17/1/17

Σημαντικό άρθρο-ανάλυση: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία και τους Κούρδους;

Παντελής Σαββίδης

(Φωτ.: asianews.it)
Καθώς η μέρα που θα ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πλησιάζει (20 Ιανουαρίου), οι σημαντικότεροι υπουργοί του περνούν από τη Γερουσία και καταθέτουν τις απόψεις τους για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις εξήρε το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με τις οποίες το αφεντικό του Λευκού Οίκου δεν φάνηκε να τα πηγαίνει καλά εξαιτίας των εκτιμήσεών τους στο θέμα του ρωσικού επηρεασμού των εκλογών.
Η πραγματικότητα της διοίκησης φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική από τον πολιτικό λόγο της διεκδίκησης της εξουσίας.
Θα περάσει αρκετός χρόνος για να αποσαφηνιστεί πλήρως η πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση Τραμπ, αλλά φαίνεται πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη συνείδηση των επισημάνσεων που έκανε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, το οποίο αναδημοσιεύτηκε στις στήλες του pontos-news.gr.
Υπάρχει, στις ΗΠΑ, μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο αλλά δεν μπορεί πια μόνη της να διευθετήσει τις παγκόσμιες υποθέσεις. Κατά τον Μπρεζίνσκι καλό είναι να μπορέσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεργαστεί με μια από τις δύο δυνάμεις. Ο Τραμπ φαίνεται να προτιμά τη Ρωσία.
Τι λέει ο νέος ΥΠΕΞ
Το ενδιαφέρον, τώρα, εστιάζεται στην κατάθεση του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (αφεντικού μέχρι προσφάτως της Exxon Mobile), και σε ό,τι μας αφορά, στις απόψεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah, o Ερντογάν περιμένει από τη νέα διοίκηση Τραμπ να αλλάξει πολιτική απέναντι στους Κούρδους.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.