσει η Ρωσία το πράσινο φως στην Τουρκία για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης και μείζονος γεωπολιτικής σημασίας επιχείρησης, συνέβησαν τα εξής:
Επισκέφθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τουρκία και είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Μεντβέντεφ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε τον νόμο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που αποτελεί παραλλαγή του South Stream, εξαιτίας του οποίου έπεσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Τέλος, Ρώσοι αξιωματούχοι, με τη διαμεσολάβηση των Τούρκων, έκαναν συναντήσεις με αξιωματούχους της συριακής αντιπολίτευσης που δρα στο Χαλέπι... Για να συμπληρωθεί η εικόνα, την Πέμπτη είδαμε σε τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην περίφημη αεροπορική επίθεση εναντίον των Τούρκων στην Αλ Μπαμπ, την 24η Νοεμβρίου, την οποία οι Τούρκοι «χρέωναν» πότε στις ΗΠΑ και πότε στη Ρωσία!
Τώρα, λοιπόν, λέγεται ότι η Ρωσία φέρεται, με τις δηλώσεις αξιωματούχων της αλλά και με τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πούτιν προς τον Ερντογάν, ότι ξεκαθαρίζει πως δεν βρίσκεται αυτή πίσω από την αεροπορική επίθεση της 24ης Νοεμβρίου στην Αλ Μπαμπ, εναντίον τμήματος των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί και τραυματίστηκαν άλλοι εννιά.
Μάλιστα, οι Ρώσοι φέρεται ότι διατείνονται πως τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, που πέταξαν στην περιοχή εκείνο το πρωί, δεν έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες, τονίζοντας με νόημα ότι στην περιοχή δρουν και άλλες δυνάμεις, με δυνατότητες αεροπορικών πληγμάτων, εννοώντας τις δυνατότητες που έχει το Ιράν να επιφέρει αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τώρα, με προσοχή, η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς το Ιράν.
Γι’ αυτό είπαμε ότι τα πράγματα στη Συρία περιπλέκονται...

Δημοσιεύθηκε στη δημοκρατία και το Pontos-news

13 σχόλια:

  1. Δηλαδη,ο Πουτιν εδωσε στεγνα τους συμμαχους του κατα του DAESH,Ιρανους.
    Επισης στο αρθρο,ΛΕΓΕΤΑΙ οτι η Ρωσια ΦΕΡΕΤΑΙ και ΦΕΡΕΤΑΙ οτι ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ.

    Αλλη μια ενδιαφερουσα αναλυση(απο Τουρκο) για το θεμα της Συριας,που μιλαει για υποτιθεμενη συμφωνια Ρωσιας Τουρκιας,χωρις ομως ν αναφερεται(εχει και αγγλοφωνο Τουρκικο λινκ) στο τι ακριβως εχει συμφωνηθει.ΕΠισης γινεται αναφορα και στους Αμερικανους.Καμια αναφορα ομως δεν γινεται τσο θεμα Ιραν σε σχεση με την Ρωσια.Στο τελος,μιλαει για εικασιες:

    http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/12/turkey-syria-trump-has-to-decide-between-kurds-turks.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική η σύνοψη της κατάστασης στην περιοχή. Σε ότι αφορά το περιστατικό με τον αεροπορικό βομβαρδισμό κατά των τούρκων, θεωρώ ότι ήταν συριακό α/φος το οποίο εκτελούσε αποστολή βομβαρδισμού στόχων ευκαιρίας. Οι τούρκοι που χτυπήθηκαν απλά, στάθηκαν άτυχοι. Δεν ήξεραν καν ποιους χτύπησαν οι πιλότοι. Απλά, είδαν μια συγκέντρωση κάτω, σου λέει δικοί μας εδώ δεν υπάρχουν, αντάρτες θα είναι, βαράμε. Τυχαίο γεγονός, δηλαδή, δε το θεωρώ ως προσχεδιασμένο. Μία τελευταία πληροφορία: Ήδη εντοπίστηκαν να επιχειρούν τουρκικά άρματα LEOPARD 2A4 εντός της Συρίας (με παραλλαγή ερήμου που λέγαμε) . Το σχετικό βίντεο εδώ: https://twitter.com/M3t4_tr0n/status/807241919646597120/video/1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι όσο αγαπούν την Ελλάδα άλλο τόσο αγαπούν και το Ιράν. Σήμερα το Ιράν δεν βρίσκεται στην πρώιμη εποχή του Χομεϊνί αλλά είναι ένας ισχυρός παίκτης της περιοχής. Η οικονομία του σταθεροποιείται και μάλιστα με σημάδια ανάκαμψης, ενώ της Τουρκίας αποσταθεροποιείται σε σημάδια ύφεσης. Εδώ θα ταίριαζε να πει κάποιος την άφρονα Τουρκία : Που πας ρε Καραμήτσο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέξυπνοι οι Τούρκοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββα θα το φάει το κεφάλι του ο Ερντογάν και η ίδια η Τουρκία.Οι Αμερικανοί δε θα το αφήσουν έτσι.Οι τούρκοι είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν προς Μανμπίτζ αλλά και εδώ σε Αιγαίο-Θράκη.Στη ρωμαική αυτοκρατορία πάντως υπήρχαν οι προγραφές-μόλις τελειώσει την αποστολή του ο χρήσιμος ηλίθιος Ερντογάν τότε τελείωσε και αυτός και η Τουρκία.Αν δεν τον ρίξουν πιο πριν οι Αμερικανοί.Το μοιραίο λάθος των τούρκων θα γίνει στο αιγαίο.καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουσιαστικότατη η ενημέρωση σας κύριε Καλεντερίδη.
    Διασκεδάζω πολύ με όλη αυτή τη μεταφυσική Ρωσολαγνεία που αρνείται να κατανοήσει ότι η εξωτερική πολιτική είναι σχέσεις δύναμης εντός τω οποίων η κάθε χώρα προσπαθεί τη θεση της και μόνο. Ούτε φιλίες υπάρχουν ούτε ανόητα ιδεολογήματα.
    Τόσο απλά, τόσο κυνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Αμερικάνοι θέλουν την ένωση των κουρδικών καντονίων υπό τον έλεγχό τους, οι Ρώσοι θέλουν να μην ενωθούν τα κουρδικά καντόνια για να ελέγχουν αυτοί μέσω του Άσαντ την έξοδο στη θάλασσα (γιαυτό άφησαν τους Τούρκους να φτάσουν μέχρι την Αλ μπαμπ), οι Τούρκοι θέλουν να φτάσουν μέχρι τα παλιά σύνορα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Ιρανοί υποστηρίζουν τον Άσαντ και οι Κούρδοι το παλεύουν (με όλες τις αντιξοότητες από τις εσωτερικές τους διαφωνίες και τις δυσκολίες του πολέμου), να φτιάξουν κράτος. Μύλος. Να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα κύριοι.Είχατε πει κύριε Σάββα οτι η τουρκία δεν μπορεί να πετύχει τίποτα χωρίς την υποστήριξη κάποιας υπερδύναμης.Εάν όντως η Ρωσσία επέλεξε να στηρίξει την τουρκία θεωρείτε οτι αυτή η στήριξη είναι επιλεκτική και αφορά εκείνη την περιοχή μόνο;Δε θέλω να φανταστώ οτι θα υπάρξει ολική ανατροπή στις σχέσεις Ρωσσίας τουρκίας γιατί πιάνω τον εαυτό μου μερικές φορές να λατρεύει παραπάνω απο οσο πρέπει τους Ρώσσους και θα μου κακοφανεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικές σκέψεις κύριε Καλεντερίδη, αφού πρώτα σας ευχαριστήσουμε για την ουσιαστική ενημέρωση που παρέχετε.

    - Η Ρωσία δεν ήθελε υπερβολικά πράγματα. Επιβίωση του Άσαντ υπό οποιαδήποτε μορφή, έστω και εδαφικά πιο περιορισμένο, με στόχο τη διατήρηση βάσης στη Μεσόγειο. Δεν έκανε κατάχρηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων που ανέπτυξε στη Συρία, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν θα άντεχαν σε επιχειρήσεις ευρύτερης κλίμακας με σοβαρή αντίπαλη εμπλοκή των Αμερικανών, χωρίς να απειλήσει ή χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Σοφά ο Πούτιν έδωσε χώρο στη διπλωματία και με σχετικά περιορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις απέκτησε διπλωματικά ερείσματα. Μετά τις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που έβγαλαν τον Άσαντ από δύσκολη θέση, έστειλε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του πίσω στη Ρωσία.

    - Στο πλαίσιο της σώφρονος διαχείρισης ισχύος, ο Πούτιν πέτυχε την εκεχειρία εκείνη προ δύο ή τριών μηνών στην οποία η Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική και αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των τρομοκρατών που δρούσαν στο Χαλέπι. Η εκεχειρία εκείνη έγινε με το Στέητ Ντηπάρτμεντ και με τα γεράκια του Πενταγώνου αντίθετα και απέδειξε σε λίγες μόνον ημέρες ότι δεν υπήρχαν και πολλοί μη τζιχαντιστές στο Χαλέπι. Οι τζιχαντιστές την παραβίασαν με την ανοχή ή την παρότρυνση μέρους των Αμερικανών ιθυνόντων, και οι προσπάθειες συνεργασίας Ρωσίας και ΗΠΑ κατέρρευσαν.

    - Αυτό έδωσε το ελευθερο στον Πούτιν για περισσότερη βοήθεια στον Άσαντ. "Αφού δεν τηρείτε τα συμφωνημένα και στηρίζετε είναι τρομοκράτες, τι να κάνω κι εγώ". Κάπου εκεί ήρθε η συμφωνία με την Άγκυρα για το Χαλέπι.

    - Τι ήταν αυτή; Ο Ερντογάν βρέθηκε άσχημα στριμωγμένος διεθνώς μετά το πραξικόπημα, όταν διαπίστωσε ότι οι δυτικοί θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν είχε πετύχει το πραξικόπημα. Η στήριξη στο πρόσωπό του ήρθε αφού φάνηκε ότι θα αποτύχει το πραξικόπημα. Εκεί χρειάστηκε τη Ρωσία. Επίσης, έπρεπε να αποτρέψει την ένωση των κουρδικών καντονίων.

    - Εδώ να θυμίσουμε ότι την ίδια περίοδο έγινε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας και κυβερνητικών συριακών δυνάμεων. Αυτό έδειξε ότι οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιούσαν τους Κούρδους για να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Άσαντ. Άρα, οι Κούρδοι εκεί φάνηκαν να δρουν δυνητικά εναντίον της Ρωσίας.

    - Εκεί λοιπόν λένε του Ερντογάν οι Ρώσοι: "Κοίτα, εμείς θέλουμε το Χαλέπι που θα αλλάξει τις ισορροπίες του πολέμου. Θα μας δώσεις το Χαλέπι. Εσύ κάνε κουμάντο στην Αλ Μπαμπ, καθότι ούτε κι εμείς θέλουμε τους Κούρδους πολύ ισχυρούς." Στο πλαίσιο αυτό όμως, φαίνεται δύσκολο οι Ρώσοι να έδωσαν την Αλ Μπάμπ "για πάντα" στους Τούρκους. Προφανώς θέλουν να κρατήσουν τους Κούρδους μακριά από εκεί, ώστε να είναι πιο αδύναμοι, χωρίς όμως να κάνουν αυτοί τίποτε, ούτε ο Άσαντ. Το κάνουν οι Τούρκοι, που έχουν κάθε λόγο να το κάνουν.

    - Οι Τούρκοι προφανώς προτιμούν να είναι εκεί ο Άσαντ και οι Ρώσοι, παρά οι Κούρδοι, αφού η Τουρκία τώρα πια δεν έχει να κερδίσει πια από το συριακό, αλλά μόνον να χάσει, αν γίνει ημιανεξάρτητο κουρδικο κράτος στη Β. Συρία. Παρεμποδίζει λοιπόν τη δημιουργία αυτού του κρατιδίου και συνεχίζει κανονικά να έχει σύνορα με τον Άσαντ.

    - Η υπόθεσή μου είναι ότι υπάρχει συμφωνία να αποχωρήσουν από την Αλ Μπαμπ οι Τούρκοι, μόλις καταληφθεί το Χαλέπι και ξαναγυρίσει στην περιοχή ο Άσαντ ισχυρός στρατιωτικά.

    Και πιστεύω ότι αν δεν το τηρήσουν αυτό οι Τούρκοι και μείνουν εκεί διεκδικώντας έδαφος, τότε θα έχουμε μια σφοδρή σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία ασφαλώς θα υποθάλψει και η Δύση για το δικό της συμφέρον.

    Αστάθμητος παράγοντας σε όλα αυτά είναι η εκλογή Τραμπ, που δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά την κατάληψη της AL BAB, που από ότι φαίνεται είναι θέμα λίγων ημερών, οι τούρκοι θα στραφούν προς MANBIJ. Συνεχώς μετακινούν δυνάμεις. Δε το κάνουν μόνο για το ΙΣΙΣ. Οι Ρώσσοι εγκρίνουν την ενέργεια αυτή, διότι θα φέρει σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι ΗΠΑ θα έρθουν σε αμηχανία (πάλι), καθώς η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για να τη διαλύσουν...αν και μπορούν. Δε ξέρω πώς θα πιέσουν τον Ερντογάν...Θα ζητήσει ανταλλάγματα, πολύ σοβαρά που ίσως έχουν να κάνουν και με τη χώρα μας... Οι κούρδοι, καλά θα κάνουν να ετοιμάζονται...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.