12/1/17

Πικρές αλήθειες σε μια απάντηση - Διαβάστε την με αυτοκριτική και αυτοσεβασμό!

Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με λάθη;
Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με τεράστια, εγκληματικά λάθη. Το πρώτο μεγάλο λάθος του ήταν η η αντίληψη του ότι θα έσκιζε τα μνημόνια. Το δεύτερο, το ότι έκανε συνεταίρους του τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα ακροδεξιό και γελοίο. Το επόμενο, το ότι έκανε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη κι άφησε ανεξέλεγκτους τους Σκουρλέτηδες και τις Βαλαβάνιδες να συνεχίζουν στα συντρίμμια ενός χρεοκοπημένου κράτους τις διάφορες ανόητες θεωρίες του περί μη ιδιωτικοποιήσεων και παροχής 13ης σύνταξης. Μετά έκανε το περίφημο δημοψήφισμα, μια τρύπα στο νερό. Αν φεύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γινόμασταν για πενήντα χρόνια Αφρική και θα παλεύαμε άλλα τόσα για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια. Η καταστροφή που θα συντελείτο θα ήταν ανυπολόγιστη, πέρα από κάθε φαντασία. Ένα χρεοκοπημένο κράτος που θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την άτακτη χρεοκοπία του δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ελπίδα. Η Αργεντινή, παρότι είναι μια χώρα που έχει παραγωγή, παλεύει 15 χρόνια για να βγει από την χρεοκοπία της. Εμείς θα ήμασταν τελειωμένοι... Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι για να ανασυγκροτηθεί αυτή η χώρα χρειάζεται να προσφύγει στο ξένο κεφάλαιο και στην ξένη τεχνολογία.
Όλη η συνέντευξη του Θάνου Παπαδόπουλου

Συνέντευξη

Θάνος Παπαδόπουλος: «Ο Τσίπρας είναι ένας εξουσιομανής με εγκληματικά λάθη»

Τριάντα πέντε χρόνια δημοσιογράφος και μια ολόκληρη ζωή αριστερός. Αυτή είναι μία σύντομη, σχεδόν “απατηλή” περιγραφή του έργου και της υπόστασης του Θάνου Παπαδόπουλου ο οποίος γεννήθηκε το 1939 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ήταν μαθητής όταν προσχώρησε στην ΕΔΑ, ήταν το 1965 όταν μπήκε στο παράνομο ΚΚΕ, ήταν μόλις 28 ετών όταν εξορίστηκε σε Γυάρο, Λέρο και Ωρωπό. Έχει περάσει από δύο δίκες προδικτατορικά και μία στη δικτατορία, έχει συλληφθεί, έχει βασανιστεί, έχει ονειρευτεί ένα καλύτερο κόσμο. Απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής και φοιτητής της Νομικής, διετέλεσε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Αυγή, διευθυντής στον ΕΡΑ4, αρθρογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μεταφραστής βιβλίων του Γκράμσι και συγγραφέας πολλών βιβλίων με πιο πρόσφατο το: “Ποιοι και πως μας οδήγησαν στην χρεοκοπία”. Αν του ζητήσεις να αυτοπροσδιοριστεί, θα σου αποκαλύψει: “Μπήκα στην Αριστερά 16 χρονών και θα βγω με το θάνατό μου, αρέσει δεν αρέσει στους εξουσιομανείς που μας κυβερνούν...” Αν του πεις να σου φανερώσει το motto του, η μόνη φράση που θα λάβεις είναι: “Ελλάδα χωρίς Ευρώπη δεν υπάρχει...” Κι αν τον προτρέψεις να “οραματιστεί” το μέλλον της αριστεράς θα σου απαντήσει: “Εάν η αριστερά δεν γίνει φιλελεύθερη, έτσι όπως ξεκίνησε, δεν θα επιβιώσει. Θα γίνει περιθώριο...”         


- Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για το βιβλίο σας, από την σύλληψη μέχρι την βαθιά έρευνα που έχετε κάνει...Απ' όταν άρχισαν οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος προδικτατορικά, τότε εγώ ήμουν ακόμη φοιτητής, είχα το ερώτημα γιατί δεν το αντιμετώπιζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Έτσι όταν ήρθε η κρίση κι αρχίσανε να λένε ότι φταίνε τα μνημόνια, το ερώτημα μιας σχεδόν ολόκληρης ζωής, γιγαντώθηκε μέσα μου. Τι φταίει, ποιος φταίει και γιατί καταντήσαμε έτσι... Η έρευνα ήταν πολύ μεγάλη πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συγγραφής. Κάπως έτσι, ανακάλυπτα σιγά-σιγά το σύστημα με το οποίο πορεύθηκε η Ελλάδα από την πρώτη μέρα της επανάστασης: εκείνο του δανεισμού. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δανείστηκε και χρεοκόπησε πριν γίνει κράτος; Πήρε δύο δάνεια από τις βρετανικές τράπεζες τον καιρό του ένοπλου αγώνα (επανάσταση του 1821), το 1828 χρεοκόπησε και το 1830 έγινε κράτος. Στην ιστορία μας, μετράμε πέντε χρεοκοπίες. Δύο πράγματα παράγαμε στην Ελλάδα πλούσια και πρωτοποριακά: πτωχεύσεις και εμφυλίους πολέμους. Και στα δύο, ήμασταν καταπληκτικοί... Για να έχω πνευματική ισορροπία ως αριστερός έπρεπε να καταλάβω γιατί συνέβησαν στη χώρα μας όλα αυτά τα πράγματα...

Καταλήξατε σε μία απάντηση; Γιατί είμαστε πρωτοπόροι στην “παραγωγή” χρεοκοπιών και εμφυλίων;Γιατί ποτέ δεν πήγαμε σ' ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Πάντα ήμασταν σ' ένα πράγμα demi saison, μισό ευρωπαϊκό – μισό ανατολικό κράτος. Παίρναμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εφαρμόζαμε με ανατολίτικο τρόπο σαν να ήταν Imaret (σ.σ. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα σουλτάνων και πασάδων στην οθωμανική αυτοκρατορία). Ποτέ δεν θελήσαμε να εκλογικεύσουμε την πολιτική μας κάτι για το οποίο ευθύνονται οι ηγεσίες που πέρασαν από αυτή την χώρα. Οι περισσότερες ηγεσίες νοιαζόντουσαν πάντα για το πως θα αρπάξουν την εξουσία και όχι πώς θα την διαχειριστούν. Αυτή η εξουσιομανία ήταν η αιτία των περισσοτέρων κοινωνικών και πολιτικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. 

Ποιους πολιτικούς θεωρείτε περισσότερο εξουσιομανείς και κατ' επέκταση υπαίτιους για τα μεγαλύτερα λάθη, από την μεταπολίτευση και μετά; Υπάρχουν εξουσιομανείς που έκαναν ολέθρια σφάλματα και εξουσιομανείς που έκαναν μικρά λάθη . Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εξουσιομανής αλλά έκανε λίγα λάθη και ήταν θετικός ως προς την στερέωση της δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξίσου εξουσιομανής, έκανε το λάθος να θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα είδος λαϊκής δημοκρατίας με αγορά. Οι λαϊκές δημοκρατίες ήταν κρατικός καπιταλισμός χωρίς αγορά, ο Ανδρέας ήθελε να κάνει έναν κρατικό καπιταλισμό με αγορά. Το βασικότερο λάθος του ωστόσο είναι ότι προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα κράτος που θα τον κρατούσε πάντα στην εξουσία, οικοδόμησε ένα κράτος που είχε ως βάσεις τον κρατικό συντεχνιακό συνδικαλισμό. Έτσι, το κράτος δικαίου έγινε το κράτος των συνδικαλιστών του κρατικού τομέα. 

Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με λάθη;Ο Τσίπρας είναι εξουσιομανής με τεράστια, εγκληματικά λάθη. Το πρώτο μεγάλο λάθος του ήταν η η αντίληψη του ότι θα έσκιζε τα μνημόνια. Το δεύτερο, το ότι έκανε συνεταίρους του τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα ακροδεξιό και γελοίο. Το επόμενο, το ότι έκανε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη κι άφησε ανεξέλεγκτους τους Σκουρλέτηδες και τις Βαλαβάνιδες να συνεχίζουν στα συντρίμμια ενός χρεοκοπημένου κράτους τις διάφορες ανόητες θεωρίες του περί μη ιδιωτικοποιήσεων και παροχής 13ης σύνταξης. Μετά έκανε το περίφημο δημοψήφισμα, μια τρύπα στο νερό. Αν φεύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γινόμασταν για πενήντα χρόνια Αφρική και θα παλεύαμε άλλα τόσα για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια. Η καταστροφή που θα συντελείτο θα ήταν ανυπολόγιστη, πέρα από κάθε φαντασία. Ένα χρεοκοπημένο κράτος που θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την άτακτη χρεοκοπία του δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ελπίδα. Η Αργεντινή, παρότι είναι μια χώρα που έχει παραγωγή, παλεύει 15 χρόνια για να βγει από την χρεοκοπία της. Εμείς θα ήμασταν τελειωμένοι... Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι για να ανασυγκροτηθεί αυτή η χώρα χρειάζεται να προσφύγει στο ξένο κεφάλαιο και στην ξένη τεχνολογία.

Τι βλέπετε για το μέλλον της Ελλάδας; Αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις, θα προχωρήσει. Αν όχι, θα βασανίζεται και στο τέλος ο δρόμος θα γράφει “Grexit”. Ή είσαι με την Ευρώπη και κάνεις μεταρρυθμίσεις ή είσαι μόνος σου στο έλεος του δικού σου θεού...

Φαντάζομαι ότι ως μεταρρυθμίσεις δεν εννοείτε την επιβολή κι άλλων φόρων...
Σε καμία περίπτωση και σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι, ακόμη και σήμερα, πληρώνουν φόρους μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Θα σας δώσω ένα στοιχείο το οποίο αναφέρω και στο βιβλίο μου: το 2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9 δισεκατομμύρια άμεσους φόρους και όλοι οι υπόλοιποι, αγρότες, έμποροι, βιομήχανοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, ακτοπλόοι και τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ο.Ε. και Ε.Ε.) πλήρωσαν συνολικά λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια,  δηλαδή ούτε καν τα μισά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους! Αυτό σημαίνει ότι ο μισός ελληνικός λαός είναι στο απυρόβλητο της φορολογίας! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια κι αν η φορολογία δεν επεκταθεί σε όλους με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών, τότε δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το πρόβλημα της χώρας. Επίσης, δεν μπορεί να λυθεί το ασφαλιστικό αν δεν εγκαθιδρυθεί απόλυτα το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Το αναδιανεμητικό ήταν φαύλο και σπάταλο. Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αποτελούν βασικούς πυλώνες της δυστυχίας αυτής της χώρας... Κι ευθύνη του Τσίπρα δεν είναι ότι τα έκανε αυτός αλλά το ότι δεν τα αλλάζει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. 

Τον είχατε πιστέψει ποτέ;
Ποτέ. Εγώ έφυγα από τον Συνασπισμό επί Αλαβάνου όταν μεταξύ άλλων με κάλεσε και έβαλε στο τραπέζι το θέμα παραμονής ή αποχώρησης από την Ευρώπη. Του είπα ότι αυτό το θέμα, και μόνο που το θέτει, είναι λάθος πολιτικό, πως αποπροσανατολίζει την αριστερά και ότι το να συζητάμε το να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ευρώπη είναι ίδιο με το επιλέγουμε μεταξύ ζωής και θανάτου και πως στο εξής αποχωρώ από το κόμμα. 

- Επιδίωξή τους ήταν λοιπόν να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης...
Και βέβαια. Λέγανε πως θα εκβίαζαν τους Ευρωπαίους με την αποχώρηση της Ελλάδας  από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που δεν μείωναν το χρέος μας. Το γελοίο και ταυτόχρονα τραγικό του πράγματος είναι ότι ο Βαρουφάκης πήγαινε και απειλούσε τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης με την αποχώρηση της Ελλάδας όταν ο Σόιμπλε είχε πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο: “Σας δίνω και 50 δισεκατομμύρια για να φύγετε!”      

Βλέπετε σύντομα εκλογές;
Για μένα είναι η μόνη λύση. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές διότι το να σερνόμαστε έτσι δεν πάει άλλο. Πρέπει να' ρθει μία καινούρια κυβέρνηση η οποία να κάνει μεγάλες τομές.

- Με Μητσοτάκη;
Δεν ξέρω. Αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν ψήφισα ποτέ δεξιά. Το πιο φιλελεύθερο πρόσωπο που ψήφισα ήταν ο Κώστας Σημίτης, το 2000.    

- Τον οποίο, όπως προκύπτει από το βιβλίο σας, εκτιμάτε για το έργο του...
Ο Κώστας Σημίτης έχει κάνει πολύ σπουδαίο έργο, πράγμα που έπρεπε να κάνει η αριστερά. Τους σημερινούς, τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία και οι αυταπάτες τους. Αυτό το κομμάτι που εμφανίζεται σήμερα ως αριστερά είναι ένα αντιδραστικό μόρφωμα που οικειοποιείται το όνομα της αριστεράς μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και προπαγανδιστικούς λόγους. Δεν είναι τίποτε άλλο. Όταν δεν κατανοείς ότι μία μικρή χώρα είναι ανίκανη ν' αντιπαλέψει τα διεθνή καρτέλ και τις πολυεθνικές τότε η πολιτική σου κουλτούρα είναι κάτω από το μηδέν. 

Πως κρίνετε το χειρισμό του μεταναστευτικού;
Ως ένα ακόμη μεγάλο έγκλημα της παρούσας Κυβέρνησης. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να βγαίνει και να λέει ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας πρωθυπουργός που θα έλεγε μία τέτοια ηλιθιότητα. Μ' αυτή τη φράση υπονόμευσε όλες τις θέσεις μας στα θέματα του Αιγαίου. 

Την Τουρκία πρέπει να την φοβόμαστε;
Απόλυτα. Η Τουρκία είναι πάντα επιθετική χώρα και τώρα τελευταία, όσο χαλαρώνει τους δεσμούς της με τη Δύση, και με αρχηγό τον Ερντογάν, γίνεται ακόμη πιο επιθετική.       

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέπραξε εγκληματικό λάθος βάζοντάς μας στο μνημόνιο;
Όχι. Αυτό ήταν το μόνο σπουδαίο πράγμα που έκανε. Χωρίς το μνημόνιο η Ελλάδα δεν γλίτωνε, ήμασταν κατεστραμμένοι. Ο προϋπολογισμός του 2009 είχε έλλειμμα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πλήρωνε; Από που θα βρίσκαμε τα λεφτά; Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε ήταν να υπογράψουμε μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λάθος του Γιωργάκη ήταν ότι δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει.

Είστε βαθιά ευρωπαϊστής...
Είμαι σκληρός Ευρωπαϊστής κάτι που συνάδει απόλυτα με την αριστερή μου υπόσταση. Η Αριστερά πρέπει να υποστηρίζει την Ευρώπη γιατί μόνο όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει της πολυεθνικές εταιρίες και τα διεθνή παιχνίδια της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι μικρές χώρες μόνο με την ένωσή τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δυνάμεις. Όπως αναφέρω και στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου μου παραφράζοντας τα λόγια του σπουδαίου φιλοσόφου Χοσέ Ορτέγκα: “Η Ελλάδα είναι το πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι η λύση”. 

Info: Το βιβλίο “Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη Χρεοκοπία – Ιστορία της Μεταπολίτευσης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG

Πρώτο Θέμα

7 σχόλια:

 1. Γιατί τον προβάλετε;Θεωρείτε σοφά όσα γράφει; Για το ανάξιο της πολυλογίας, ανασύρω, ως όνυχα-δείγμα του λέοντος της μωρίας, τα ενδεικτικά δείγματα:
  --"Ο Κώστας Σημίτης έχει κάνει πολύ σπουδαίο έργο..."
  --"Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε ήταν να υπογράψουμε μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση..."
  --Η Αριστερά πρέπει να υποστηρίζει την Ευρώπη γιατί μόνο όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη μπορεί... να αντιμετωπίσει της πολυεθνικές εταιρίες ( ! ! ! ) και τα διεθνή παιχνίδια της Κίνας και των ΗΠΑ"! ! !
  Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω πως όποιος, μετά εφτάχρονο καταναγκαστικό φροντιστήριο στη μελέτη των αιτίων της καταστροφής, καταλήγει σε παρόμοια αποφθέγματα ανήκει στην αρμοδιότητα όχι εκδότη και σχολιαστή αλλά φρενολόγου.
  ΄Η γελοιογράφου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α) Λέγει ὁ ἀνωτέρω κύριος, ἐρωτηθείς περί τοῦ ἐάν ὁ Γ. Παπανδρέου διέπραξε εγκληματικό λάθος βάζοντάς μας στο μνημόνιο: "Όχι. Αυτό ήταν το μόνο σπουδαίο πράγμα που έκανε. Χωρίς το μνημόνιο η Ελλάδα δεν γλίτωνε, ήμασταν κατεστραμμένοι. Ο προϋπολογισμός του 2009 είχε έλλειμμα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πλήρωνε; Από που θα βρίσκαμε τα λεφτά;... ".
  Τί διαστροφή εἶναι αὐτή;_ Ἀπό πραγματικές περιστολές πολλῶν δαπανῶν (καί τοῦ Δημοσίου ἀλλά ἰδίως ὡς πρός τίς ΔΕΚΟ), καί ἀπό πολύ δικαιότερη φορολόγηση, μέ δέσμευση στίς ἐξαγωγές τῶν καταθέσεων (πού ἐγκληματικά δέν δεσμεύθηκαν τότε πού ἔπρεπε), τίποτα δέν θά προέκυπτε;
  Ἄν γινόταν αὐτό, καί ἐπί πλέον ἄν γινόταν μείωση ὅλων τῶν μισθῶν καί συντάξεων ἀλλά καί ὅλων τῶν χρεῶν ἐσωτερικοῦ πρός τράπεζες, στό 50% ἤ καί στό 40% ἤ καί στό 25% (μέ ὁμόλογα Δημοσίου γιά ὁρισμένο μέρος τοῦ ὑπολοίπου, ἐξοφλητέων μετά ἀπό 3, ἤ 5 ἤ 10 ἔτη, ἀνάλογα πρός τό ὕψος τῶν ποσῶν, καί ἀνἀλογα πρός τό οἰκονομικό μέγεθος ἤ καί τίς ταμειακές δυσχέρεις τῶν νοικοκυριῶν, τῶν ἐπιχειρήσεων καί τῶν τραπεζὼν) σέ ἕνα ΑΕΠ 230 δις ευρώ τό 2009, καλυπτόταν αὐτό τό ἔλλειμμα εἴτε πλήρως,εἴτε σέ βαθμό ἱκανοποιητικό.
  Καί συγχρόνως θά τονονώταν ἡ έγχώρια παραγωγή εἰδῶν πρώτης ἀνάγκης, καί ἡ παροχή ὑπηρεσιῶν πρώτης ἀνάγκης.
  Β) Ὁ ἀνωτέρω ἀφοῦ ἀγνοεῖ στοιχειώδη πράγματα ὅπως τά προαναφερθέντα, ἐπαινεῖ ἀσύστολα τόν "λεφτά ὑπάχουν", καί κατακεραυνώνει ὅλους καί ὅλα! Ἡ κα Βαλαβάνη εἰδικώτερα, τί τοῦ ἔφταιξε; Ἡ κα Βαλαβάνη, μέ τήν ρύθμιση τῶν πολλῶν δόσεων, καί τό ἦθος της σέ ὅ,τι ἐελγε ἤ ἐκανε στό Ὑπουργεῖο, παρά τήν ἀνεπάρκειά της σέ συστημικές γνώσεις ἐκ τῶν ἔνδον πρί τῶν δρώντων διεθνῶν καί ἐγχωρίων οίκονομικῶν κυκλωμάτων, καί παρά τόν δύσκολο τομέα πού τῆς φόρτωσε ὁ κύκλος Τσίπρα, προφανῶς γιά νά τήν ἀποδυναμώσῃ, ὄχι μόνο ἔδωσε ἀνάσα σέ κόσμο καί κοσμάκη καί στενοχώρησε τήν αἱμοδιψία τοῦ Σόϊμπλε, ἀλλά καί δημιούργησε προϋποθέσεις ἀντοχῆς τῆς πραγματικῆς οίκονομίας μας καί ἐπαναφορᾶς της στήν παραγωγικότητα. Ἔχει ὁ καθένας μυαλό καί καταλαβαίνει.
  _ Λέει ὅμως, καί ἀξιόλογα πολιτικᾶ πράγματα ὁ ἀνωτέρω κύριος στή συνέντευξή του. Αὐτό ὅμως δέν καθιστᾶ τήν ἀνάλυσή του ἐπαρκῶς βαθεία στό τί θά σήμαινε νά ἔχουμε γίνει εὐρωπαϊκό κράτος. Γίναμε. Αὐτό εἴμαστε. Ἀλλά ὄχι τοῦ πυρῆνος τῆς "Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης". Γίναμε κράτος τῆς περιφέρειάς της. Θέλετε ἀποδείξεις ὅτι γίναμε "Εὐρώπη"; (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. (συνέχεια, μέρος Β) .... Θέλετε λοιπόν ἀποδείξεις ὅτι γίναμε "Εὐρώπη";
  α) Καταστρέψαμε τήν τοπική αὐτοδιοίκηση,κατά τό πρότυπο τῆς Ναπολεόντιας Γαλλίας.
  β) Καταστρέψαμε τήν ὀρθόδοξη χριστιανική ἀγωγή στά σχολεῖα, κατά τό πρότυπο τῆς μασωνοκρατούμενης Γαλλίας τῶν ἀρχῶν τοῦ 20οῦ αἰῶνος.
  γ) Καταστρέψαμε τήν ἀγροτοκτηνοτροφική ἐπάρκειά μας μειώνοντας δραστικά καί τόν ἀντίστοιχο πληθυσμό, ὅπως ἀκριβῶς οἱ βόρειες, οἱ κεντρικές καί οἱ δυτικές χῶρες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, χωρίς ὅμως ἐμεῖς νά ἔχουμε πρῶτα δημιουργήσει δυνατότητες γιά νά κατευθυνθοῦθν οἱ νέοι μας σέ ἄλλες παραγωγικές δραστηριότητες ἐντός Ἑλλάδος.
  δ) Βγάλαμε τήν γυναίκα ἀπό τό σπίτι καί τήν οἰκογένειά της, ὄχι γιά νά ἐργασθῆ ὅμως, ἀλλά γιά νά ἀνεξαρτητοποιηθῆ φεμινιστικῶς καί γιά νά μειώση τήν συνεισφορά της στήν κοινωνία, ἐργαζόμενη ἁπλῶς ὡς πωλήτρια, σέ δευτερεύουσες ἐργασίες, καί μόνον σχετικῶς λίγο σέ διευθυντικές ἤ ἄλλες ἀνώτερες θέσεις ἀλλά μέ βάρος ὡς πρός τά παιδιά μας, καί διότι ἄθλια (δέν) ὀργανώσαμε τήν φύλαξη τῶν παιδιῶν ὅταν ἡ μητέρα ἐργάζεται, καί διότι ἐπιτρέψαμε τίς ἐκτρώσεις. Ἐκεῖ πιά κι ἄν γίναμε "Εὐρώπη"!
  δ) Προωθήσαμε τόν καταναλωτισμό καί τήν ἐξεζητημένη "ποιότητα ζωῆς", καί χάσαμε τήν δημιουργική καί πράγματικά παραγωγική ἁπλότητά μας, πού ξεχώριζε τί τό ἀναγκαῖο καί τί τό περιττό.
  ε) Γεμίσαμε περιττώματα καί σκουπίδια, καί δέν ξέρουμε πῶς νά διαχειριστοῦμε τά σκουπίδια μας. Γίναμε "Εὐρώπη" στό ὅτι χρειαζόμαστε εἰδικές τεχνογνωσίες ἀνακυκλώσεων.....
  στ) Γίναμε Εὐρώπη στό ὄτι μάθαμε νά περιφρονοῦμε τόν συγκεκριμένο ἄνθρωπο χάριν τοῦ κανόνος, εἴτε συνδικαλιστικοῦ, εἴτε κρατικοῦ, εἴτε κανόνος ἀναρχοαριστεροῦ ἤθους.Δέν μένει παρά νά μάθουμε στήν λατρεία τῆς καταστολῆς τοῦ ἀστυνομικοῦ κανόνος γιά νά ὁκληρωθῆ ἡ διεργασία ἐξευρωπαϊσμοῦ μας, μέ τήν καταστροφή τῶν συνδικαλιστικῶν καί ἀναρχοαριστερῶν κανόνων συμπεριφορᾶς. Ἀκριβῶς ὅπως στήν Εὐρὠπη! Μόνο πού ἐκεῖ τήν ὅλη πνευματική καί πολτισμική διεργασία πρός τήν ἀστυνομοκρατία, εἶχε ἐνσταλέξει στό συλλλγικό ὑποσυνείδητο καί συντελἐσει ὁ παπισμός καί ἡ Ἱερά Ἐξέταση ἀπό παλαιότερα.
  ζ) Χωρίσαμε τό κράτος ἀπό τήν κοινωνία κατά τό πρότυπο τοῦ μοντέρνου Εὐρωπαϊκοῦ κράτους, καί τώρα πλέον, στό κοινωνικά καί πολιτικά γόνιμο "μά τί κάνει τό κράτος σέ τοῦτο καί σέ κεῖνο;" ἀπαντᾶ τό τελευταῖο, τελευταῖα, διά τῶν δημοσιογράφν τῶν ΜΜΕ μόνο μέ τό ... "κωφάλαλον": "τί ἔχεις κάνεις ἐσύ διοικούμενε καταναλωτή γιά τό κράτος". Ἀκριβῶς ὅπως στήν Εὐρὠπη! Πρός χαρά τύπων ὅπως ὁ Σόϊμπλε.
  Ἀλλά ἄν καί γίναμε πραγματικά Εὐρώπη, ἡ τελευταία δέν ἡσυχάζει:
  Μᾶς κατηγορεῖ γιά ἔλλειψη όργανώσεως, ἀφοῦ μᾶς ἀποδιοργανώνει σέ ὅ,τι ἔχουμε ὀργανωμένο.
  Μᾶς κατηγορεῖ γιά ἔλλειψη σωστῆς οἰκονομικῆς διαχειρίσεως ἀπό τούς πολτικούς καί τήν Διοίκηση, ἀφοῦ ἡ ἴδια ἔχει μπλοκάρει τό πολιτικό σύστημα ἔτσι που νά εἶναι ἐλεγχόμενο ἔξωθεν, ἄρα καί ἔσωθεν, ἀπό κλυκλώματα οἰκονικῆς ἐξουσίας.
  Καί δέν μᾶς θεωρεῖ δικούς της, ποτέ δέν θά μᾶς θεωρήσει δικούς της, διότι ἔχουμε τόν Χριστό.Καί σάν νά μήν ἔφθανε αὐτό, ἔχουε καί τόν πολιτσμό ἀπό τόν ὁποῖο ἐκείνη ἀποστασιοποιουμένη μεταπίπτει εἰς βαρβαρότητα. Ζηλεύει λοιπόν πολύ. Καί ζηλεύει χωρίς καλό ζῆλο, ζηλεύει μέ μίσος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ολα τα ανωτερω κανεις και ποτε απο την Ευρωπη δεν μας τα επεβαλε...τα καναμε μονοι μας οπως μαζι τα φαγαμε ληψη παιδειας και επιστημονικης καταρτισης και οσο αναφορα τον πολιτισμο μας, θα ηθελα να με διευκολυνης σχετικα με την πολιτιστικη μας κατασταση απο το 1834 και μετα σε παρακαλω με τουλαχιστον ενα παραδειγμα...

   Διαγραφή
 4. τρικυμία εν κρανίω , το λες .Κάτι σαν brain storming δε το λες. Αστα να πάνε συντροφε. Astalavista- ακαταλαβίστικα πράματα αριστερο-δέξια .Αστα να πάνε συντροφε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι για να ανασυγκροτηθεί αυτή η χώρα χρειάζεται να προσφύγει στο ξένο κεφάλαιο και στην ξένη τεχνολογία."

  Άψογος ο παιδιόθεν κομουνιστής που ψηφίζει Σημίτη. Θέλουμε κι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ότι δηλωνει αριστερός,εκ των προτέρων μηδενίζετε.Ως δημοσιογράφος θα έπρεπε να γνωρίζει για τον ύποπτο και δόλιο ρόλο της αριστεράς, από την στιγμή που εμφανίστηκε στον Ελληνικό χώρο.Πριν το 1949 εξώντωνε τους αντιπάλου της, τα τελευταία χρόνια κατεδαφίζει τις αξίες του Ελληνοχριστιανικού μας πολιτισμού.Όσον αφορά τον κ. Σημίτη θεωρώ ότι είναι κύριος υπεύθυνος της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδος.Και τούτο διότι μας έβαλλε στην Ο.Ν.Ε.,χωρίς να έχουμαι δημιουργήσει προυγουμένως ανταγωνιστική οικονομία έναντι των άλλων χωρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.