12/1/17

Γενεύη, εγγυήσεις, ποιος πληρώνει τα σπασμένα

Αναρωτιέμαι: Οι πανηγυρίζοντες την εκλογή Ερντογάν και Ακιντζί, οι επαναπροσεγγιστές των θεατρικών παραστάσεων στα σκλαβωμένα αρχαία θέατρά μας, οι αναρτώντες φωτογραφίες ποζάροντας στο σκλαβωμένο λιμανάκι της Κερύνειας, ακούνε τι λέει ο Ερντογάν, οι υπουργοί του και οι εν Κύπρω εγκάθετοι του κατοχικού καθεστώτος;
Έχουν διαβάσει τις δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα; Έχουν αντιληφθεί ότι τη λύση που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας (αυτοί οι λίγοι που έχουν απομείνει δηλαδή) και οι Τούρκοι έποικοι (που είναι και η πλειοψηφία), είναι: «Τα δικά μας στα κατεχόμενα, δικά τους, και τα υπόλοιπα δικά μας στις ελεύθερες περιοχές, πομισιάρικα;».
Αφού γνωρίζουμε ότι μας χωρίζει το χάος, ως προς τι αυτή η διεθνής διάσκεψη, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα ναυαγήσει; Για να μοιράσουν το πάπλωμα «ίσια-ίσια» οι του ΟΗΕ και Ε.Ε., να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία (που θέλει λύση και εμείς δεν θέλουμε) και να μας πουν πάλι «ότι πάθετε εν χάκκιν σας»; Για να επιβεβαιώσουμε το τουρκικό δόγμα περί εκλιπούσης, διά της απουσίας μας από το τραπέζι των συνομιλιών ως Κυπριακή Δημοκρατία;

Μας κοροϊδεύουν ότι ο Πρόεδρος θα πάει και σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά συνάμα και σαν Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας. Ότι δεν έχει σχέση που δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία και ο Ακιντζί, αλλά ότι μας αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.

Και όμως έχει. Μπορεί ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. να μας αναγνωρίζουν στον τύπο, αλλά στην πράξη συνηγορούν με την Τουρκία. Γι' αυτό και η Ε.Ε. δεν πέταξε στα μούτρα της Τουρκίας την έκθεση περί της εκλιπούσης Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό και δεν απαιτούν, έως οφείλουν, την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν ξεπαγώσουν οποιοδήποτε ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας.
Γι' αυτό και στον ΟΗΕ έπαψαν να γίνονται αναφορές στην εισβολή και κατοχή, αλλά απεναντίας συγχαίρουν την Τουρκία για τις καλές της υπηρεσίες στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Γι' αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα ο Ακιντζί πλασάρεται ως συμπρόεδρος και προσφωνείται και αναγράφεται με τον τίτλο «η Αυτού Εξοχότης» (προσφώνηση που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για αρχηγούς κρατών ή άτομα που κατέχουν θρησκευτικά, δικαστικά ή πανεπιστημιακά αξιώματα).

Μας αντιμετωπίζουν ως εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία γιατί ποτέ δεν διαπραγματευτήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και ποτέ δεν απαιτήσαμε τον σεβασμό και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αυτοαναιρούμαστε. Είναι ανεπίτρεπτον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταβαίνει στο εξωτερικό ως οτιδήποτε άλλο εκτός από Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μόνο. Τελεία και παύλα.

Αν θέλουμε και Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας ας πάει ο Πρόεδρος της Βουλής. Και νομιμοποιείται να παραστεί έως τέτοιος, αφού είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλής. Προς τούτο υπάρχει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που λέει ότι ο ΠτΔ δεν νομιμοποιείται από το Σύνταγμα να διαπραγματεύεται το Κυπριακό λόγω αξιώματος, αλλά από το γεγονός ότι είναι εκλεγμένος από το σύνολο του κυπριακού λάου. Όπως είναι ακριβώς και η Κυπριακή Βουλή, την οποία αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρός της.

Στη Γενεύη η ατζέντα έπρεπε να είχε ένα και μόνο θέμα. Αυτό που άπτεται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Τις Εγγυήσεις.

Οι, βάσει των Συμφωνιών του 1960, εγγυήτριες δυνάμεις, με την παράνομη εισβολή της Τουρκίας το 1974, έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες. Η καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί συλλογικά, έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι των συνομιλιών για τις εγγυήσεις. Σαφέστατα, όμως, έχουν τη νομική υποχρέωση να πληρώσουν τις ζημιές των πράξεων ή των παραλείψεών τους, από τη μη τήρηση των Συμφωνιών Εγγυήσεων του 1960.

Αφού, λοιπόν, με την όποια λύση:
* θα υπάρχει η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και
* ο Πρόεδρός της είναι και θα παραμείνει ο Πρόεδρος του συνόλου του κυπριακού λαού (Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων), στο τραπέζι τον συνομιλιών οι μόνοι που νομιμοποιούνται να παρακαθίσουν είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανένας άλλος.

ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗΣ
M.Sc., B.Sc., Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.