24/12/16

Πολιτική αλητότητας


Οχι στις πολιτικές λιτότητας, λέει ο καταληψίας του Μαξίμου. Σαν να είναι επιλογή σε κάποια έρευνα και τσεκάρεις το ένα ή το άλλο κουτάκι. Τι προτιμάτε: λιτότητα ή... χουβαρδότητα;

Χουβαρδότητα, φωνάζουν εν χορώ ο καταληψίας και η παρέα του. Αλλά ο κακός και άρρωστος στην ψυχή Σόιμπλε (που δεν εννοούσε αυτόν ο καταληψίας αλλά τη θειά του τη Μαριγώ), δεν τον αφήνει να ανοίξει τα φτερά του. Διότι άκου τι απάνθρωπο μας λέει ο ανάλγητος Γερμανός: "όσα εισπράττετε από φόρους, τόσα θα ξοδεύετε για κρατικές δαπάνες, αφού βάλετε και κάτι στην πάντα για τους τόκους, για να μην αυξάνεται το χρέος σας". Ενώ το γελαστό παιδί θέλει να πετάξει προς τη Βενεζουέλα των ονείρων του αλλά το ζηλεύουν, έτσι έξυπνο, ικανό και σαΐνι στις διαπραγματεύσεις που είναι, και έχουν βαλθεί να το κρατάνε καθηλωμένο στο έδαφος. Ας πούμε λοιπόν ότι ο Σόιμπλε παθαίνει μια ξαφνική γιανναρίτιδα (είναι η απώλεια προσανατολισμού που παθαίνει ένας διανοούμενος όταν το εκδοτικό συγκρότημα που τον πληρώνει τού δίνει γραμμή: τώρα στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ) και αποφασίζει να αφήσει τον καταληψία να απογειωθεί με φουλαρισμένο το ντεπόζιτο δανεικά. Ας προβλέψουμε την πτήση.

Το κράτος υπολογίζει, το 2017, να εισπράξει από φόρους 54,5 δισ. ευρώ. Χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα εισπράξει. Πόσα πρέπει να ξοδέψει, κυρίως σε μισθούς και συντάξεις, που τρώνε τη μερίδα του λέοντος; 54,5 δισ. μείον τους τόκους του χρέους, θα έλεγε οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει 5 δράμια μυαλό. Διότι αν στο τέλος του χρόνου δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους τόκους του χρέους, το χρέος θα αυξηθεί, δηλαδή θα φεσώσουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας. Κι επειδή οι ετήσιοι τόκοι είναι περίπου 6,5 δισ. θα πρέπει να ξοδέψουμε 48 δισ. ευρώ.

Αυτή δεν είναι ούτε πολιτική λιτότητας ούτε χουβαρδότητας. Είναι πολιτική πραγματικότητας. Αν ξοδέψουμε 49 δισ. φεσώνουμε τα παιδιά μας κατά 1 δισ. επιπλέον. Αν ξοδέψουμε 47 δισ., ελαφρύνουμε το χρέος κατά 1 δισ. Πόσα θα ήθελες να ξοδέψουμε σύντροφε; Και σε ποιες δαπάνες ακριβώς; Πρότεινέ το. Μοίρασε τα λεφτά όπως γουστάρεις. Κυρίαρχο κράτος είσαι. Αρκεί να μην ζητάς καινούργια δανεικά. Αυτό σου λέει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε.


Για τη συνέχεια MarketNews



4 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα ή μάλλον το ελληνικό δημόσιο λόγω μνημονίου δεν μπορεί να έχει ελλειματικούς προυπολογισμούς ! Σε όλα τα άλλα κράτη τις περισσότερες φορές τα κράτη ξοδεύουν πολύ περίσσοτερο των φόρων που μαζεύουν δηλαδή έχουν ελλείματα και δημιουργούν το χρήμα που κυκλοφορεί με διάφορους τρόπους(δανεισμός από τις αγορές,ομολογιακός δανεισμός και παλαιότερα και έκδοση ρευστού πράγμα που μετά την ανεξαρτησία των εθνικών τραπεζών από την κεντρική κυβέρνηση έπαψε να ισχύει αν και υπογείως ακόμα και σήμερα υπάρχει συνεννόηση).Αν δεν είχαμε μνημόνιο και εμείς θα μπορούσαμε να ξοδεύουμε παραπάνω από ότι μαζεύαμε κατά 3% του ΑΕΠ μας.Μας επιτρέπουν οι κανόνες του Μάαστριχτ.
    ΥΓ:Δράτομαι της ευκαιρίας και εύχομαι σε όλους τους φίλους,συγγραφείς,αναγνώστες,σχολιαστές του Ινφογνώμονα και στις οικογένειες τους καλά Χριστούγεννα,καλές εορτές,υγεία και ευτυχία και καλή αυριάνη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kατά τον "πλανήτη κοινής λογικής" (φωτό που συνοδεύει το άρθρο) ναι, σίγουρα...επανάσταση είναι να θεωρώ το μνημόνιο ευλογία! Να θέλω την περαιτέρω εξαθλίωση των συμπολιτών μου προσχωρώντας στην θέση πως "μισθοί και συντάξεις λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος" και για αυτό να ριφθούν οι λαμβάνοντες αυτούς εις το πυρ το εξώτερον! Όμως σκοπός ενός κράτους, μιας ευνομούμενης πολιτείας και από το σύνταγμα πηγάζει κάτι τέτοιο, πως είναι (ή θα ΄πρεπε να είναι) η ευτυχία των πολιτών του, τώρα αν μέσα σε όλο αυτό προκύπτουν κάτι τράπεζες που πρέπει να διασωθούν ντε και καλά και να επωμισθώ εγώ ο απλός πολίτης τα χρέη και τα θαλασσοδάνεια τους, επομένως έχω "κρίση", αυτό είναι λεπτομέρεια... Ευχαριστώ δεν θα πάρω από την λογική αυτού του πλανήτη, ανήκω σε άλλο...αστρικό σύστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνῶ μέ τόν "ὅΛα γιά ὅλα". Θυμᾶμμαι, ὁ Γεώργιος Μαῦρος, τό 1957 ἤ 1958 πρέπει νά ἦταν, είσηγητής τότε ἐκ μέρους τῶν Φιλελευθέρων, στήν ἔγκριση τοῦ προϋπολογισμοῦ τοῦ ἐπομένου ἔτους, ἐπέκρινε τήν τότε Κυβέρνηση διότι εἶχε παρουσιάσει πλεόνασμα στόν προϋπολογισμό, καί ἀναρωτήθηκε: Γιατί δέν ἔχουν ἤδη διατεθῆ στά χρήματα αὐτά στίς ἀνάγκες γιά Νοσοκομεῖα, σχολεῖα, ἄμυνα, ἤ ἔστω παροχές πού θα τονώσουν τήν ζήτηση καί θά δημιουργήσουν ἀνάπτυξη;
    Οὔτε τό ἔνα ἄκρο, τῶν ἄνευ λόγου πλεονασμάτων εἶναι καλό, οὔτε τό ἄλλο ἄκρο, αὐτό τῶν ἄνευ λόγου ἐλλειμμάτων. Στό "ἄνευ λόγου" ἔγκειται τό πρόβλημα τῆς κακῆς διαχειρίσεως τοῦ δημοσίου χρήματος. Ὄχι στό ἄν ἔχουμε πλεόνασμα ἤ ἔλλειμμα.
    Μπορεῖς νά ἔχῃς ἔλλειμμα καί 20% τοῦ ΑΕΠ, ἀλλά ἄν εἶναι νά ἔχῃς λόγῳ τῶν σχετικῶν "ὑπερμέτρων" δαπανῶν, ὄχι πιό πολλά καταναλωτικά ἀγαθά, ἀλλά ἀλματώδη καί σίγουρη ἀνάπτυξη μαζί μέ ίσχυρότερη ἄμυνα (π.χ. συνεπενδύοντας στήν πραγματική οἰκονομία δική σου καί πέριξ φιλικῶν σου χωρῶν, μέ παράγοντες τού ξένου δημοσίου καί ἰδιωτικοῦ παράγοντα, που δέν θέλουν νά ἀστοχήσουν στήν πολιτική τους συμπόρευση μαζί σου, οὔτε νά χάσουν τά λεφτά τους), τότε καλῶς πράττεις, ἀρκεῖ νά ἔχῃς προοπτική νά ἐπιβιώσῃς άμεσα μέ 20% λιγώτερα ὡς λαός. - Ἔ μέ τά μνημόνια,
    αὐτή ἡ ἀντοχή μας ἐπλήγη καίρια, καί γι' αὐτό τόσο τά μνημόνια ὅσο καί τό εὐρώ, εἶναι τό τελικό στάδιο τῆς μέγγενης πού μᾶς ἑτοιμάσθηκε, μέ τό "ἀνώτερο" ἐπίπεδο "ποιότητας ζωῆς" πού θά ἐξασφάλιζε τάχα ἐς ἀεί ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση. Ὅλα ἕνα πακέτο ἦσαν καί εἶναι. [ Καί τό λέω αὐτό, ἀπό ἀπόψεως ἐθνικῆς μας ἀμύνης ,
    καί ὡς εὐρωπαϊστής, ἀλλά μιᾶς πραγματικῆς Εὐρώπης. Εὐρώπης ὄχι τῶν ἐλίτ, τῶν ἀλήτ, καί τῶν εὐνούχων καί εὐνοημένων "μπροστάρηδων", οὔτε μιᾶς Εὐρώπης τῶν λαῶν ἀνερμάτιστης καί χωρίς πραγματικές ἐλίτ].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 2016 φεύγει και το παγκόσμιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) τρέχει με 20% αύξηση.
    Εκεί στο μαρκετνιουζ παρακαλώ ξυπνήστε και ελάτε στην πραγματικότητα ή διαβάστε λίγο ιστορία γιατί τα ίδια έλεγαν οι μπαμπάδες σας το 1981 και το ΠΑΣΟΚ μας κατσικώθηκε 40 χρόνια.
    Με βλακείες και ξοφλημενες ατάκες χαήρι δεν κάνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.