20/1/17

Όχι στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών!

Καλφέλης Γρηγόρης*    
Η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα συνιστούσε μια δεινή ήττα για το κράτος δικαίου της χώρας μας. Γιατί; Γιατί οι πράξεις για τις οποίες μπορεί να γίνει η έκδοση πρέπει να είναι αξιόποινες και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Όμως η απόπειρα κατάλυσης του Τούρκικου πολιτεύματος προφανώς δεν τιμωρείται από τον Έλληνα Νομοθέτη. 
Επομένως για αυτό το αδίκημα είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να γίνει η έκδοση !
Περαιτέρω η αρπαγή ελικοπτέρου θεωρείται στρατιωτικό έγκλημα. Όμως η έκδοση για στρατιωτικά εγκλήματα απαγορεύεται σύμφωνα με τη σχετική «Ευρωπαϊκή Σύμβαση » του 1961. Άρα ούτε και για αυτό το αδίκημα μπορούν να εκδοθούν «σιδηροδέσμιοι» οι Τούρκοι αξιωματικοί! 
Και μένει μόνο η απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου (ή «Σουλτάνου») Ερντογάν. Ωστόσο μια ενδεχόμενη έκδοση για αυτό το έγκλημα θα προσέκρουε ευθέως στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που απαγορεύει κάθε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Kαι όλοι γνωρίζουμε ότι το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει σήμερα ένα αιματηρό πογκρόμ διώξεων εναντίον χιλιάδων δικαστικών, στρατιωτικών και απλών ανθρώπων που βασανίζονται σε σκοτεινά μπουντρούμια. Αυτό είχε αποδεχθεί πρόσφατα το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Nytimes, 24/12/2016) και το ίδιο υποστήριξε και ο Αντιεισαγγελέας του ΑΠ κ. Βουρλιώτης! 

Τέλος οι 8 Τούρκοι προστατεύονται και από τη Σύμβαση της Γενεύης που αφορά την προστασία των προσώπων εκείνων κατά των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί η θανατική ποινή (π.δ 96/2008)!

Και ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί απαράδεκτα ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή!

Το συμπέρασμα! Οι οκτώ Τούρκοι δεν πρέπει να παραδοθούν «στο βέβαιο θάνατο» ! Εκτός και αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ακατανόητα στον Ερντογάν ότι θα τους εκδώσει! Και ο Υπουργός της Δικαιοσύνης είναι δυστυχώς εκείνος που θα έχει «τον τελευταίο λόγο» (εάν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει εσφαλμένα την έκδοση)!

Τότε θα δούμε εάν η κυβέρνηση της «Αριστεράς» θα έχει την ηθική και το σθένος να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των 8 Τούρκων ή εάν θα τους «θυσιάσει» απαράδεκτα στο βωμό των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων!
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι «ανοησίες πάνω σε ξυλοπόδαρα», όπως υποστήριζε ο φιλόσοφος Τζέρεμι Μπένθαμ! 
Είναι η πεμπτουσία των δυτικών δημοκρατιών!

Και θα ήταν αδιανόητο η παρούσα ελληνική κυβέρνηση να τα «ξεπουλήσει»!


*O κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Α.Π.Θ
kalfelis@law.auth.gr

ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. καλά τα λες δάσκαλε , αλλά αυτό μηπως δώσει το στίγμα οτι η χώρα είναι φιλόξενη σε κάθε έναν που αποτύχει να επιβάλλει πραξικοπιματικα στη χώρα του την γνώμη του, υπάρχει μια φιλόξενη γωνιά να ξαποστασει και να προφυλαχτεί?
    Δε λέω καλά τα λες αλλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.