9/1/17

Επιστολή Φερχόφσταντ σε Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Σήμερα ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην ευρωβουλή, Γκι Φέρχοφσταντ, έστειλε επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενόψει της αυριανής εκδίκασης στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ο Άρειος Πάγος μπορεί να αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των αξιωματικών.
Στην επιστολή ο Γκι Φέρχοφσταντ υπενθυμίζει στον Αλέξη Τσίπρα τις θεμελιώδεις ευρωπαΪκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση. 
«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζώης, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών.»
Η επιστολή στον Τσίπρα
FAZ & FT φοβούνται συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν για την έκδοση των 8 Τούρκων
Ο ευρωπαϊκός Τύπος παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών και το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.
«Από τη στιγμή που οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Ελληνα πρωθυπουργό» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας τις πιέσεις που ασκούν εξαρχής στην ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις τους ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προδότες» τους αξιωματικούς.
Η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα τονίζει όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, πόσω μάλλον που η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών ασχολούνται και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Ελληνα πρωθυπουργού:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου (...). Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και λόγω του μεταναστευτικού: «Κάποιοι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Αγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο. “Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Αγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Αρης Χατζής».
Πηγή: iefimerida.gr 

5 σχόλια:

  1. ...καλά λέμε που και πού από καμμιά μ@κακία !!
    οι ...τις θεμελιώδεις ευρωπαΪκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε λένε να μην εκδόσουμε τους 8.
    Οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που μοιραζόμαστε στην ΟΗΕ λένε , ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και παράνομη κατοχή.
    ... και λέω κύριε Γκι , ποιός φούστης υπερασπίζει αυτόν που τις ασπάζεται αυτές τις γ@μημένες τις αξίες και ποιός κάνει πλάτες στους άλλους να τις καταπατούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιστολή έχει πολιτικά κίνητρα και όχι ανθρωπιστικά. Είναι ένα "καρφί" στο μάτι τής τουρκικής κυβέρνησης, τού Ερντογάν, όπως θέλεις.

      Διαγραφή
  2. Την ώρα που συμφωνα την ειδησεογραφία ο σουλτάνος επαναφέρει περιπου 830 ιπτάμενους σε ενεργό υπηρεσια μετα τον διωγμό τους ( προφανώς για κατι προετοι μαζεται που μπορουμε να το υποθέσουμε) η κυβερνηση μας για να μη χαλασειτην σούπα η τις υποςχεςεις της,προετοιμάζει την κοινή γνώμη χαρακτηρίζοντας τους πραξιματιες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών θα είναι μια ακόμα αναίμακτη ήττα του Ελληνισμού, τις οποίες υφίσταται εξαιτίας της ενδοτικής και κατευναστικής πολιτικής που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία. H απόφαση για τη μη έκδοσή τους, είναι ζήτημα δημοκρατίας και ηθικής, παρά τα όσα υπέστησαν, ο Βορειανατολικός ελληνισμός και γενικότερα οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μ.Ασίας από τους Κεμαλιστές . Ελπίζω ο πολιτικός αμοραλισμός να μην υπογράψει την καταδίκη οκτώ ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο Midnight Express των τζιχαντιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθούσα σήμερα όλη μέρα το ΡΙΚ για την εξέλιξη των συνομιλιών στη Γενεύη και με εντυπωσίασε η δήλωση κάποιου σε πάνελ στο στουντιο ότι, τώρα θα δούμε πόσο μας ωφέλησαν και τι θα κερδίσουμε από τα 43 χρόνια εξευμενισμού της της Τουρκίας και ενδοτισμού και όλα τα καλά. Το ανάγω στα καθ' ημίν και λέω, πόσο ακόμα; Και τι ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.