20/1/17

Κούρδος βουλευτής κάνει λόγο για αποικιακού χαρακτήρα της Αυτ. Διοίκησης του Κουρδιστάν με την Τουρκία!

Οι έγνοιες για την ασφάλεια της Τουρκίας, και η 50χρονη πετρελαϊκή συμφωνία
Sherko Hama Amin*
Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) έχουν υπογράψει μια ενεργειακή συμφωνία με την Τουρκία για 50 χρόνια, ή ακριβέστερα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Παρ’ όλο που κάποιοι αξιωματούχοι του PUK ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν αυτήν την συμφωνία, την γνωρίζουν.
Αμφότερα και το PUK και το KDP αντιτίθενται στην γνωστοποίηση των όρων της συμφωνίας σε οποιαδήποτε φίρμα-οίκο, ακόμη και στην Deloitte, έναν διεθνή ελεγκτικό οίκο που έφεραν στην περιοχή και αισθάνονται υπερήφανοι για το γεγονός δήθεν ότι έφεραν την διαφάνεια στα έσοδα από το πετρέλαιο και από την παραγωγή του στην περιοχή.

Αποδείξεις προβλέπουν ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει όρους ασφαλείας που πιθανώς θα περιλαμβάνουν: την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων, για άμυνα του KDP και των συμμάχων του, και για τον αγώνα εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Οι παρατηρήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού την Κυριακή (8 Ιανουαρίου) κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Masoud Barzani στην Erbil και η σιωπή του Barzani και οι επισημότητες με την τουρκική αντιπροσωπεία, αποκαλύπτουν κατά την γνώμη μου την ύπαρξη όρων ασφαλείας ώστε να καταστεί ο πόλεμος εναντίον του ΡΚΚ προτεραιότητα και μία από τις πτυχές της συμφωνίας των 50 ετών.
Παρ’ ό,τι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την μέθοδο του ΡΚΚ και τιε διαδικασίες που ακολουθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν, θεωρώ την εμπλοκή οποιασδήποτε δύναμης από το νότιο Κουρδιστάν στον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ μέσα σε αυτήν την συμφωνία έναν τρόπο προδοσίας. 
………
*Ο Sherko Hama Amin είναι μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Βουλής του Ιρακινού Κουρδιστάν

http://www.nrttv.com/EN/birura-details.aspx?Jimare=4650

2 σχόλια:

  1. Η στρατηγική αναβάθμιση του PKK-YPG έχει καταστήσει την σύγκρουση μαζί του σε Ιράκ-Συρία απαγορευτική. Τα όσα έχει παράγει η εισβολή της Τουρκίας σε Συρία (Ασπίδα Ευφράτη) αλλα και η επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα (οργή Ευφράτη) των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) πυρήνας των οποίων είναι η Κουρδική πολιτοφυλακή YPG τρανή απόδειξη.

    Το στρατηγικό πλεονέκτημα του PKK είναι τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε ιδεολογικό-κοινωνικό επίπεδο.Ο Συνδυασμός τους έχει αναγορεύσει το Κουρδικό Εργατικό κόμμα σε θεματοφύλακα του Κουρδικού Έθνους και σε δύναμη ικανή να ανατρέψει την καχεκτικότητα των Κούρδων.

    Μια καχεκτικότητα η οποία κύρια απορρέει κύρια απο την υστέρηση τους σε όλα τα επίπεδα .Ο φατριασμός-τοπικισμός,η διαφθορά-νεποτισμός,η απουσία εθνικής συνείδησης με την πρόσδεση τους σε ξένα κέντρα, συνιστούν μέχρι σήμερα τα όπλα κυριαρχίας-επιβολής των κυρίαρχων πολιτικών-οικονομικο-κοινωνικών κουρδικών αυτών ελίτ πάνω στην κοινωνία.

    Δεν συνιστά λοιπόν κάτι πρωτόφαντο η αποκάλυψη αυτή.Τα έργα-ημέραι δυναστειών Μπαρζανί-Ταλαμπανί είναι πλούσια απο τέτοιου είδους πρακτικές Οπως πλέον ορατή είναι και η ανυποληψία τους. Οι μισθοτοδούμενοι Πεσμεργκά ουκ ολίγες φορές μας έχουν εκπλήξει με την συμπεριφορά τους (απεργίες για καταβολή μισθοδοσίας εν μέσω αντιπαλότητας με PKK. Tα μέλη των φατριών Ταλαμπανί-Μπαρζανί καθως οι πέριξ αυτών με εμπλοκή τους σε κάθε είδους σκάνδαλα με έφεση στα οικονομικά .Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις-μυστικές αστυνομίες με την δράση τους.Ο απόλυτος έλεγχος σε μέσα ΜΜΕ και η φίμωση κάθε αντίθετης φωνής (βλ. Δολοφονίες Κούρδων δημοσιογράφων)

    Και απέναντι τους μια δύναμη η οποία έχει καταστήσει την εθνική αφύπνιση ως βασική προτεραιότητα.Η οποία έχει καταστήσει την κοινωνική απελευθέρωση-λαϊκή κυριαρχία ως προτεραιότητας της.Το δημοκρατικό πείραμα και της Ροζιάβα στην βάση των ιδεολογικών αρχών ως όρισε ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Οτζαλάν η απόλυτη επιβεβαίωση τους

    Τα γεγονότα είναι πολύ πεισματάρικα,τα 40 χρόνια δράσης του Κουρδικού κόμματος έχουν πολλά να πούν και πολλές απαντήσεις να δώσουν σε όλους και όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. και αυτο θα πρεπει πρωτιστως να αποδοθει στην δολια συμπεριφορα των τουρκων που ειναι οι αμεσοι γειτνιαζοντες ενδιαφερομενοι,αλλα και οι ισραηλινοι...οσον αφορα τους αμερικανους,αυτοι απλα ακολουθουν τους συμμαχους τους,πειθομενοι απο αυτους οτι ειναι και προς το δικο τους συμφερον η συμπορευση με τους κουρδους του ΚDP...
    κατι αναλογο συναντας και στην ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.