7/1/17

Ξαφνική αλλαγή στάσης ΟΗΕ (άρα και ΗΠΑ) στο Κυπριακό - Δεν θέλουν εγγυήσεις!!!

Ο Ερντογάν απέφυγε συνάντηση με Τσίπρα για Κυπριακό: Έλληνας απεσταλμένος στην Άγκυρα;
PHOTO: A file picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shake hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L). EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Αντ’ αυτού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει και μία σκέψη στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας αντί των ηγετών, κ. Τσίπρα και Ερντογάν και της κ. Μέϊ.
Σύμφωνα με άλλες πηγές ο κ. Ερντογάν δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν οι δύο ηγέτες φτάσουν στην Γενεύη για να αποφύγει να τοποθετηθεί για το μείζον θέμα των εγγυήσεων και γενικά της ασφάλειας, στο πλαίσιο ενός παιγνιδιού, που παίζει η τουρκική διπλωματία εναντίον της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης βρέθηκε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα και είχε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μετάβαση του κ. Ερντογάν στην Ελβετία “είναι στον αέρα” λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό συνεχίζονται και εντατικοποιούνται. Επισημαίνουν τη σημασία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν όλα.
Παράλληλα, οι πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με όλους τους εμπλεκόμενους.
Πάντως, η ελληνική διπλωματία εκφράζει φόβους για “έκπληξη” από Ερντογάν που θα αφορά τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Ο φόβος έγκειται στην παρουσίαση μίας μεσοβέζικης τουρκικής πρότασης που θα βγάζει από τη δύσκολη θέση της Τουρκίας, η οποία θα συνεχίσει να έχει επιρροή στο νησί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να είπε σε “ενδιαφερόμενους” διπλωμάτες ότι ο κ. ‘Αιντα εμφανίστηκε ξαφνικά εναντίον των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας στα θέματα αυτά δεν είναι εποικοδομητική, διότι αναγκάζει την Αθήνα να μην συναινέσει σε λύση στα ζητήματα ασφάλειας.
Σύμφωνα με ένα τελευταίο σενάριο, ο κ. Άιντα φέρεται έτοιμος να “κατεβάσει” πρόταση εκ μέρους των Ην. Εθνών για μη εγγυήσεις -άρα υποτίθεται αποκλείει εγγυήσεις από την Τουρκία- και με πρόνοια που θα απαγορεύει οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Η ιστοσελίδα μας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και από δεύτερη πηγή, αλλά ένας διπλωμάτης μας είπε ότι “όλα αυτά είναι πολύ καλά και όμορφα για να είναι αληθινά”. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φέρεται να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος χωρίς αυτές τις τουρκικές υποχωρήσεις στο χέρι, δεν έχει τύχη σε κανένα δημοψήφισμα.
Σε ότι αφορά τα κατοχικά στρατεύματα, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να δέχεται παραμονή τουρκικού αποσπάσματος (περίπου 2-3 χιλιάδες στρατιώτες), το οποίο θα χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση αλλά οι δραστηριότητες του θα αφορούν “διεθνείς υποχρεώσεις”. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί και μετά τη λύση.
Ο διπλωμάτης μας είπε ότι προωθείται η συζήτηση μίας ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ στην Κύπρο, την οποία -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- δεν αποδέχεται η Τουρκία και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης συζητείται κατάργηση της ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ. Η τουρκική θέση είναι ότι οι εγγυήσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για την Τουρκία.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι τα παραπάνω “είναι απλά σενάρια” και υπογράμμισε ότι “ο άγνωστος Χ παραμένει η Τουρκία. Εάν επιμένει στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα και στην παραμονή στρατευμάτων της” στο νησί “θα τινάξει τη διάσκεψη στον αέρα”.
Πηγή: Ιστοσελίδα Μιχάλη Ιγνατίου

4 σχόλια:

  1. Αποφευγω οσο μπορω να μιλαω για το Νησι -φανταζομαι και αλλοι- για να μην τρεφουμε το διχασμο αναμεσα τους αλλα νομιζω οτι οι Κυπριοι δεν ξερουν τι κανουν.Φυσικα και ενα κρατος με ξενο στρατιωτη, εκτος αν ειναι στα πλαισια συμμαχιας που εχει επιλεξει ,δεν ειναι κυριαρχο.Μες στα βασανα τους καταφεραν και στησαν μια χαρα κρατος -και με τη βοηθεια της Ελληνικης Δημοκρατιας νομιζω-τοσα χρονια και τους μακαριζουμε συχνα και παν τωρα να το διαλυσουν...Μα ακομα και και να μην εμενε ουτε ενας Τουρκος στρατιωτης κι ουτε ενας εποικος (που θα μεινει)και το καλυτερο συνταγμα του κοσμου(που δε θα ειναι) ποσα χρονια φανταζονται οτι θα ζησουν ειρηνικα με μουσουλμανους Τουρκους;Που το βλεπουν να συμβαινει;Δε βλεπουν μεσα στην Τουρκια τι γινεται; Δε βλεπουν οτι εχει εισβαλει σε δυο γειτονικα κρατη;Δε βλεπουν το Λιβανο και τους χριστιανους της Μεσης Ανατολης; Δε βλεπουν τι γινεται με τους μουσουλμανους σε ολη την Ευρωπη;Ας μας λεν οι κυβερνητες τους επισκεπτες και στρατευματα κατοχης .Ειδικα οσοι αξιωθηκαμε να υπηρετησουμε εκει το εχουμε τιμη και τους ποναμε .Τραβατε του χαμου και τραβατε και ολον τον ελληνισμο μαζι τους.Αδερφια μην ακουτε τους κυβερνητες σας που σας ταζουν ταχα πλουτη και αερια.Κι εδω ο Παπανδρεου θα μας εκανε Δανια ελεγε.Ο Θεος να σας φωτισει και να μας φυλαξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε; Πόσους μουσουλμάνους έχουμε βάλει στη χώρα μας;

      Διαγραφή
  2. Και μόνο που συζητάμε για εγγύησης σε μια χώρα μέλος της EU αυτό από μόνο του ειναι αρκετό να μας δείξει ότι όλα ειναι μια φαρσοκωμωδία. Η τουρκαλαδες τώρα που μυρίστηκαν πετρέλαια και την κομβική θέση της Κύπρου στην περιοχή, όχι μόνο θα θέτουν κόκκινες γραμμές αλλά και μπλε και κίτρινες και παρδαλες, μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The limits of our generocity can only be matched by our stupidity's

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.