21/1/17

Περιουσιολόγιο: Κατά της φοροδιαφυγής ή κατά της οικονομίας;


Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, όλα ανεξαιρέτως τα υλικά προϊόντα και οι υπηρεσίες, χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία για να παραχθούν: Εργασία, υλικά (από τη φύση) και κεφάλαιο. Επειδή μάλιστα τα υλικά της φύσης τα αποκτούμε με εργασία και κεφάλαιο (π.χ. μέσα παραγωγής, ιδιοκτησίες κλπ), ουσιαστικά, τα πάντα παράγονται από εργασία και κεφάλαιο.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι "Κεφάλαιο" δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και κάθε αγαθό το οποίο χρησιμοποιείται για σημαντικό χρονικό διάστημα ("αγαθά διαρκείας"), όπως π.χ. ακίνητα, μηχανήματα, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις, εργαλεία κλπ.

Είναι προφανές ότι η εργασία δεν μας λείπει, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους στους οποίους περιλαμβάνονται από ανειδίκευτοι εργάτες μέχρι στελέχη υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας, προπάντων δε ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων με πτυχία και μεταπτυχιακά.

Είναι επίσης προφανές ότι μας λείπει το κεφάλαιο, γι αυτό άλλωστε δίνουμε "γη και ύδωρ" προκειμένου να εξασφαλίσουμε δανεικά από τις χώρες της ΕΕ και να πείσουμε ντόπιους και ξένους κεφαλαιούχους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αφού αποτελούν μια πραγματικότητα που τη ζούμε εδώ και 7 χρόνια, περιττεύει νομίζω να επισημάνω ότι για να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις (που μόνο αυτές μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη), χρειάζεται όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να προσαυξήσουμε σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της οικονομίας μας.
Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει χρεοκοπήσει. Η Δημόσια περιουσία που μαζικά εκποιείται δεν καλύπτει ούτε τους τόκους του χρέους που ξεπερνά τα 325 δις. ευρώ και έχει ρήτρα ευρώ.
    Οι Δανειστές, μέσω Μνημονίου ζητούν να μεταφερθεί η υποχρέωση πληρωμής του Δημοσίου χρέους στον Έλληνα πολίτη, τον έχοντα και κατέχοντα.
    Διά να μπεί φόρος επί της συνολικής περιουσίας του κάθε Έλληνα, απαιτείται να δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο. Ο φόρος θα καλείται net Worth Tax και θα είναι ετήσιος. Πιθανότατα να ζητηθεί και μία Εφάπαξ Έκτατη Έισφορά, που μπορεί να είναι και της τάξεως του 30% με 40%.
    Με την ονομασία Βαρλίκ Βεργκισί, ένας εφάπαξ ειδικός φόρος κεφαλαίου που επεβλήθη στη Τουρκία το 1942. Συγκεκριμένα την εποχή εκείνη η τουρκική κυβέρνηση σε αναζήτηση αύξησης εσόδων των ταμείων εξέδωσε ειδικό νόμο εφάπαξ φορολόγησης παντός είδους ακινήτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων και μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες, μη μουσουλμάνων, που τις περισσότερες φορές έφθανε ακόμα και στη πραγματική αξία του ακινήτου ή της επιχείρησή τους. Από τον κυριολεκτικά εξοντωτικό αυτό νόμο επήλθε τεράστια καταστροφή κυρίως των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης εναντίον των οποίων ουσιαστικά και στρέφονταν ο νόμος αυτός που ειδικά για τις μειονότητες υπολογίζονταν αυθαίρετα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο συντελεστή. Τεράστιες περιουσίες χάθηκαν τότε ή και εγκαταλείφθηκαν. Τελικά ο νόμος αυτός καταργήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1944 όταν πλέον είχε επέλθει η οικονομική εξαθλίωση των θρησκευτικών μειονοτήτων...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περιουσιολόγιο είναι ναζιστικής προελεύσεως και το εφάρμοζαν οι Ναζί στους Εβραίους, εκτός κι αν εφαρμόστηκε σε άλλη περίοδο της Ιστορίας, όπως π.χ. στον Μεσαίωνα ή στην Ρωμα'ι'κή Αυτοκρατορία. Επομένως,είτε είναι απάνθρωπο,είτε φασιστικό, δεν εξυπηρετεί την οικονομία ούτε την φορολογία και έχει στόχο και μόνο τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ανθρώπων (βλ. ΕΣΣΔ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.