12/1/17

Δεν μπορεί, κάτι του δίνουν - Ερντογάν: «Τρομοκράτες» ευθύνονται για την πτώση της λίρας

REUTERS/HANDOUT
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε.
Σε παρεμβάσεις «τρομοκρατών» στις αγορές απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας. «Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν». 
Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων. 
Η πτώση της ισοτιμίας της επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και καθιστά νευρικές τις αγορές.
Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα, καθώς πλησιάζει η πιθανή μετάβαση της χώρας σε ένα προεδρικό σύστημα.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα επιχείρησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της με μια ένεση 1,5 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως το μέτρο δεν είχε την επιτυχία που αναμενόταν και οι οικονομολόγοι το χαρακτήρισαν ανεπαρκές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

2 σχόλια:

  1. Ο Ερντογάν έχει απόλυτο δίκιο, και ο τίτλος είναι βαθειά νυχτωμένος.

    Θυμίζω μία μόνο περίπτωση για την οποία έχουν γραφεί ακόμη και βιβλία. Την επίθεση του κερδοσκόπου Σόρρος στην Εγγλέζικη λίρα το Σεπτέμβριο του 1992 που οδήγησε σε απότομη αύξηση του επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης. Επίθεση που σιγονταρίστηκε δημοσίως και από την Bundesbank, για να μην ξεχνάμε και το ρόλο της Γερμανικής Τραπεζικής Μαφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ενα μέρος εχει δίκιο,δε λέμε οτι δε συντρέχουν οικονομικοί λόγοι αλλά υπάρχουν και οικονομικοί τρομοκράτες που επιτίθενται σε νομίσματα.Βεβαια για να σου επιτεθούν πρέπει να αφήσεις κάποιους χώρους ακάλυπτους κι εσυ τις περισσότερες φορές.Αυτο δε το λέγει.Οχι πάντα.Παντως στην ευρύτερη περιοχή μονο η Τουρκία δεν ειναι στο Δ.Ν.Τ η στα πρόθυρα.Καιρος να μπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.