21/12/16

Να γιατί ο Ερντογάν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και τα δίνει όλα στη Ρωσία – Ροζάβα, ένα υπό δημιουργία κουρδικό κράτος

Ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του Αχμέτ Ντίτζλε από τη Ράκκα στην Αλ Μπαμπ και η κατάσταση στο Χαλέπι και τη Βόρεια Συρία, όπου λειτουργεί το κουρδικό κράτος της Ροζάβα...
Καλά, όταν ρωτάνε ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα, η απάντηση έρχεται χωρίς δισταγμό: Το τουρκικό κράτος. Η συγκεκριμένη πολιτική εχθρότητας δεν υφίσταται ως επιλογή της Ροζάβα αλλά ως επιλογή της Τουρκίας.
18 Δεκεμβρίου 2016 Κυριακή 07:09
Του AMED DİCLE - Πρακτορείο Ειδήσεων ANF
Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους να κατακτήσει την Αλ Μπαμπ μέσω της Αζάζ και Τζαραμπλούς καθώς και κάθε εξέλιξη στην περιοχή, αυτή την χρονική στιγμή που οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας κατευθύνονται στη Ράκκα, στα πλαίσια της Επιχείρησης «Η Οργή του Ευφράτη», τραβάει την προσοχή και προκαλεί το ενδιαφέρον μας.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε, είναι οι συνοριακές πύλες ανάμεσα στο Νότιο Κουρδιστάν και τη Ροζάβα. Δυστυχώς οι συνοριακές πύλες είναι κλειστές για τους Κούρδους της Ροζάβα. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν (ΑΚΔ), "δεν επιτρέπει" τις μετακινήσεις στη Ροζάβα και ειδικά στους δημοσιογράφους. Εδώ όμως είναι το Κουρδιστάν και υπάρχει μεγάλος αριθμός καλών ανθρώπων που μπορούν να σας οδηγήσουν σε ένα σωστό δρόμο. Υπό την καθοδήγηση  αυτών των καλών ανθρώπων περνάμε από το Νότιο Κουρδιστάν στη Ροζάβα.
Από τα νότια σύνορα της Ροζάβα και μέχρι τα δυτικά της Ιεράπολης/Μένπετζ, μια έκταση μήκους 550 χιλιομέτρων βρίσκεται υπό τον έλεγχο του YPG/YPJ και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Εμείς περιηγηθήκαμε σε αυτήν την έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και επισκεφτήκαμε σχεδόν όλες τις πόλεις. Πέρα από όλα τα άλλα, η Ροζάβα, από άποψη ασφάλειας, αποτελεί πρότυπο. Παρόλες τις επιθέσεις που δέχεται, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο αγγίζει την τελειότητα. Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες προσφέρουν υπηρεσία τα Σημεία Ελέγχου και Ασφαλείας που έχουν στηθεί σε κρίσιμα σημεία της επικράτειας. Στο θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς. Όλα λειτουργούν στα πλαίσια ενός συστήματος ασφαλείας και μιας κρατικής δομής που λειτουργεί.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα είναι η Τουρκία
Το μοντέλο στη Ροζάβα, που βασίζεται στην κοινωνία, σταδιακά αποκτά ένα σύστημα, το οποίο είναι στη φάση της ολοκλήρωσής του.  Σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμη διάφορα προβλήματα και ζητήματα προς επίλυση, αλλά υπάρχει και μια έντονη προσπάθεια για να ξεπεραστούν. Το γεγονός ότι τα νότια σύνορα καθώς και τα σύνορα με την Τουρκία είναι κλειστά, σε συνδυασμό με το εμπάργκο που έχει εφαρμόσει η ΑΚΔ, δημιουργούν προβλήματα στην κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών. Αλλά αυτή η πολιορκία και αυτός ο αποκλεισμός, υποχρέωσε τους ανθρώπους να στραφούν στην επιτόπια πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετές διαδικασίες παραγωγής που εξασφαλίζουν σε ένα βαθμό την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο ISIS αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα.  Με την ανακατάληψη της Ιεράπολης/Μένπετζ, και μετά την έναρξη της επιχείρησης «Οργή τυο Ευφράτη», για την ανακατάληψη της Ράκκα, ο ISIS δεν αποτελεί πλέον στην μεγαλύτερη απειλή. Ναι, ο ISIS εξακολουθεί να είναι κίνδυνος, αλλά είναι ένας κίνδυνος που έχει αποδυναμωθεί και απωθηθεί. Οι αρμόδιοι στη Ροζάβα, θεωρούν ότι η νίκη στο Κομπάνι εναντίον του ISIS ήταν καθοριστική, αφού τότε έχασε την αίγλη του αήττητου και άρχισε αποδυνάμωσή του.
Και όταν τίθεται το ερώτημα «ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Ροζάβα», η απάντηση έρχεται χωρίς δίσταγμο: Το τουρκικό κράτος. Η συγκεκριμένη πολιτική εχθρότητας δεν υφίσταται ως επιλογή της Ροζάβα αλλά ως επιλογή της Τουρκίας.
Οι κάτοικοι στη Ροζάβα δηλώνουν ότι αυτή η απειλή συνεχίζεται σε στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική μορφή. Οι απειλές στην αρχή εναντίον της Τζαραμπλούς, τώρα εναντίον της Αλ Μπαμπ και μετά εναντίον της Ιεράπολης/Μένπετζ, λαμβάνονται πολύ σοβαρά και υπάρχει βούληση στην κοινωνία για αντίσταση κατά των απειλών αυτών.
Επίσης αρμόδιοι εδώ στη Ροζάβα δηλώνουν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακολουθούν μια διπλωματία εναντίον της Ροζάβα, με αποτέλεσμα πολλά κράτη και παγκόσμιες δυνάμεις να μην μπορούν να αναπτύξουν ανοιχτές διπλωματικές σχέσεις με τη Ροζάβα, εξ αιτίας της στάσης της Τουρκίας.

Θα είναι καταστροφικό για την Τουρκία
Μετά την επίθεση της Τουρκίας στην Τζαραμπλούς, είχαν ξεσπάσει μάχες του τουρκικού στρατού με τις δυνάμεις άμυνας της Ροζάβα σε μέτωπα στα ΒΔ της Ιεράπολης/Μένπετζ. Όμως με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ είχε επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ.  Οι Τούρκοι αρμόδιοι όμως ανακοινώνουν ότι μετά τη Αλ Μπαμπ θα επιτεθούν στην Ιεράπολη. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι από τη Ροζάβα καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν επιθέσεις σε Αλ Μπαμπ, Ιεράπολη, Αφρίν και Τελ Αμπιάντ. Λένε πως αν η Τουρκία μπει και καταλάβει την Αλ Μπαμπ και την Ιεράπολη, στη συνέχεια θα επιτεθεί στα δυτικά, στο καντόνι του Αφρίν και ανατολικά στην Τελ Αμπιάντ.
Οι αρμόδιοι με τους οποίους μιλήσαμε, δηλώνουν πως οι Τούρκοι σκοπεύουν να κάνουν αυτές τις επιθέσεις, σημειώνουν όμως ότι αυτό θα είναι δύσκολο και τονίζουν πως μια τέτοια απόπειρα θα έχει ως αποτέλεσμα την κατατρόπωση της Τουρκίας. Οι δε αρμόδιοι των ΗΠΑ από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι είπαν στους Κούρδους να μην κινηθούν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) προς την Αλ Μπαμπ και στους Τούρκους να μην επιτεθούν εναντίον της Ιεράπολης, που κατέχουν οι SDF.

Ιεράπολις/Μένπετζ
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μένπετζ, ανακοίνωσε πάρα πολλές φορές ότι οι μονάδες του θα πολεμήσουν και θα υπερασπιστούν την πόλη, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία. όσον αφορά τους κατοίκους της πόλης, οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι από την απομάκρυνση του ISIS. Παρόλους τους βομβαρδισμούς και τις σφοδρές μάχες που δόθηκαν επί 72 ημέρες στην πόλη, για την απελευθέρωσή της, στην Ιεράπολη τώρα ζουν πάνω από 200.000 άνθρωποι. Έχουν συγκροτηθεί Λαϊκές Επιτροπές Αυτοδιοίκησης της πόλης. Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, όλοι οι κάτοικοι της πόλης, συμμετέχουν μέσω των επιτροπών στην διοίκησή της.
Ανάμεσα στο καντόνι Αφρίν, που είναι η πιο δυτική περιοχή της Ροζάβα και στην κωμόπολη Αρίμα, που βρίσκεται δυτικά της Ιεράπολης και ελέγχεται από τις ελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, μεσολαβεί μια έκταση 20 χιλιομέτρων. Όλη αυτή η περιοχή , δηλ. βόρεια της Αλ Μπαμπ, αποτελείται από κουρδικά χωριά και στην παρούσα φάση είναι υπό κατάληψη του τουρκικού στρατού και του Ελεύθερο Συριακό Στρατό (Ε.Σ.Σ.). Αν δεν υπήρχαν πολιτικές πιέσεις, θα ήταν πολύ εύκολο από στρατιωτικής πλευράς να εκκαθαριστεί η περιοχή αυτή από τον Ε.Σ.Σ..
Οι στρατηγοί των Ελεύθερων Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, με τους οποίους μιλήσαμε και οι πολιτικοί αρμόδιοι της Ροζάβα, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο. Επίσης υπάρχουν και οι σχέσεις με τις εξωτερικές δυνάμεις. Οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Όσον αφορά την Αλ Μπαμπ και την Ιεράπολη, μας λένε ότι έχουν σχέδιο και ότι θα ενσωματωθούν τελικά στη Βόρεια Συρία, ενώ τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν βρεθεί σε ένα βάλτο, ότι κυνηγούν εφήμερες νίκες, ότι χρειάζεται υπομονή και πως στο τέλος θα νικήσουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας.

Ο λαός της Ροζάβα είναι αισιόδοξος
Παρόλες τις μάχες και τα όσα συμβαίνουν στη Ροζάβα και τη Βόρεια Συρία, ο λαός της περιοχής είναι αρκετά αισιόδοξος. Υπάρχει μια φοβερή αυτοπεποίθηση. Τρέφουν μεγάλο θαυμασμό προς τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ). Ειδικά στα χωριά και κωμοπόλεις που κατοικούνται από Άραβες, όταν απελευθερώνονται από τις SDF, μεγάλος αριθμός αντρών και γυναικών εντάσσονται ως μαχητές στις μονάδες των SDF και των YPG/YPJ. Λέγεται ότι οι άντρες και οι γυναίκες αραβικής καταγωγής εντάσσονται στις YPG/YPJ, σε ποσοστό σχεδόν όσο και οι Κούρδοι.

Το τελευταίο χαρτί θα παιχτεί στη Ράκκα
Κατά συνέπεια η κοινωνική δικτύωση και η αυτοοργάνωση της κοινωνίας στη Ροζάβα δυναμώνει όλο και περισσότερο.
Στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφαλείας έχουν εξελιχθεί στο ακέραιο.
Μέχρι σήμερα απελευθερώθηκε μια γεωγραφική περιοχή που σε έκταση είναι τρεις φορές ο Λίβανος.
Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα για το μέλλον της Ροζάβα και της περιοχής γενικότερα.
Το θέμα αυτό και το μέλλον της Ροζάβα θα ξεκαθαρίσει μαζί με το μέλλον της Συρίας.
Οι πολιτικές δυνάμεις εδώ δηλώνουν ότι το πολιτικό μέλλον της Συρίας θα τεθεί στο τραπέζι όταν απελευθερωθεί η Ράκκα και πως εδώ θα διαδραματιστεί η τελευταία σκηνή για τη Ροζάβα.

Το γεγονός ότι η Ροζάβα και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας διεξάγουν την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», για την απελευθέρωση της Ράκκα, θα τους εξασφαλίσει περισσότερη ισχύ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη μέρα στη Συρία και στη Ροζάβα.

3 σχόλια:

  1. Πολιτικές ισορροπίες ή/και επικίνδυνοι και αδιέξοδοι ακροβατισμοί στη Μέση Ανατολή;

    Aaron Stein, a Turkey expert at the Atlantic Council has rightly said:

    “Turkey needs Russia to advance its war interests. Russia needs Turkey to win, as it defines winning, in Syria. Everyone has an incentive to handle this like adults.”

    Ο Aaron Stein (εμπειρογνώμονας Τουρκολόγος στο Ατλαντικό Συμβούλιο / Atlantic Council) ορθώς είπε ότι:

    «Η Τουρκία χρειάζεται την Ρωσία για να προωθήσει τα πολεμικά της συμφέροντα. Η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία για να κερδίσει, όπως αυτή ορίζει την νίκη, στη Συρία. Ο καθένας τους έχει κίνητρο για να χειριστεί κάτι τέτοιο... σαν ενήλικας.»

    ΠΗΓΗ: Memed Aksoy (*), http://kurdishquestion.com/ (Opinion, 161220)


    (*) είναι δημοσιογράφος και δεν έχει σχέση με τον γνωστό Τούρκο γλύπτη Mehmet Aksoy (γεν. το 1939) aka «Michelangelo της Ανατολίας», που το 2011 τόλμησε να καταθέσει μήνυση εναντίον του τότε Π/Υ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον αναγκάσει αργότερα (αν και Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας!) - με δικαστική απόφαση του 2015 - να του πληρώσει 10000 τουρκικές λίρες (κάπου $ 3800), ως αποζημίωση στον γλύπτη, για το συμβολικό μνημείο του - 2 ανθρώπινες φιγούρες ύψους 35 μ. - που το «κατεδάφισαν» οι τοπικές Αρχές στο Kars (πόλη στα τουρκο-αρμενικά σύνορα), αφιερωμένο στην «τουρκο-αρμενική φιλία», επειδή - λέει - ο Ερντογάν το είχε χαρακτηρίσει... «φρικιαστικό τερατούργημα» και μάλιστα με την Τουρκία χορηγό, στη τότε προσπάθειά της να προσεγγίσει «φιλικά» την Αρμενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτιμάτε ότι οι συννενόηση μεταξύ Ρωσσίας Τουρκίας και Ιράν,θα είναι εναντίον των Κούρδων της Συρίας τελικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.