26/1/17

Ανασκευάζει ο Ταγιάνι τις δηλώσεις του για ΠΓΔΜ και Μέγα Αλέξανδρο

Ανασκευάζει ο Ταγιάνι τις δηλώσεις του για ΠΓΔΜ και Μέγα Αλέξανδρο 
Μετά το σάλο που προκάλεσε με τις αναφορές του στην τελευταία του επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ που αποκάλεσε τη γείτονα χώρα «Μακεδονία» και τον Μ.Αλέξανδρο πρόγονο των Σκοπιανών, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι ανασκευάζει τις δηλώσεις του.

Σε ανάρτησή του στο Twitter γραμμένη στα ελληνικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει:

«Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης».
Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας με ιδέες που συνέβαλαν στην γέννηση της Ευρώπης

Στο ίδιο πνεύμα είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του γραφείου του Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM)».

Οι αναφορές Ταγιάνι, ο οποίος είχε αποκαλέσει Μακεδονία την ΠΓΔΜ στην τελευταία του επίσκεψη στη γείτονα χώρα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Β' ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», φαίνεται να δηλώνει ο Αντόνιο Ταγιάνι σε βίντεο προέβαλε ο ΑΝΤ1.
Οι δηλώσεις του Ταγιάνι έγιναν κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, 11 μήνες δηλαδή προτού εκλεγεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ακόμα, τόνισε ότι το θέμα με τις δηλώσεις Ταγιάνι ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει στείλει γραπτή διαμαρτυρία.

Γραπτή διαμαρτυρία Παπαδημούλη
Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής θυμίζει στον Ταγιάνι ότι «η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπλέον τον παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες είναι «επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή».

Και συνεχίζει στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, «οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε: «Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, από την πλευρά τους ανέφερε: «Αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε».

Η Μαρία Σπυράκη μέσω Twitter: «Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε»

Αντιδράσεις βουλευτών

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, χαρακτήρισε, από το βήμα της Ολομέλειας, ανιστόρητο τον κ. Ταγιάνι καταδικάζοντας τις δηλώσεις του.

Για θεσμικό και ιστορικό ατόπημα του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και άλλες διατάξεις. Παράλληλα, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αλλά και από όλα τα κόμματα, να υπάρξει ενιαία απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κ. Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Newsroom ΔΟΛ

5 σχόλια:

  1. Οι αναφορές Ταγιάνι, παραποιοῦν τήν ἀληθεια καί ὡς πρός τό πρόσωπο τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου: «....ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών .... Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα». -Καλά,
    ὁ Μἐγας Ἀλέξανδρος πολέμησε στόν Μαραθωνα καί στήν Σαλαμίνα; Ἤ στίς Πλαταιές; Διότι τότε σταμάτησε ἡ εἰσβολή στήν Ἑλλάδα τῶν Περσῶν. Τό 490 καί στό 480-479 π.Χ.
    Ὁ μέγας Ἀλέξανδρος, 170 χρόνια ἀργότερα - χωρίς διάθεση νά ὑπερασπισθῆ ἁπλῶς τήν Εὐρὠπη, καί νά ὁριοθετήσῃ σύνορα μεγάλου φέουδου, ὅπως ἡ Ε.Ε. σἠμερα,
    ἀλλά καί χωρίς νά ἐπιδιώκῃ νά καταστήσῃ τόν κόσμο ἕνα ἀλλόκοτο ἀνακάτεμα λαῶν καί ἐθνοτήτων, ὅπως ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση σήμερα -
    πίστευσε στήν δυνατότητα τῶν ξεχωριστῶν λαῶν καί ἐθνοτήτων νά μετέχουν στήν ἴδια εὑρεία κοινωνία, διατηρώντας τίς ἰδιαιτερότητές τους, μέσα σέ ἕναν κοινό κόσμο μέ πολιτικά πρότυπα αὐτά τῶν Ἑλληνικῶν καί τῶν ἐξελληνισθησομένων πόλεων,
    καί ἔτσι ξεκίνησε γιά νά ἀποτρέψῃ τήν ὅποια ἀνάκαμψη τῆς ἰσχύος τῆς Περσικῆς αὐτοκρατορίας, πού θά σήμαινε τήν καταστροφή τοῦ πολιτικοῦ καί κοινωνικοῦ πολιτισμοῦ τοῦ Ἑλληνικοῦ κόσμου,
    κατενίκησε δέ μιά γιά πάντα, στρατιωτικά καί πολιτισμικά τόν πάντα βαρβαρικό ἀσιατικό δεσποτισμό, τήν θεοποίηση τοῦ βασιλέα-δυνάστη.
    Καί προέκυψε ἡ πρώτη μορφή πολιτικῆς Εὐρώπης, μία πολυδιασπασμένη πολιτικῶς, πολιτισμική ἑνότητα, μέ πολλές κουλτοῦρες, ἰδίως θρησκευτικές. Ὕστερα,
    Θεάνθρωπος Ἰησοῦς Χριστός, Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, προσπάθεια ἐπαναφορᾶς τοῦ πολιτικοῦ προτύπου βασιλέα-δυνάστη
    μέ τούς φεουδάρχες καί τόν παπισμό ἀρχικά,
    μέ τό χρυσίον καί ἀργύριον μετά,
    καί μέ τό ἠλεκτρονικό χρῆμα τῶν νομότυπων συμμοριῶν στά χέρια τῶν τραπεζιτῶν στίς ἡμέρες μας.
    Πλέον, πολιτικῶς, εἶναι κανείς , ἤ μέ τόν πραγματικά Ἕλληνα (καθ'ὅ,τι Μακεδόνα) Μέγα Ἀλέξανδρο ἤ μέ τό καταραμένο φίδι. Tertium non datur.
    Πνευματικῶς-θρησκευτικῶς, τό ἀντίστοιχο δίλημμα τό ξέρουμε ὅλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κικέρονόφσκις και ο Ιουλιος Κεσαρόφσκι ήταν τα ιστορικά ιδάλματα όταν ήτο παις ο ταγιανι.Μετά ανακάληψε το σωμα του και δεν σταμάτησε να παίζει με αυτό.
    Μέγας Βλαξ και νεοφιλελές και βλαξ , η επιτομή του βλακός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The Roman empire were forefathers of FYROM also . Tajani you're so full of it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά τα είπε ο Ταγιάνι. Έστω και κατα λάθος.
    Οι σκοπιανοί είναι αδέλφια μας, άντε ξαδέλφια στην χειρότερη. Απλά δεν το ξέρουν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.