23/1/17

Πώς δεν θα επιβεβαιωθεί ο Τόμσεν

Θα χρειαστούν 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την έναρξη της κρίσης;

Ακούω στο ραδιόφωνο μια διαφήμιση ελληνικής μάρκας ηλεκτρικών συσκευών. Αναφέρεται στο παρελθόν, όταν είχαμε τραπεζομάντιλα αντί για σουπλά, κάναμε ησυχία για να κοιμηθεί ο μπαμπάς το μεσημέρι και είχαμε και τις συγκεκριμένες συσκευές.
Ας ξεπεράσουμε την εξιδανίκευση ενός παρελθόντος –που στην πραγματικότητα ήταν για τους περισσότερους γεμάτο προβλήματα και στερήσεις– και ας σταθούμε σε κάτι που αποσιωπά η διαφήμιση: Στο γεγονός ότι τα προϊόντα της εταιρeίας τότε κατασκευάζονταν στην Ελλάδα και τώρα κατασκευάζονται στην Πολωνία. Στην ίδια χώρα κατασκευάζονται και ηλεκτρικές συσκευές και για άλλες ελληνικές φίρμες που ήταν διάσημες πριν μερικές δεκαετίες.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Λίγο πολύ οι κάτοικοι όλων των ανεπτυγμένων χωρών καταναλώνουν πλέον προϊόντα των οποίων η παραγωγή έχει μεταναστεύσει σε χώρες με μικρότερο εργατικό κόστος. Η μεγάλη αυτή αλλαγή έφερε ανακατατάξεις και ανατροπές στις οικονομίες των πλούσιων χωρών. Υπάρχουν χώρες που είδαν την ανεργία να εκτινάσσεται, αλλά υπήρχαν και άλλες που κατόρθωσαν να αντικαταστήσουν την παραγωγή που έχασαν με την παραγωγή άλλων προϊόντων, ανταγωνιστικών και περιζήτητων στην αγορά.

Για τη συνέχεια Athens Voice

10 σχόλια:

  1. Ειναι λαθος να χωριζουμε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα, αν και το κανουμε με επιτυχία παλαιόθεν (βενιζελικοι-βασιλικοι, δημοτικιστες- αρχαιστες κλπ) .
    Το προβλημα το έχει η κοινωνια μας. Ο ιδιωτικος τομέας είναι το ίδιο κρατικοδίαιτος,δυσκαμπτος και χωρις όραμα με τον δημόσιο.
    Η πελατειακή σχεση δουλευει αν όχι το ίδιο ίσως και περισσοτερο στον ιδιωτικο τομέα.
    Πειτε μου ένα ελληνικο brand name προιόν.Μονο αγροτικά προιόντα νωπά ή επεξεργασμένα.
    Βιομηχανοι με χρεωκοπημένες βιομηχανίες όχι μόνο από λεφτα αλλά απο ιδέες ,απο κεφι και μεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. OK ... καταγράψαμε τη παρόλα σας ...
      Να υποθέσω ότι είσαστε συνταξιούχος του δημοσίου, σε διεύθυνση σχετική με προμήθειες.
      Άλλαξτε τώρα πλευρό και συνέχιστε τον ύπνο σας.

      Διαγραφή
    2. Είσαι εντελώς λάθος, εκτός τόπου και χρόνου. Κρατικοδιαίτος ιδιωτικός τομέας είναι οι μεγαλοπρομηθευτές, κάποιοι μεγαλοεργολάβοι κλπ.
      Ενδεικτικά παραθέτω Ελληνικά Brand name που διαπρέπουν στην διεθνή παγκοσμιοποιημένη οικονομία:
      - Κλάδος αλουμινίου (Μυτιληναίος, Alumil, Exalco κλπ)
      - Ξυραφάκια BIC (1.200+ εργαζόμενοι), όπου πέρα από τα ξυραφάκια,κατασκευάζονται και οι μηχανές που τα παράγουν (με συνεχείς καινοτομίες) και στέλνονται στα εργοστάσια της εταιρείας ανά την υφήλιο!
      - Καλώδια (Fulgor κ.ά)
      - Ηλιακοί θερμοσίφωνες
      - Ελληνική ναυτιλία
      Σε διαβεβαιώ έχοντας εμπειρία 25 έτη στο "πεζοδρόμιο", ότι όλο το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, είναι το παρασιτικό πελατειακό κράτος. Και η σημερινή συγκυβέρνηση αντί να το περιορίσει, το γιγαντώνει με ταυτόχρονη οικονομική γενοκτονία του ιδιωτικού τομέα, προς όφελος των ξένων πολυεθνικών ομίλων.

      Διαγραφή
  2. Η ελληνική κρίση αν και πολυ βαθύτερη ειναι όμοια με το κράχ του 1929.Τοτε ο Ρούζβελτ έκανε το New Deal.Αυτη ειναι η λύση και για μας ! Η ελληνική κρίση δε θελει συνταγή Θάτσερ η Ρήγκαν και Δ.Ν.Τ-ΕΕ. Θελει συνταγή Ρούζβελτ ! Το γεγονός οτι οι γιατροί μας δε μας θεραπεύουν σημαίνει οτι είτε δεν εχουν βρει τι έχουμε είτε δίνουν λάθος φάρμακο.Κατα τη γνώμη μου μονο δημόσιες επενδύσεις και προσλήψεις θα αναστρέψουν το κλίμα.Θα μου πείτε με τι λεφτα ; Δώσει την απάντηση μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Θα μου πείτε με τι λεφτα ; Δώσει την απάντηση μόνοι σας<

      Δεν θα δώσομε εμείς την απάντηση, αλλά εσύ που κάνεις την πρόταση.

      Ο Ρούσβελτ (οι ΗΠΑ) είχε ένα Fort Knox πίσω του, το ελληνικό μπατιρισμένο κράτος τι έχει;

      Πολλές φορές σού τα έχουν εξηγήσει, αλλά πάντα επανέρχεσαι με τα ίδια και τα ίδια.

      Οι οικονομικές συνταγές δεν μοιάζουν μ' αυτές τής Βέφας Αλεξιάδου, που μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Τόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβεις;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ πρέπει να δουμε τι κοινωνία θελουμε.Μπορουν 22% άνεργοι στα χαρτιά 40% στην πραγματικότητα να δουλέψουν σε επιτυχή σταρτ απ και φειμους μπράντς και τρίχες κατσαρές ; Ο κύριος με το σκάφος και η κυρια στο Κολωνάκι πρέπει να σφιχτει και εν ανάγκη να στερηθεί τα καλλυντικά της για να μην πεθαίνει το παιδι στο Πέραμα.Δραχμη και εκτός ΕΕ με άμεση εφαρμογή του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβώνας για μένα η μόνη λύση για να περισωθεί το Έθνος.Ειναι μονόδρομος.Δεν έχουμε περιθώριο επιλογών.

      Διαγραφή
    3. Και τι αντίκρυσμα/κάλυμμα θα έχει η δραχμή; Αυτό είναι που δεν μπορείς να καταλάβεις. Την μία ημέρα θα χρειάζεσαι 10 δρχ για ψωμί και την επομένη 100. Βλέπε Βενεζουέλα.
      Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, τότε ματαιοπονούμε.

      ΥΓ: Το Έθνος (μεγάλη κουβέντα, εκτός κι αν εννοείς την εφημερίδα) δεν σώζεται με ευρώ και δραχμές. Άλλο έθνος, άλλο ελληνικό κράτος.

      Διαγραφή
  3. Ουτε το ενα ουτε το αλλο και δεν συμφωνω με κανεναν. Οταν η Ελλαδα δεν εχει τις απαιτουμενες υποδομες οχι παραγωγης, αλλα διακινησεις προιοντων, εξωστρεφια το λετε εδω, τοτε αντιο επενδυσεις και αντιο για καποιους νεους επιχειρηματιες. Η επιχειρηματικοτητα αρχιζει απο το μηδεν και ειναι μια αλυσιδα προεργασιας μεχρι την παραδοση προιοντων στον τελικο καταναλωτη, δηλαδη....στον στοχο. Φτιαξαν για π.χ. καποια εργοστασια στα Οινοφυτα πριν καποια χρονια, καποιοι κατασκευαστες και οχι αυτοι που θα τα χρησιμοποιουσαν, εργοστασιαρχες δηλαδη, εδιναν ενα ενοικιο δισθεορατο με αποτελεσμα να βρισκονται σημερα σε μια ελεεινη κατασταση που ουτε ενα ευρω δεν αξιζουν...Συμπερασμα, ο κατασκευαστης επεσε εξω και το κρατος ουτε δρομο δεν τους εφτιαξε....ενω πρωτα επρεπε να κανει χωροταξια το κρατος και μετα να κατασκευασουν οτι ηθελαν. και οι μεν και οι δε επεσαν εξω λοιπον. Αυτη ειναι η Ελληνικη κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθέσω και αλλα ελληνικά brands με διεθνή προβολή.
    - Cocomat
    -Folli folli
    - Korres
    - Apivita

    Με τζιρους εκατομυριων. Όχι επιμένουμε οτι ο ΙΤ δεν έχει σχέση με την σαπίλα του ΔΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια,και τι έγινε ; Θα πανε εκει να δουλέψουν 2 εκ. Άνεργοι ; Θα γυρίσουν τα παιδια μας απο το εξωτερικό ; Τι έκανε ο ιδιωτικός τομέας για να σώσει τη χώρα ;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.