11/1/17

Δημογραφική «βόμβα» στην Ελλάδα και στα ασφαλιστικά ταμεία

ΜΟΛΙΣ 90 ΧΙΛ. ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ - 120 ΧΙΛ. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙΔημογραφική «βόμβα» στα ασφαλιστικά ταμεία
Δημογραφική βόμβα απειλεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται «κενές περιεχομένου». Η δραματική υποχώρηση του αριθμού των γεννήσεων ουσιαστικά δημιουργεί μια χώρα γερόντων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε λίγα χρόνια η κάλυψη των συντάξεων από τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Βούλγαρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9»:

• Σήμερα «οι γεννήσεις σε ετήσια βάση ανέρχονται στο επίπεδο των 90.000 χιλιάδων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού».
• «Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», σημειώνει ο κ. Βούλγαρης, αφού έχουμε περίπου 120.000 θανάτους ετησίως, μια μείωση του πληθυσμού που τα έτη πριν από το 2010 μπορούσε να καλυφθεί από τη μετανάστευση. Κι αυτό διότι εκείνη την περίοδο «οι άνθρωποι που έρχονταν στη χώρα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν».
• Η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι ετήσιες γεννήσεις μειώθηκαν από τις 140.000-150.000 ανά έτος στις 100.000 ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του '80.
• Η συγκεκριμένα τάση για μείωση των γεννήσεων είχε διάρκεια μιας περίπου 15ετίας. Στη συνέχεια, αναστράφηκε κατά τη δεκαετία του 2000, όταν υπήρξε εμφανής άνοδος στον αριθμό των γεννήσεων, οι οποίες έφτασαν μέχρι και τις 120.000 ανά έτος, πριν φτάσουμε στα σημερινά ποσοστά των μόλις 90 χιλ. γεννήσεων.
Μείωση πληθυσμού 
Οπως τονίζει ο κ. Βούλγαρης, σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, πέρα από το ζήτημα της αναλογίας των γεννήσεων με τους θανάτους, είναι αυτή του φαινομένου της «αρνητικής μετανάστευσης» κάτι που έχει ως συνέπεια και τη «μείωση κάθε χρόνο του πληθυσμού της χώρας σε απόλυτο αριθμό». Οι προοπτικές για τον πληθυσμό της επικράτειας γενικότερα είναι αρνητικές, αφού υφίσταται και ζήτημα που άπτεται της «δομής του πληθυσμού, όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε μείωση του πληθυσμού και μεγάλη αύξηση του δείκτη γήρανσης», τονίζει ο κ. Βούλγαρης.
«Θα αυξάνεται ο πληθυσμός πάνω από τα 65 σε βάρος των ηλικιών 0-14», προσθέτει ο Έλληνας επιστήμονας.
Η εικόνα είναι «μέχρι σε έναν βαθμό μη αναστρέψιμη», καταλήγει. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, από το 20,7% το 2015 θα ανέλθει το 2050 στο 1/3 του συνόλου, ενώ και στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί διπλασιασμός του μεριδίου, στο 12,7%.
Ολο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και είναι μη αναστρέψιμο, βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 67 (όπως ισχύει από πέρυσι το καλοκαίρι με μόνη εξαίρεση τα 62 για όσους θα έχουν 40 χρόνια), η απονομή χαμηλότερων συντάξεων στους συνταξιούχους και η αύξηση των εισφορών που ήδη έχει νομοθετηθεί και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, είναι τα πρώτα επώδυνα μέτρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κατάσταση για το σύστημα θα χειροτερεύσει το 2023 όπου προβλέπεται μαζική έξοδος στη σύνταξη από τους γεννημένους έως τις αρχές της δεκαετίας του '60. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι να ελπίζουν πως θα πάρουν σύνταξη, αφού οι εισφορές τους δεν μπαίνουν σε κάποιον «κουμπαρά» αλλά δίνονται για να καλυφθούν οι υπάρχοντες συνταξιούχοι.
Ημερησία

4 σχόλια:

  1. τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι σημειώνεται στο άρθρο

    τα στοιχεία για τις γεννήσεις το 2016, μέχρι το φθινόπωρο έδειχναν τάση για ακόμη μεγαλύτερη πτώση, πολύ χαμηλότερα από τις 90.000

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ανησυχεί η φυλή ΣΥΡΙΖΑ...
    Με κυνικό τρόπο άλλωστε ομολόγησαν μέσω του κυρίου Ξυδάκη πως το δημογραφικό θα μπορούσε να λυθεί με το μεταναστευτικό!!!!
    Έχουν σχέδιο λέμε... δεν είναι γατάκια.
    http://www.iefimerida.gr/news/253729/xydakis-oi-prosfyges-mporoyn-na-voithisoyn-dimografiko-stin-ellada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια παιδιά να γεννηθούν ; Ποιες νέες οικογένειες να στηθούν ; Με 400 ε/μήνα σε δουλειές που βρίσκουν οι νέοι για 6 ή 10 μήνες, που και αυτά ακόμα, όποτε το θυμηθούν τα δίνουν οι εργοδότες ; Μας έχουν εξαγοράσει (κλέψει είναι πιο σωστό) την χώρα για ψίχουλα, επιπλέον με τους ευτελείς μισθούς, διαστέλλουν το φάσμα της υπογεννητικότητας, μας σκοτώνουν σαν λαό, αλλά εμείς ... εκεί ! Βράχοι στην έννοια του μένουμε Ευρώπη ! (ή καλύτερα με φωνητική γραφή που 'ψήνεται' σιγά-σιγά κι αυτή, μιας και η γλώσσα είναι κι αυτή πατρίδα μας και πρέπει κι αυτή να πεθάνει : 'μένουμε-εβρόπι' )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω παλι πιστευω οτι ακομα και με αυτες τις συνθηκες 2 παιδια μπορει να συντηρησει μια οικογενεια.Οι Κουρδοι πως μπορουν και κανουν πολλα περισσοτερα στην Τουρκια (που εκει υπαρχει δημογραφικη εκρηξη των Κουρδων σε βαρος των Τουρκων??
    Μηπως ειμαστε λιγακι καλομαθημενοι και καλοπερασακηδες??Λεω τωρα.. το 1970 πως καναμε 2 με 3 παιδια??Πιο πλουσιοι ειμασταν??ΟΧΙ..
    Αυτη η μοδα της ατεκνιας και των μοναχοπαιδιων πρεπει να σταματησει,δεν ειναι πια τοσο δυσκολο για καθε οικογενεια να εχει εστω παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.