9/1/17

Το Κυπριακό σε κρίσιμη καμπή

Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Το Κυπριακό πλησιάζει στην πλέον κρίσιμη καμπή του. Ο διεθνής παράγων πιέζει προς την κατεύθυνση της λύσεως επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ήτοι, επί τη βάσει της εν τοις πράγμασιν διχοτομήσεως.
Έχουμε αναφέρει και άλλοτε∙ Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία εισέβαλε παρανόμως στην Κύπρο. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Χιλιάδες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «αντικαταστάθηκαν» από εποίκους, τους οποίους βάσει σχεδίου εγκατέστησε η Άγκυρα.

Ο Ελληνισμός και οι τωρινοί εκπρόσωποί του – κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων – επ’ ουδενί λόγω πρέπει να συρθούν στις συνομιλίες, αποδεχόμενοι στεγανά στην ημερήσια διάταξη.
Πρώτος, λοιπόν, αντικειμενικός σκοπός της ελληνικής ηγεσίας οφείλει να είναι η ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Αυτή θα επιτευχθεί με την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το νησί.
Εισέτι δε, η απομάκρυνση των κατά σύστημα απεσταλμένων εκ Τουρκίας εποίκων, από το 1974 και ύστερα, αποτελεί άλλη μία απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην προ της εισβολής κατάσταση, η οποία τυγχάνει ο διακηρυγμένος στόχος όλων των πλευρών, τουλάχιστον λεκτικώς.
Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός του Ελληνισμού οφείλει να είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού και σκοτεινού καθεστώτος των εγγυήσεων. Δεν νοείται η ύπαρξη «εγγυητριών δυνάμεων» σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, πολλώ δε μάλλον σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ο θεσμός των εγγυήσεων που προκάλεσε σειρά προβλημάτων στην Κύπρο είχε και έχει μια αποστολή διαιρέσεως, την οποίαν πάση θυσία η ελληνική πλευρά πρέπει να αναδείξει και να απορρίψει.
Η κινητικότητα που παρατηρείται για το Κυπριακό έχει ενταθεί. Ήδη, σε μια ενέργεια ιδιότυπης και προσωρινής (;) γεωπολιτικής διαδοχής, λόγω του κενού εξουσίας στις ΗΠΑ, ο Βρετανός ΥφΥΠΕΞ, κ. Άλαν Ντάνκαν, επισκέφθηκε Άγκυρα και Αθήνα για να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των συνομιλιών. Ο κ. Τσίπρας την Δευτέρα 9/1/2017 θα έχει επαφές με την αντιπολίτευση, προκειμένου να χαραχθεί μια πολύτιμη εθνική γραμμή, μακρυά από την κομματική διχόνοια και τον συμφεροντολογικό διχασμό που έχουν λεηλατήσει ό,τι υγιές εν Ελλάδι. Στην αντίπερα όχθη ο κατοχικός ψευδοπρωθυπουργός, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, αφού έλαβε οδηγίες από την Τουρκία, εκτόξευσε απειλές για την περίπτωση μη ευοδώσεως των συνομιλιών.
Κατόπιν αυτών, φρονούμε, ότι η ελληνική ηγεσία είναι αναγκαίο να ακολουθήσει αταλάντευτη την πολιτική ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, με όποιο κόστος.
Εξάλλου, μόνον έτσι νοείται η δίκαιη και βιώσιμη λύση. Οτιδήποτε άλλο απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα στις επόμενες γενεές.

*Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος και εκ των συνιδρυτών του δέλτα, της πολιτικής εκστρατείας για την αλλαγή του ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.
Μάθε για το δέλτα και γίνε υποστηρικτής ΕΔΩ


 Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 7-8/1/2017 

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : "Η ελληνική ηγεσία είναι αναγκαίο να ακολουθήσει αταλάντευτη την πολιτική ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, με όποιο κόστος."
    Με όποιο κόστος. Ανατροπή των τετελεσμένων.
    Αυτό και μόνον αυτό. Μόνον αυτό!!

    Υ.Γ. Ακόμα και όσους είχανε μάθει να φοβούνται τον τούρκο, ας ανοίξουν τα μάτια τους και τ' αυτιά τους:
    Ζελεδάκι ο σουλτάνος και τα φοβερά φουσάτα του με τις στολές και τις παρελάσεις τους. Τούς έχουνε πάρει για μεζεδάκια οι Κούρδοι . Αλλά και τ' αεροπλάνα τους μόνο τραμπουκοφιγουρατζίδικες παραβιάσεις τού δικού μας F.I.R. φτουράνε να κάνουνε και στην Αλ Μπαμπ "αναθέτουν φασόν" τούς βομβαρδισμούς στην Ρωσική και την Αμερικανική αεροπορία.
    Τι είναι να λογαριάσεις από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που εξ αιτίας των γεγονότων τού περασμένου Ιουλίου τις κουρέλιασε ο "σουλτανίσκος που θέλει να γίνει και χαλίφης":
    Μητέ καν αξιοπρεπής χαλβάς: Ζελεδάκι λυωμένο ο Recep Tayyip Erdoğan και η türkiye cumhuriyeti του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.