2/12/16

Eντατικές στην Κύπρο, ανταλλαγή χαρτών στη Γενεύη, πολυμερής στις 12/1

Πολύωρο δείπνο οδήγησε σε συμφωνία ΠτΔ - Ακιντζί 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Σε συμφωνία κατέληξαν χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθορίζοντας οδικό χάρτη για πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που κράτησε τέσσερις ώρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν την πραγματοποίηση εντατικών συνομιλιών των διαπραγματευτών στην Κύπρο και στις 9 Ιανουαρίου να μεταβούν στη Γενεύη, όπου μετά από μια αξιολόγηση, δύο ημέρες μετά θα ανταλλάξουν χάρτες. Στις 12 Ιανουαρίου, με βάση τα όσα συμφώνησαν θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το θέμα της Ασφάλειας. 

Το δείπνο ήταν πολύωρο και η συμφωνία δύσκολη, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και πραγματοποίηση πολυμερούς, ανεξαρτήτως εάν θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Δεν έγινε γνωστό εάν για την πολυμερή έχει συμφωνηθεί η σύνθεση και κατά πόσο ενημερώθηκε η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το δείπνο, που ήταν πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη και αποτελούσε την πρώτη συνάντηση μετά την αποτυχία του Μοντ Πελεράν 2, φιλοξένησε στην οικία της, στη νεκρή ζώνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η Ειδική Αντιπρόσωπος, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.
 
Του χθεσινοβραδινού δείπνου προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Άιντα επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη μετά το Μοντ Πελεράν καθώς εκεί υπήρξε, όπως είπε πισωγύρισμα καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν. Σημείωσε παράλληλα ότι κατά τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες εντόπισε ισχυρή θέληση και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν μπροστά στη βάση του συνόλου της προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο κ. Άιντα εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως αυτή άλλωστε ήταν και η μοναδική κρίση, οποιουδήποτε βαθμού, που υπήρξε σε αυτές τις συνομιλίες κάτι που για την ακρίβεια αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα.

«Κατά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών νιώθω ότι σιγά-σιγά, όπως λέμε εδώ στην Κύπρο, προχωρούμε μπροστά και πιστεύω πως σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει στο προσεχές μέλλον αναφορικά με τις συνομιλίες», δήλωσε, προσθέτοντας πως «Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή όμως ελπίζω ότι θα μπορέσω αργότερα».

Ακολούθως ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, εντούτοις μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει κοινή αντίληψη σε σχέση με το γιατί αυτά τα θέματα είναι δύσκολα.

Ο κ. Άιντα ανέφερε ακόμη ότι το άλλο που θέλει να πει είναι ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο την τελευταία βδομάδα και τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτά που γίνονται εκτός διαπραγματεύσεων. «Πάντα νιώθω ότι με την προσήλωση που επιδεικνύουν προς τη λύση οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως στο μεταξύ έχουμε δει να υπάρχει αποπροσανατολισμός στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη και σκλήρυνση των θέσεων και ανθρώπους που εξέφραζαν ελπίδα και αισιοδοξία τώρα να ανησυχούν», είπε και κάλεσε τον κόσμο να μην εξάγει συμπεράσματα καθώς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα και μικρά πισωγυρίσματα είναι δυνατό να συμβούν.

Σήμερα ο κ. Άιντα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Μαγική εικόνα:
    -ενώ η Τουρκία επέμενε στην παρουσία Κατοχικού Στρατού,
    -ενώ η Ελλάδα δε συμφωνούσε σε πολυμερή αν δε λήξει το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό,
    -ενώ ο Ερντογάν μας λέει κότες που χρησιμοποιούν μια σημαία με ένα άλλο κράτος μέσα σε αυτή,
    κάποιοι στην Κυπριακή Προεδρία αρέσκονται να τους φτύνουν στα μούτρα (για να μην πω τίποτα χειρότερο), παρασύροντας τον ελληνισμό στην άβυσσο.
    Τώρα θέλει να λύσει το Κυπριακό η Τουρκία και να το κάνει με τους δικούς της όρους, και βρήκε πρόθυμους δουλοπάροικους στο Προεδρικό της Κύπρου για να την υπηρετήσουν.
    Πάγωμα των διαπραγματεύσεων χρειάζεται και εκκίνηση από τη σωστή τους βάση.
    Απελευθέρωση-η μόνη λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.