12/1/17

Αυτός είναι ο χάρτης για τα Κατεχόμενα που κατατέθηκε στη Γενεύη

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το site mignatiou.com, με βάση το χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς που κινείται στο 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), περιλαμβάνει την πόλη και παραλία της Μόρφου και τα χωριά της Κυθρέας όπως και την περιοχή του Αποστόλου Βαρνάβα ενώ στόχος είναι η επιστροφή πέραν των 90.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι και η επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στο ποσοστό 29,2% και στη βάση αυτή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της σε χάρτη. Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκική πλευρά καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν. Δύσκολα ο χάρτης θα περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου, εκτός εάν οι Τούρκοι κάνουν την …”έκπληξη”.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι θέσεις που παρουσιάζονται σήμερα, δεν είναι οι τελικές αλλά αποτελούν την αφετηρία για διαπραγμάτευση και ενδεχομένως ο δρόμος να είναι μακρύς. Όπως έχει συμφωνηθεί οι χάρτες θα παρουσιασθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα ελεγχθούν από τους ειδικούς και στη συνέχεια θα παραδοθούν στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να φυλαχθούν.

Ενόχληση για τη διαρροή

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι προϊόν διαρροών, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» σημείωσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων του χάρτη: Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ . Αίσχος!!».

Άιντα: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

«Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων. «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», πρόσθεσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.


Οι άλλες εκκρεμότητες

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να συζητήσουν επίσης εντός της ημέρας και τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έξι κεφάλαια που περιλαμβάνει η πτυχή της διακυβέρνησης, δεν συζητήθηκε μόνο ένα, που αφορά το καθεστώς των ξένων υπηκόων, ουσιαστικά δηλαδή το θέμα των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Χθες, Τρίτη, συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς απαιτείται εξωτερική χρηματοδότηση της λύσης περίπου 10 δισ. δολαρίων, για κάλυψη π.χ. των αποζημιώσεων ή του κόστους μετεγκατάστασης. Ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικές πηγές, ωστόσο θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για να προστατευθεί η ισορροπία και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, όπως η επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, πληθωρισμός και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κέρδος online   11/1/2017 17:55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.