10/1/17

«Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία βάλτωσε» υποστηρίζει Κούρδος ηγέτης

«Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία βάλτωσε» υποστηρίζει Κούρδος ηγέτης
Ο Σαλέχ Μουσλίμ, ηγέτης του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος PYD της Συρίας, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ισλαμιστές, που πραγματοποιούν την επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη στη βορειοδυτική Συρία, έμπλεξαν με την πολιορκία της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης Αλ Μπαμπ στη βορειοδυτική Συρία.

«Η Τουρκία βρέθηκε σε ένα «βάλτο» πραγματοποιώντας την επιχείριση στην Αλ Μπαμπ. Θα είναι πολύ δύσκολο για την Άγκυρα να βγει από αυτόν», δήλωσε ο Μουσλίμ μιλώντας στην τουρκόγλωσση υπηρεσία του ρωσικού Sputnik, προσθέτοντας ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα η μάχη αυτή να στεφθεί με επιτυχία για τους Τούρκους.

Στις 24 Αυγούστου η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, με εκατοντάδες δικούς τους στρατιώτες, τανκς και τεθωρακισμένα για να καταλάβει μια «ζώνη» δυτικά του Ευφράτη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια η Τουρκία δήλωσε ότι στόχος της δεν ήταν μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και οι κουρδικές πολιτοφυλακές που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές και δεν θα επέτρεπε ποτέ τη δημιουργία ενιαίας κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία.

Έξω από την Αλ Μπαμπ η Τουρκία πλέον έχει αναπτύξει 8.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 τουρκόφιλους μισθοφόρους, όπως έχουν μεταδώσει τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του έχουν υποστεί εξευτελιστικές ήττες από τους «κατσαπλιάδες» του ISIS.

Ο Σαλέχ Μουσλίμ μιλώντας στο Sputnik επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων, με τις ΗΠΑ «εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» και ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τον Διεθνή Συνασπισμό πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.