17/1/17

Πλαίσιο φόρμουλας στο Μοντ Πελεράν

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Χωρίς περιθώριο αποτυχίας η διαπραγμάτευση σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο Μοντ Πελεράν που ξεκινά αύριο, καθώς σε αυτήν θα καταγραφούν απλώς οι ανησυχίες
Χωρίς το άγχος της κατάληξης σε συμφωνία μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν για τη συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης σε τεχνοκρατικό επίπεδο η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο είναι η καταγραφή των ανησυχιών και των αιτημάτων της κάθε πλευράς αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την Κύπρο.
Να φανεί η απόσταση

Οι διαπραγματευτικές ομάδες Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, Αγγλίας και Τουρκοκυπρίων θα κληθούν αύριο να καταγράψουν τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους αναφορικά με όλα τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν στη λύση του Κυπριακού, χωρίς όμως την υποχρέωση να διαπραγματευθούν τρόπους για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες αυτές. Η καταγραφή των ανησυχιών κάθε πλευράς σε κοινή λίστα αναμένεται να δείξει και την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να ικανοποιηθούν όλα τα μέρη.

Φόρμουλα ΟΗΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατά τις επαφές του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά την 1η Δεκεμβρίου σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο είχαν ήδη καταγραφεί οι ανησυχίες και τα αιτήματα κάθε πλευράς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η καταγραφή από πλευράς ΟΗΕ φέρεται να κατέληξε σε μια φόρμουλα, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει όλα τα θέματα που εγείρονται από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, ο βαθμός που η φόρμουλα αυτή καλύπτει τις ήδη διατυπωμένες ανησυχίες κάθε πλευράς αναμένεται να διαπιστωθεί στο Μοντ Πελεράν στη διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αν οι πλευρές διατυπώσουν τελικά αιτήματα που παρουσιάζουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ως προς τους τρόπους που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, τότε δεν αποκλείεται παράταση (ή και διάλειμμα και επανέναρξη) μετά τις 20 Ιανουαρίου στη διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών. Το γεγονός ότι την εβδομάδα που ακολουθεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης των τεχνοκρατών οι περισσότεροι ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις διευκολύνει το έργο των τεχνοκρατών πολύ περισσότερο από το συμφωνηθέν ανοιχτό χρονοδιάγραμμα της διάσκεψης της Γενεύης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εάν αποδειχθεί ότι οι ανησυχίες που θα διατυπώσουν οι πλευρές ανοίγουν σημαντικά την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για επίτευξη συμφωνίας, τότε δεν αποκλείεται να διακόψουν τη διαπραγμάτευση, να επιστρέψουν στις βάσεις τους για να λάβουν πολιτικές οδηγίες και να επιστρέψουν στην Ελβετία για συνέχιση της καταγραφής των ανησυχιών. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική πλευρά δεν σταματά να επαναλαμβάνει -ψευδώς- διά του υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ότι η διάσκεψη της Γενεύης δεν είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης κ. Ακιντζί τοποθέτησε προχθές με δηλώσεις του την επανέναρξη των εργασιών της διάσκεψης της Γενεύης στα τέλη Ιανουαρίου. Δηλαδή, σε περίπου 10 μέρες από σήμερα, χρονικό διάστημα στο οποίο είναι δυνατόν να επεκταθεί η διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών.

Εξαμελής  η ε/κ ομάδα
Καμιά πλευρά δεν ανακοίνωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της στο Μοντ Πελεράν για το τεχνοκρατικό μέρος της διάσκεψης της Γενεύης, με σκοπό να μην γνωρίζουν τα μέρη τι να αναμένουν κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών. Την Κύπρο, όπως πληροφορείται ο «Π», θα εκπροσωπήσουν έξι άτομα με επικεφαλής τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Την ε/κ αποστολή θα αποτελούν ένας στρατιωτικός (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον τέως επικεφαλής της ΚΥΠ κ. Πενταρά), ένας νομικός, ένας διεθνολόγος και δύο διπλωμάτες, συν τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος θα φτάσει στο Μοντ Πελεράν ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή του κ. Μαυρογιάννη στο Μοντ Πελεράν με την ιδιότητα του πρέσβη, και όχι του Ε/Κ διαπραγματευτή, σημαίνει ότι εκπροσωπεί και την τ/κ κοινότητα, ενώ η τ/κ αποστολή θεωρείται από την ε/κ πλευρά ότι εκπροσωπεί τον Τ/Κ ηγέτη.

Σαφή ερωτήματα
Ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθούν οι ανησυχίες κάθε πλευράς στη διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών δεν θα αφεθεί στην τύχη. Όπως πληροφορείται ο «Π», για κάθε πτυχή που αφορά την ασφάλεια θα διατυπωθούν συγκεκριμένα ερωτήματα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στα οποία όλοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση θα κληθούν να απαντήσουν επίσης συγκεκριμένα.
Για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και της αστυνόμευσης, είναι πιθανόν η τ/κ πλευρά να υποβάλει ότι ανησυχεί για επεισόδια εναντίον Τ/Κ, όπως αυτά που ήδη συμβαίνουν με πρωταγωνιστές οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικών σωματείων. Η ε/κ αστυνόμευση προφανώς δεν απαντά στις τ/κ ανησυχίες, οπότε αναμένεται να διατυπωθεί συμβιβαστική πρόταση αστυνόμευσης σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανησυχία.
Για το θέμα της εξωτερικής ασφάλειας, η κλίμακα των ήδη διατυπωμένων ανησυχιών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ελληνικών θέσεων για μηδενικές εγγυήσεις και της τουρκικής θέσης, όπως επαναλήφθηκε προχθές από τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος ζήτησε να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε ιδέα περί άρσης της ασφάλειας στην Κύπρο. Όπως προκύπτει, οι Τούρκοι τεχνοκράτες που θα συμμετάσχουν στην αυριανή διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να διατυπώσουν διαφορετική θέση από εκείνην που ήδη κατατέθηκε από πλευράς Τουρκίας στις 12 Ιανουαρίου και ως εκ τούτου δεν αναμένεται εύκολη η διαπραγμάτευση σε αυτή την πτυχή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός συστήματος εγγυήσεων, στο οποίο είπε ότι πρέπει να συμμετέχει η Τουρκία, χωρίς δηλαδή να αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τεθεί επικεφαλής ενός συστήματος εγγυήσεων. Θέση υπέρ των τουρκικών εγγυήσεων επανέλαβε χθες και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «στη φόρμουλα που θα συζητηθεί πρέπει να υπάρχει και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία».
Τέλος, κάθε πλευρά θα κληθεί να τοποθετηθεί για τις ανησυχίες της όσον αφορά την εφαρμογή της λύσης. Για παράδειγμα, οι Τ/Κ ανησυχούν ότι -όπως συνέβη το 1963- μπορεί να βρεθούν εκτός κράτους, ενώ οι Ε/Κ διατηρούμε ανησυχίες για τον τρόπο υλοποίησης της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Όπως προκύπτει, η δομή μέσα από την οποία θα διατυπωθούν οι ανησυχίες κάθε πλευράς είναι κυπροκεντρική, μειώνοντας την πιθανότητα διατύπωσης μαξιμαλιστικών θέσεων από πλευράς των μητέρων πατρίδων.

Χρονοδιάγραμμα (;)
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναγιγνώσκεται, όπως και όλα τα προηγούμενα βήματα, διαφορετικά από τα συμβαλλόμενα μέρη. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε αμέσως μετά τη Γενεύη, ότι η διαπραγμάτευση σε τεχνοκρατικό επίπεδο δεν θα είναι ανοιχτού χρονοδιαγράμματος και ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα για να μεταφερθεί η ευθύνη της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο. Ανάλογη θέση διατύπωσε προχθές και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τοποθετώντας τη συνέχεια της πολιτικής διαπραγμάτευσης στα τέλη Ιανουαρίου. Χθες, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η διαδικασία της Γενεύης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη διάσκεψη της Γενεύης που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου, η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτού τέλους.

Αναστασιάδης
Επικοινωνία με Μέρκελ - Γιούνκερ
Στο ακουστικό του τηλεφώνου ανάλωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής μέρας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρελ με αντικείμενο το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Πρόεδρος συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο την τουρκική στάση στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια.
Για το ίδιο θέμα τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αναμενόταν να συνομιλήσει χθες το βράδυ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως και χθες, ανακοινώθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου και με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβουλεύσεις Νίκου Κοτζιά - Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες
Στο επίκεντρο το θέμα των εγγυήσεων
Η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και ζητήματα όπως η διαδικασία και ο τρόπος αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο εντατικών διαβουλεύσεων που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον.
Η συζήτηση κράτησε πολλή ώρα και αφορούσε τις συνομιλίες στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί συζήτησαν «για το τι συνέβη στη Γενεύη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα -κατά τη γνώμη μας παράνομα- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης.

Τον στοχοποιούν...
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τα αρνητικά για την ελληνική πλευρά δημοσιεύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι «κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού -καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα-, επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

Ν. Χριστοδουλίδης
Σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων
Με χθεσινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης δείχνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μέλος της ΕΕ και μετά τη λύση. Υπενθυμίζοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης η συζήτηση του Κυπριακού να ξεκινούσε από τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι τώρα συζητούμε ακριβώς αυτά τα θέματα. Οι θέσεις της ε/κ πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στηρίζονται στην εισήγηση Αναστασιάδη την οποία κατέθεσε στις 12 Ιανουαρίου και στη θέση Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση των τεχνοκρατών θα ετοιμάσει ένα κείμενο εργασίας για να προχωρήσει ακολούθως η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η παραπομπή της συζήτησης για ασφάλεια - εγγυήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο ήταν εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στόχος είναι να καταγραφεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί ακολούθως τη συνάντηση των πλευρών σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Χριστοδουλίδης προσδιόρισε το επίπεδο της επόμενης συνάντησης, τονίζοντας ότι η εκπροσώπηση στη διάσκεψη θα είναι από αρχηγούς κρατών, δηλαδή τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, και όχι από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/plesio-formoulas-sto-mont-peleran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.