8/1/17

Τι σημαίνει η δήλωση "μετανοίας" του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών για τα Σκόπια

φωτο: Ίβιτσα Ντάτσις – Υπουργός Εξωτερικών Σερβίας
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Στις 3.1.2017 ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκ μέρους της χώρας του αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Μακεδονία». Ο Σέρβος επίσημος ανέφερε  τα εξής:
«Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο- ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη «Μακεδονία» προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (εννοεί τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι, για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».
Θυμίζω ότι η αναγνώριση του σκοπιανού κράτους με το όνομα «Μακεδονία» έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, σε μία εποχή κατά την οποία διετηρούντο πολλά από τα ιδεολογήματα της κομμουνιστικής δικτατορίας του Τίτο. Ο Μιλόσεβιτς, επηρεασμένος και αυτός από την κομμουνιστική ιδεολογία, αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα που άφησε ως κληρονομιά ο Τίτο.
Αντιθέτως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η οποία καταπιέσθηκε από τον Τίτο, είχε πάντα πιο ξεκάθαρη θέση. Το 1958 αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος, να αναγνωρίσει ξεχωριστή «Μακεδονική» Εκκλησία στα Σκόπια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι η ελληνική».
Η άποψη του Ντάτσιτς εναρμονίζεται περισσότερο προς τη θέση των Σέρβων Ορθοδόξων Επισκόπων, αλλά δεν απορρέει απλώς και μόνο από τη διάθεση αλληλεγγύης μεταξύ λαών με Ορθόδοξες ρίζες. Πρωτίστως απηχεί το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης Σερβίας, το οποίο απειλείται από την εξάπλωση του αλβανικού εθνικισμού. Το Κοσσυφοπέδιο-Κόσσοβο θεωρείται από τους Σέρβους ως η κοιτίδα της εθνικής και θρησκευτικής τους ιστορίας και ενοχλούνται όταν άλλοι λαοί το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάς μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και την Ρουμανία είναι  χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, όπως άλλωστε κάνει και η Ρωσία. Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μη αναγνώριση για δύο λόγους: Πρώτον για να δοθεί ένα μήνυμα αποθαρρύνσεως της «Μεγάλης Αλβανίας» και δεύτερον για να μην νομιμοποιηθεί μία απόσχιση εδάφους με τη βία, που θυμίζει την περίπτωση της Κατεχομένης Κύπρου.
Η δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και τα προβλήματα για τους Σκοπιανούς. Η Ελλάς και η Βουλγαρία τούς κατηγορούν ότι  προβαίνουν σε ιστορικές παραχαράξεις. Τώρα προστίθεται και η σερβική αμφισβήτηση του «μακεδονισμού». Οι απομονωμένοι Σκοπιανοί  μάς έχουν ανάγκη και όχι εμείς εκείνους. Μένουμε, λοιπόν, σταθεροί στην υπεράσπιση του ονόματος της αληθινής Μακεδονίας!
Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 7 – Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

12 σχόλια:

  1. Να θυμίσουμε βέβαια ότι και η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία, αλλά μετά κατάλαβαν δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες με πριν από 100 χρόνια και το γύρισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογώ ότι δεν θυμούμαι την Βουλγαρία να ανεγνώρισε ποτέ τα Σκόπια με το συνταγματικό των όνομα. Αντιθέτως, και η ίδια έχει πρόβλημα με το όνομα "Μακεδονία" και το καταπολεμά. Έχεις κάποια πηγή, κάποια στοιχεία γι αυτό που λες;

      Διαγραφή
    2. αναγνώρισε το κράτος (εξ αρχής) με το συνταγματικό του όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αλλά δεν αναγνωρίζει "μακεδονική εθνότητα" και "μακεδονική γλώσσα"

      Διαγραφή
    3. Ζήτησα πηγή, την οποία ούτε ο Nikos L, ούτε εσύ δίνεις. Ίσως το μπερδεύετε με την Σερβία, που έσπευσε πρώτη να αναγνωρίσει την "Δημοκρατία τής Μακεδονίας", που η ίδια, ως Γιουγκοσλαβία, δημιούργησε. Εκ των πρώτων, έσπευσαν από κοντά και οι Ρώσσοι.
      Η Βουλγαρία δεν θυμούμαι ποτέ να έκανε τέτοια αναγνώριση.

      Διαγραφή
    4. http://ethnologic.blogspot.gr/2012/02/blog-post_09.html
      http://www.logiosermis.net/2012/07/blog-post_30.html#.WHcKXh2UHeM

      Διαγραφή
  2. Παρακαλω για την αωαγνωση του παροντος αρθρου απο τους "Πραγματιστες" της σημερινης ηγεσιας της ΝΔ που εκτος απο την στηριξη στον ανανανιαδη συγνωμη αναστασιαδη, μαζι με την κυρια Ντορα(που διαφωνουσε και υποχρεωθηκε εκουσια-ακουσια στο βετο του βουκουρεστιου) εχει καποιες θεσεις που να μην ειναι φιλογερμανικες και αοριστες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΣΕΡΒΟΙ ΜΕΤΑΝΟΗΣΑΝ..ας τους δυσκολεψουν σε ολα τα αλλα στο εξης..να το απαιτησουμε..και να μην αλλαξουμε σταση..η εισαι τιμιος η εισαι κουρελι..διαλεγω το πρωτο.Ασφαλως ο Κυριακος και ο τσιπρας ειναι κουρελια..κι εκει θα τους στειλουμε σε λιγο..στα κουρελια της ιστοριας ..θα εκπλαγουν αφορητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι'Ελληνες πολίτες βοήθησαν πολύ τον Σερβικό Λαό την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την χώρα τους.Η εκκλησία της Ελλάδος έστειλε χρήματα και εφόδια στον δοκιμαζόμενο Σερβικό λαό.Επίσης φιλοξένησε ορφανά παιδιά στα ιδρύματά της, το ίδιο έκαναν και πολλές Ελληνικές οικογένειες.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των δύο λαών.Μετά από τη σχετική δήλωση του Σέρβου Υπουργού των Εξωτερικών,περιμένουμε να δούμε εάν η Σερβική Κυβέρνηση προχωρήσει στην άρση αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως.Μονον η αρσις της αναγνώρισης θα αποδειξει ότι αυτά που λενε τα εννοουν
      Αλλιως,μας ξαναπιανουν μακακες αφου καποια πονηρια θα εχουν στο μυαλο τους εκτος από το Κοσσοβο,που αν εγκληματισουμε και το αναγνωρίσουμε θα εχουμε βαλει την ταφοπλακα στην Κυπρο.

      Διαγραφή
  5. " άρση αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ",
    εἶναι κάτι τό ἄγνωστο στό διεθνές δίκαιο μέχρι σήμερα. Καιρός ὅμως, νά γίνη κάτι τό γνωστό πλέον. Διότι ἡ ἀποκατάσταση τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας εἶναι κάτι τό ἐπιβεβλημένο, ἀφοῦ ὅταν τό ψέμμα, καί ἀναγωρισθέν ἀκόμα, δέν μακροζωεῖ, μειώνονται αἰσθητά οἱ κίνδυνοι ἀδικιῶν καί ματαίων συγκρούσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήμουν στο Βελιγράδι την εποχή της διάλυσης και του εμφυλίου.
    Σας διαβεβαιώ οτι τους βοηθήσαμε όσο κανεις τους Σέρβους.
    Καύσιμα,τρόφιμα,φάρμακα,παιδιά σε κατασκηνώσεις και αλλα πολλά....
    Και κατάλαβα οτι αυτή η ράτσα ειναι απίστευτοι συμφεροντολόγοι.
    Δε μετάνοιωσαν λοιπόν απλώς θέλουν να πιέσουν τους Σκοπιανούς...
    Θα δείτε....Αν είχαν πράγματι μετανιώσει θα προχωρούσαν στην άρση της αναγνώρισης πράγμα που θα δείτε δε θα κάνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Σέρβοι, για Ελλάδα πρόσκληση για αλλάξει στα Βαλκάνια

    Σέρβια, τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, παίξει το χαρτί της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει υπομείνει, το ερώτημα που πρέπει να γίνει είναι:

    Είναι η Ελλάδα για να αλλάξει των συνόρων στα Βαλκάνια?

    Γιατί έχουν αφήσει τη Βόρειο Ήπειρο, ενώ τουλάχιστον σε αυτή την κατάσταση, θα έχει αυτονομία και την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, θα ενταχθούν με Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.