28/12/16

Ο φόβος και οι αποφάσεις στην πολιτική

του Άντυ Λοΐζου
Στο Β’ 87 ο Θουκυδίδης γράφει: «Φόβος γαρ μνήμην εκπλήσσει, τέχνη δε άνευ άλκης ουδέν ωφελεί», που σημαίνει: «Ο φόβος παραλύει τη σκέψη και τέχνη χωρίς ψυχικό σθένος εις ουδέν ωφελεί».
Μήπως η φράση αυτή ταιριάζει άψογα και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αναφέρεται επακριβώς στη διαπραγματευτική Μήπως η φυπριακοδιαπραγματευτικκαιΙΚΗΓΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ.the Turkish invation andfrom must illigalhiομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνομιλά με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού;

Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε (κατήγγειλε) ότι ο Μουσταφά Ακιντζί του είπε «τελειώσαμε, καληνύχτα, κουμπάρε, εγώ κουράστηκα και πάω να κοιμηθώ», και ο Πρόεδρος του είπε ότι για τα παιδιά και τα εγγόνια τους πρέπει να βρουν τη λύση, τονίζοντας ότι μερικές χιλιάδες στην Κύπρο διαδηλώνουν για τη λύση του Κυπριακού, ο Ακιντζί τού απάντησε απαξιωτικά και έφυγε.
Μετά από τα παραπάνω και μετά από ένα δείπνο για το οποίο πολλά ελέχθησαν και από μια συνάντηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ με τους αρχηγούς μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, όλα μπήκαν στον δρόμο για τη συνέχιση των συνομιλιών, για την οποίαν ο ΠτΔ ανέφερε ότι φοβήθηκε γιατί τον εκβίασαν – απείλησαν για την πολιτογράφηση περί των 25.000 εποίκων και την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Δηλαδή, ο ΠτΔ φοβήθηκε και εκβιάστηκε με την υλοποίηση από τους Τούρκους νέων παράνομων και εγκληματικών πράξεων μη παραγραφόμενων από το Διεθνές Δίκαιο. Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι στις 12 Ιανουαρίου 2017, οι Τούρκοι δεν θα εκβιάσουν εκ νέου τον Πρόεδρό μας, ο οποίος πάλι θα υποκύψει και… Κύριος οίδεν τι θα παραχωρήσει πάλι.
Δυστυχώς, οι Τούρκοι έχουν εντοπίσει ότι οι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Κύπρου, διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα λόγω έλλειψης στρατηγικής και υποβάθμισης των συντελεστών ισχύος, και ιδιαίτερα της Άμυνας, τα οποία, σε συνδυασμό με εκβιαστικές από μέρους τους ενέργειες, αποδίδουν τα μέγιστα υπέρ των θέσεών τους. Δυστυχώς, οι κωμικοί ψευτοπαλληκαρισμοί της πλευράς μας έχουν καταστεί ανέκδοτα και θα αναφέρω απλώς μερικά παραδείγματα τουρκικών εκβιασμών και ελληνικών φοβικών συνδρόμων:

1. Από το 1974 μέχρι το 2014, προκλήσεις και προωθήσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη Λουρουτζίνα, στην Πύλα, στα Στροβίλια, στον Άγιο Κασσιανό, κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τις Βρετανικές Βάσεις Δεκελείας-Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Κολοκασίδη (Σχολή Γρηγορίου), στη Ζώδια και αλλού.
2. Εκβιασμός για τη μη έλευση των πυραύλων S-300, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, στα πρότυπα του εκβιασμού για τη μη έλευση των πυραύλων SA-2 στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
3. Εκβιασμοί σε αρκετές περιπτώσεις για υποχωρήσεις στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
4. Διαχρονικά πολλοί μικροεκβιασμοί επί θεμάτων σημειολογίας, που συνεχώς αναβάθμιζαν την τουρκική πλευρά και τον εγκάθετο της Τουρκίας, ο οποίος στην ουσία εξισώθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η πλευρά μας υποχώρησε ως δεδομένη, εκβιαζόμενη και απειλούμενη, χωρίς να το καταγγείλει και, το χειρότερο, χωρίς να παραδεχτεί ποτέ τους εκβιασμούς και τις απειλές.
Η ελληνική πλευρά, ως δεδομένη στους Τούρκους και τους υπαλλήλους του ΟΗΕ, ως αποδεδειγμένα υποχωρητική σε απειλές και εκβιασμούς, πώς θα πάει στην Ελβετία στις 12 Ιανουαρίου 2017; Πώς θα είναι διεκδικητική; Δεδομένου δε ότι η τουρκική πλευρά έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και η ελληνική μινιμαλιστικές, εύκολα οι υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μοιράσουν τη διαφορά επιδιώκοντας την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ελπίζω οι χειρισμοί της πλευράς μας να μη δημιουργήσουν ρήξη στις σχέσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, με τραγικές για τον Ελληνισμό επιπτώσεις.

Η ευθύνη για τα προαναφερθέντα δεν είναι ατομική του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά συλλογική όλης της διαπραγματευτικής ομάδας… Και ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία είναι άτεγκτη.

1 σχόλιο:

  1. Ο Ακιντζί δήλωσε ότι για να υπάρξει λύση του Κυπριακού θα πρέπει,να προβλέπεται στο σχέδιο λύσης 1/Εκ περιτροπής προεδρεία 2/Η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη και 3/το σχέδιο λύσης θα το υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.Προφανώς θεωρεί ότι την ώρα της υπογραφής του σχεδίου λύσης η Κυπριακή Δημοκρατεία καταργείται. Από πλευράς των Ελληνοκυπρίων ποίες είναι οι κόκκινες γραμμές.Ο κύριος Αναστασιάδης δεν γνωρίζει για τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ελληνες της Ίμβρου,Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης,με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό τους από τις πατρογωνικές τους εστίες Ήδη αυτή τη στιγμή η Τουρκία αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης την οποία έχει υπογράψει.Δεν μπορεί επιτέλους να κατανοηθεί ότι η Τουρκία δεν σέβεται τίποτα,εκτός από την ισχύ του αντιπάλου της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.