1/12/16

Γενικός Διευθυντή της Zorlu Energy: ΦΑ από Ισραήλ στην Τουρκία και μετά στη διεθνή αγορά

Δόνα Καπαρτή
Eμπόδια από την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά ότι θα βρει μπροστά της η Τουρκία σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Zorlu Energy Natural Gas, Fuat Celepci, στην προσπάθειά της χώρας να κλείσει συμφωνίες με το Ισραήλ, στον τομέα του φυσικού αερίου. Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει ναυάγιο των εν λόγω διεργασιών αν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό. 
Τουλάχιστον τρία χρόνια θα χρειαστούν, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία και στην υπόλοιπη παγκόσμια αγορά από το κοίτασμα Αφροδίτη στην «ε/κ διοίκηση» και το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ, δήλωσε επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας Zorlu Energy Natural Gas.

Μιλώντας στην Αναντολού, ο Fuat Celepci ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Τουρκία αναμένει πρόοδο στο θέμα του φυσικού αερίου στην Μεσόγειο μετά την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψην ότι το κοίτασμα Αφροδίτη ανήκει όπως επανελειμμένα αναφέρει στην συνέντευξή του, στην «ε/κ διοικηση».

"Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί"
Ο Celepci είπε μάλιστα ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού, «ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε εμπόδια στην ανάπτυξη του προγραμματισμένου σχεδίου που είναι να φέρουμε φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία και στην διεθνή αγορά».
Ο ίδιος επικαλείται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας λέγοντας, ότι η «ε/κ διοίκηση» δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, σημειώνει, ότι η έγκριση της περιβαλλοντικής έκθεσης, η οποία απαιτείται για το πέρασμα του αγωγού, μπορεί να χρειαστεί να πάρει την έγκριση των αρμόδιων αρχών της ε/κ κυβέρνησης.
Στην συνέχεια προειδοποίησε ότι ο στόχος τους είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί αν δεν λυθεί πρώτα το κυπριακό πρόβλημα. 
Eιδικότερα, δήλωσε ότι η ‘ΤΔΒΚ’ έχει μερίδιο στο φυσικό αέριο, που εξορύσσει τώρα η κυπριακή κυβέρνηση, και αν δεν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις "μεταξύ βορρά και νότου στο νησί", δεν φτάνει η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.