18/1/17

Την πάτησε ο Ερντογάν - Με τα "σύνορα της ψυχής" του, θα χάσει τη μισή Μικρά Ασία

Βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.
Περίπου 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια, που είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο, γνωστή και ως πόλη των μονομάχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
 Στους τάφους βρέθηκαν οστά ενηλίκων αλλά και παιδιών, που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός όπου βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια. 
Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.



«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», ανέφερε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Βιλάλ Σογούτ.
Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας τη δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πώς ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και τη βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο Τούρκος επικεφαλής.

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281 - 261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.

Ναυτεμπορική

13 σχόλια:

  1. κάποιος απο τους προδότες του Συριζα πρέπει να φωνάξει οτι τα σύνορα της καρδια του ( Ερτογαν) ειναι πολύ πιο πισω απο τα παράλια της σημερινής Τουρκίας και οτι και εμεις έχουμε σύνορα καρδιάς !! Και οταν οι Ελληνες βασίλευαν αυτοί ζούσαν στα βάθη της Ασίας !! με εκείνα τα περίεργα κεφάλια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προδότες είναι αυτοί που επί των ημερών τους χάσαμε την Κύπρο, γκριζες ζώνες στο Αιγαίο κλπ κλπ

      Διαγραφή
    2. >κάποιος απο τους προδότες του Συριζα<

      Δηλαδή, εσύ βλέπεις προδότες μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ; Στις άλλες συμμορίες, που αυτοαποκαλούνται κόμματα, δεν βλέπεις προδότες; Είσαι ικανοποιημένος μ' αυτούς που κυβέρνησαν από το 1974-2015, οπότε ανέλαβαν οι ... προδότες;

      Ως πότε, μωρέ, θ' αφήνομε οι Έλληνες να μάς διχάζουν τα κόμματα; Ως πότε θα ζούμε σκεπτόμενοι κομματικά; Ως πότε θα κοιμόμαστε όρθιοι;

      Διαγραφή
    3. ως την εξαφανιση αυτης της χωρας. Τελικα θα πουν οτι ο Κωνσταντινος Παλαιολογος ηταν Συριζα

      Διαγραφή
  2. >Την πάτησε ο Ερντογάν - Με τα "σύνορα της ψυχής" του, θα χάσει τη μισή Μικρά Ασία<

    Νομίζω ότι ο τίτλος είναι άσχετος με το περιεχόμενο του άρθρου. Πώς την πάτησε, δηλαδή, ο Ερντογάν; Πώς, λόγω ανασκαφών, διότι δεν αναφέρεται κάτι άλλο, θα χάσει τη μισή Μικρά Ασία; Οι ανασκαφές στην Μ. Ασία είναι παλιά υπόθεση. Φυσικό είναι ότι όλο και κάτι θα βρίσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία ερώτηση έκανα, Σάββα, καθόλου ρητορική, αλλά απάντηση, ως συνήθως δεν πήρα. Επειδή εδώ και καιρό βλέπω ότι αποφεύγεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, αν δεν θέλεις να σού κάνω ερωτήσεις, πες ευθέως και αντρίκια. Αν δεν θέλεις να γράφω στο ιστολόγιό σου, κι αυτό πες το. Αλλά μην χρησιμοποιείς την τακτική "η σιωπή μου προς απάντησή σου". Δεν σού πρέπει, απ' όσο είχα καταλάβει μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
  3. ε ναι...οι τουρκοι ειναι απλα η μεταλλαξη των αρχαιων ελληνων και των βυζαντινων...
    ετσι λενε αυτοι και πεστε εσεις το αντιθετο...τουλαχιστον η τρεχουσα πρακτικη αυτο απο δεικνυει...κιη τουρκια ΔΕΝ θα χασει τιποτα, αν ολοι και εννοω ΟΛΟΙ εμεις δεν αλλαξουμε μυαλα που ωστοσο καθολου δεν φαινεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την μισή; Γιατί μονάχα την μισή;;
    Τα ίχνη των πολιτισμών που υπήρξαν στα Άγια αυτά χώματα πριν τα πατήσουν οι μιαροί πόδες των εισβολέων, είναι διάσπαρτα σε όλην την Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία , Αλεξανδρέττα κ.λπ.Βέβαια οι δειλοί ψεύτες που τα κατέχουν τώρα,ως τυπικοί άρπαγες πλιατσικολόγοι, λένε στους απληροφόρητους
    επισκέπτες, ότι οι Ελληνικές επιγραφές που συναντούν είναι γραμμένες σε "άγνωστη νεκρή" γλώσσα. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίτων,

      Διάβασε το σχόλιό μου 18 Ιανουαρίου 2017 - 8:16 μ.μ. Το θέμα δεν είναι αν την μισή, ή ολόκληρη, αλλά το ΓΙΑΤΙ;

      >Βέβαια οι δειλοί ψεύτες που τα κατέχουν τώρα,ως τυπικοί άρπαγες πλιατσικολόγοι, λένε στους απληροφόρητους
      επισκέπτες, ότι οι Ελληνικές επιγραφές που συναντούν είναι γραμμένες σε "άγνωστη νεκρή" γλώσσα. ....<

      Πού τα είδες αυτά, ρε συ Κρίτων; Πήγες ποτέ να σού κάνουν ξενάγηση στις ελληνικές αρχαιότητες τής Μ. Ασίας και σού είπαν τέτοια; Άκουσες ποτέ κανέναν Γάλλο, Ιάπωνα, Γερμανό να λέει ότι τού είπαν ότι οι ελληνικές (επίθετο είναι, δεν χρειάζεται κεφαλαίο Ε) επιγραφές " είναι γραμμένες σε "άγνωστη νεκρή" γλώσσα";

      Διαγραφή
    2. Nativist βεβαίως και έχω άμεση πληροφόρηση από φίλους που παραβρεθήκανε σε τέτοιες ξεναγήσεις στην περιοχή τής Εφέσου και τής Αλικαρνασσού. Και σε κάποιες από αυτές τις ανοησίες βρέθηκαν κάποιοι πληροφορημένοι Ευρωπαίοι (δεν έχει σημασία από ποιές χώρες), οι οποίοι γελοιοποίησαν διακριτικά τούς ξεναγούς λέγοντάς τους ότι είναι Ελληνικές.
      Κατά τα λοιπά στο ΓΙΑΤΙ να επιστρέψουμε ως Ελληνική Πολιτεία στην Μικράν Ασία, η απάντηση η δική μου είναι απλούστατη: Αυτό θα ήθελα, γιατί γεννήθηκαν εκεί οι γιαγιάδες μου και άλλοι εξ αίματος
      συγγενείς τού πατέρα μου και τού πατέρα του. Εάν μπορεί να γίνει ή όχι και το πότε θα μπορούσε να γίνει είναι άλλο θέμα. Αυτό θέλω και θα χαιρόμουν αν μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε και να το επιβάλουμε όπως οι Ισραηλίτες γύρισαν στην Γή των Πατέρων τους.

      Υ.Γ. Τα κεφαλαία ή τα μικρά γράμματα τα χρησιμοποιώ σε ουσιαστικά ή επίθετα, έτσι, κατά την έμπνευση τής στιγμής. Όταν έγραφα για μαθητικές ή φοιτητικές ή άλλες εξετάσεις, ή όταν συνέτασσα έγγραφα
      για υπηρεσιακή χρήση τηρούσα (ή θα ξανατηρήσω, αν ξανασυντάξω) την τυπική ορθογραφία.

      Διαγραφή
    3. Κρίτων, ως προς την πληροφόρηση από φίλους, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έπεσαν σε περίπτωση.

      Το γιατί δεν το κατάλαβες. Και όμως στο σχόλιό μου 18 Ιανουαρίου 2017 - 8:16 μ.μ είμαι σαφής: "Πώς την πάτησε, δηλαδή, ο Ερντογάν; Πώς, λόγω ανασκαφών, διότι δεν αναφέρεται κάτι άλλο, θα χάσει τη μισή Μικρά Ασία;"

      Ο υπέρτιτλος αυτός ("Την πάτησε ο Ερντογάν - Με τα "σύνορα της ψυχής" του, θα χάσει τη μισή Μικρά Ασία") και μάλιστα με μεγάλα έντονα γράμματα, δεν υπάρχει στην πηγή. Είναι αυθαίρετη και άσχετη, κατά την γνώμη μου, προσθήκη τού αναρτήσαντος το άρθρο, δι' ο και τηρεί σιγήν ιχθύος.

      Διαγραφή
  5. Με την ίδια λογική και Οι Αμερικάνοι θα χάσουν τα εδάφη που έχουν εποικίσει εκτοπίζοντας τους γηγενείς. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί?? όχι βέβαια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.