27/12/16

Ετοιμάστε κουκούλες και γάντια - Άγριος καιρός με τσουχτερό κρύο και χιόνια μέχρι την Πρωτοχρονιά

(Φωτ.: EPA)
Στο… ψυγείο τουλάχιστον έως την Πρωτοχρονιά θα μπει η Ελλάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες ένα κύμα ψύχους από τη Σιβηρία θα επηρεάσει ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια ήδη από την Τετάρτη, και παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, και πιθανόν τοπικά σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Την Πέμπτη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική. Στις υπόλοιπες περιοχές χιόνια θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές ή χιονόνερο, και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες, στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 6 με 8 και στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.
Την Παρασκευή το θερμόμετρο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο παγετός στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός και στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός. Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά και ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα δυτικά και βόρεια προβλέπεται αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων, και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Αυξημένες νεφώσεις στο νότιο Αιγαίο. Σε Κυκλάδες και Κρήτη τοπικές βροχές και ασθενείς  χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός στα ηπειρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.