23/1/17

Φτωχή γη ή φτωχή πολιτική; Η παραγωγικότητα του Αγροτικού Τομέα

«Έκανα κάποιους πολύ πρόχειρους υπολογισμούς γιά τη συγκριτική παραγωγικότητα τού ελληνικού γεωργικού τομέα!

Ολλανδία
45 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Αξία παραγωγής = €74 δισεκ. = €1.700 /ανά στρέμμα!
Ελλάδα
37 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Αξία παραγωγής €7 δισεκ. περίπου = € 190 / ανά στρέμμα!
Μιά σχέση παραγωγικότητας περίπου 1:9 (υπέρ των Ολλανδών)!
Ισραήλ
5.8 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.
Αξία παραγωγής €7.5 δισεκ. = €1290 /ανά στρέμμα!
Μιά σχέση παραγωγικότητας σχεδόν 1:7 (σε βάρος μας)!
Εύκολα φαντάζεται κανείς πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η στρεμματική απόδοση γιά τον Έλληνα αγρότη, με το επιπλέον εισόδημα να πηγαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη τσέπη του!
Υπάρχουν κάποιες «δικαιολογίες»: σχετικά μικρές ιδιοκτησίες, ορεινοί όγκοι, μέτριες υποδομές, κρατικές δυσλειτουργίες, κ.α.

Απλώς θέλω να δείξω ότι αφού μπόρεσαν οι Ισραηλινοί να πετύχουν τέτοιες αποδόσεις σε περιβάλλον «ερήμου», κάτι καλύτερο θα μπορούσαμε και εμείς!
Η Χώρα διαθέτει πολύ καλά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν άλματα!

Και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Good but not enough!»

Πέτρος Δούκας
(πρώην υπουργός)

4 σχόλια:

  1. Παρα πολυ καλη και λακωνικη παρουσιαση του προβληματος. Το μονο προβλημα που εχομε παντοτε στην Ελλαδα ειναι τα ακριβη στοιχεια.Συγκεκριμενα πριν απο ενα ετος ειχα ακουσει εναν αρμοδιο οτι στην Ελλαδα εχομε 62 εκατομ. καλλιεργησιμα στρεμματα και καλλιεργουνται μονο τα 27 εκατομ. Θα ηθελα μια απαντηση και σε αυτο.Βεβαια η ερωτηση αυτη δεν ακυρωνει τα αναφερομενα σχετικα με την στρεμματικη αποδοση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως δεν ειναι το μονο κακο παραδειγμα μιας φτωχης πολιτικης. Τινα πουμε για τα φωτοβολταικα.Ισως η πιο ηλιολουστη χωρα της Ευρωπης αλλα η Γερμανια ειναι ο leader στα φωτοβολταικα! Τι να πουμε για τα ναυπηγεια οταν η Ελλαδα ειναι η πρωτη ναυτιλιακη δυναμη και δεν μπορει να κρατησει σε λειτουργια λιγα ναυπηγεια.Αλλα τι να περιμενομε οταν το πολιτικο συστημα δεν μπορει να λυσει ακομη το προβλημα των σκουπιδιων και διατηρει σε λειτουργια τις χωματερες για τις οποιες πληρωνουμε προστιμα ακομη. Οταν μιλανε για στρατηγικες χωρις να λενε τιποτα αλλα μονο οτι χρειαζονται βαθειες τομες και ριζικες αλλαγες. Ο Μπιλ Κλιντον οταν ηλθε τελευταια στην Ελλαδα διαπιστωσε οτι δεν υπαρχει οραμα.Ο νεος πρεσβης των ΗΠΑ διαπιστωσε οτι δεν υπαρχει στρατηγικος σχεδιασμος. Το πολιτικο μας συστημα δεν καταλαβαινει την ενοια του Εθνικου σχεδιασμου αλλα καθε κομα εχει το δικο του Εθνικο σχεδιο! Αλλα δεν εχει ουτε κοματικη πολιτικη αναλογως του ποιος θα ειναι υπουργος τραβαει τον δικο του δρομο χωρις καμια συνεχεια και ολα μενουνε στην μεση χωρις να ολοκληρωνεται τιποτα.Εμεις ολοι πληρωνουμε το κοστος αυτων.Τι αλλο να πεις.Ντροπιαζουν και μερικα φημισμενα πανεπιστημια του εξωτερικου τα οποια θα επρεπε να τους αφαιρεσουν τους τιτλους σπουδων.

      Διαγραφή
  2. Η έκταση της Ολλανδίας είναι 41,5 εκ στρέμματα και η καλλιεργήσιμη γη στο 55%
    http://www.indexmundi.com/netherlands/land_use.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη αλλά πως προέκυψε ότι η ετήσια αγροτική παραγωγή της Ολλανδίας είναι 74 δις; Διότι για το 2015 προκύπτει ότι περίπου 800 δις ευρώ ΑΕΠ * 1,65% (ποσοστό αγροτικού τομέα) μας κάνει γύρω στα 13 δις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.