14/1/17

Ν. Αναστασιάδης: Αν παραμείνουν οι τουρκικές θέσεις ως έχουν, σημαίνει ότι δεν επιθυμούν λύση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Διάσκεψης.
«Δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», σχολιάζοντας την αναφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα επέμεινε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη»
«Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος μιλώντας στο Euronews και αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, είναι η πρώτη φορά που κατατέθηκαν χάρτες, όπως επίσης η πρώτη φορά που η Τουρκία συμμετέχει σε διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων.
Μιλώντας για την ένταση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε., συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό».
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τις παρεμβάσεις της Ε.Ε., παρ’ όλο που δεν εμπλέκεται άμεσα στα όσα συμφωνηθούν μεταξύ των μερών.
Ερντογάν: H ελληνική πλευρά αποφεύγει την επίλυση του Κυπριακού
Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.
«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκτός εάν το πράξουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγιζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».
Ακιντζί: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις
Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν λέγαμε ότι αυτά τα θέματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλές από την άλλη πλευρά και συμπλήρωσε ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινά αποδεκτές, σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης, ανέφερε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
naftemporiki.gr 

1 σχόλιο:

  1. τωρα δηλ. ολο αυτο το πραμα τι ακριβως ειναι;
    Κολοκυθιά το ξερω εγω...
    Και το παιζουν μαλλον καποια κολοκύθια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.