17/1/17

Εξαιρετικής σημασίας ανάλυση - Η γεωπολιτική το 2017 σε τέσσερις χάρτες

Προσέξτε το χάρτη της ROJAVA και του ΙΡΑQI KURDISTAN

Των George Friedman και Jacob l. Shapiro – Μετάφραση: Παντελής Σαββίδης.
Διεθνείς σχέσεις και γεωπολιτική δεν είναι έννοιες συνώνυμες... τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που τις καταλαβαίνουμε εμείς στο Geopolitical Futures. «Διεθνείς σχέσεις» είναι μια περιγραφική φράση που περικλείει όλους τους τρόπους που οι χώρες συμπεριφέρονται η μια προς την άλλη. «Γεωπολιτική» είναι η υπόθεση ότι όλες οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στη γεωγραφία και την ισχύ.
Το δικό μας στίγμα της γεωπολιτικής πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι μια βαθιά κατανόηση της γεωγραφίας και της ισχύος μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε δύο πράγματα. Καταρχάς, μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυνάμεις που θα διαμορφώσουν τη διεθνή πολιτική και πώς θα το πράξουν. Δεύτερον, μας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι.
Αυτό κάνει τους χάρτες ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς μας. Το γράψιμο μπορεί να είναι ένα ιδανικό μέσο για την εξήγηση της ισχύος, αλλά ακόμη και ο καλύτερος συγγραφέας περιορίζεται από τη γλώσσα, όταν πρόκειται για την περιγραφή της γεωγραφίας. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έχουμε αποφασίσει να παρουσιάσουμε μερικούς από τους καλύτερους χάρτες που η ομάδα γραφικών μας (TJ Lensing και Jay Dowd) έκανε το 2016. Όχι μόνο επειδή αυτοί οι τέσσερις χάρτες είναι ψυχροί (αν και είναι), αλλά επειδή πιστεύουμε ότι συντελούν πολύ στην κατανόηση των θεμελίων των σημαντικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων του 2017.

Η συνέχεια της ανάλυσης στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Προ διετίας ο Friedman είχε προαναγγείλει με αυτοπεποίθηση βιβλικού προφήτη ότι
    το 2023 η Τουρκία θα είναι μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, πλάϊ στις ΗΠΑ, την Κίνα,
    την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ότι οι Κίνα Ρωσία θα διασπαστούν σαν χώρες την τρέχουσα δεκαετία ενώ ένας παγκόσμιος πόλεμος αλά star wars θα γίνει μεταξύ ΗΠΑ - και της συμμαχίας (Πολωνία Τουρκία Ιαπωνία ) τέλη του 21ου αιώνα. Υπεραναλυτής ο George και αντικειμενικός αν θυμηθούμε τα ημέιλ τους που διέρρευσαν παλιότερα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.