9/1/17

Μπορεί η Τουρκία να στραφεί προς το ρωσικό στρατόπεδο;

Ό τι κάνει ο Τζον Κέρι την ημέρα το αποκάνει η Βικτόρια Νούλαντ τη νύκτα.
Τιερί Μεϊσάν
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ιστορικά ένα βαρύ παρελθόν με την Τουρκία, και ακόμη και αν θυμάται τον προσωπικό ρόλο του σημερινού προέδρου Ερντογάν εναντίον της κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας, δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρεται για τη πιθανή έξοδο της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, το οποίο συνεχίζει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του, παρά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Τουρκία στην Ατλαντική Συμμαχία.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 9 Ιανουαρίου 2017
ربي  Deutsch  ελληνικά  français  English  Español  Português  русский  Türkçe  

Για να εξασφαλίσει τη προσωπική επιβίωση του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση όλων των φιλοαμερικανών στοιχείων στη χώρα του· μια εκκαθάριση που προστίθεται στον πόλεμο που διεξάγει ήδη εναντίον της Συρίας, εναντίον του ΡΚΚ, και από τούδε και στο εξής εναντίον των πρώην μισθοφόρων του στο Νταές/Daesh.

Η αποδόμηση της αμερικανικής επιρροής πέρασε πρώτα μέσα από την εξάλειψη του κινήματος Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα ο οποίος εργάζεται για τη CIA από την Πενσυλβανία. Συνεχίζει και σήμερα με τη απόλυση και συχνά τη σύλληψη όχι μόνο όλων των στρατιωτικών που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, αλλά και των κοσμικών στρατιωτικών γενικά. Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος...

450 από τους 600 Τούρκους ανώτερους αξιωματικούς που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ διατάχθηκαν να γυρίσουν στην Τουρκία. Περισσότεροι από 100 εξ αυτών και οι οικογένειές τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πρώτη συνέπεια αυτής της αντι-κοσμικής εκκαθάρισης, ο τουρκικός στρατός αποκεφαλίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πέντε μήνες το 44% των στρατηγών απολύθηκαν. Και αυτό, ενώ, κατά τη διάρκεια τουσκανδάλου Εργκένεκον, το 70% των τότε ανωτέρων αξιωματικών είχαν απολυθεί, συνεληφθεί και φυλακιστεί. Στερούμενη της διοίκησης της, η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο Ερντογάν αναγκάζεται συνεπώς να περιορίσει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του για τα επόμενα χρόνια· είτε να είναι στη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο –τρία κράτη υπό μερικής κατοχής της Τουρκίας-.  Άφησε επομένως να πέσει το ανατολικό Χαλέπι (Συρία)  -αλλά όχι το Ιντλίμπ- και ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη Μπασίκα (Ιράκ).

Για την Ουάσιγκτον, μια πιθανή έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ή τουλάχιστον από την ολοκληρωμένη διοίκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας, προκαλεί κρύο ιδρώτα στην ιμπεριαλιστική φατρία της εξουσίας. Σε αριθμό στρατευμένων, ο τουρκικός στρατός είναι πράγματι ο δεύτερος του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, μια πιθανή έξοδος από τη Συμμαχία προκαλεί μάλλον ανακούφιση στην παράταξη του Ντονάλντ Τραμπ για την οποία η Τουρκία είναι μια χώρα που παραπαίει.

Εξ ου και το φορτσάρισμα (forcing) των νεοσυντηρητικών να ξαναφέρουν την Τουρκία στην «πορεία της Ιστορίας» (αυτής του «Νέου Αμερικανικού Αιώνα»). Έτσι, η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, προσπαθεί να προσφέρει τη Κύπρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· ένα σχέδιο που είχε εκπονήσει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την εξάλειψη του Τούρκου πρόεδρου.

Ασκώντας εκβιασμό στον Κύπριο πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη, η Μαντάμ Νούλαντ τον παρακάλεσε να δεχθεί το «ειρηνευτικό σχέδιο» της για τη Κύπρο: το νησί θα επανενωθεί και θα αποστρατιωτικοποιηθεί –δηλαδή θα στερείται του στρατού του-, ενώ θα εγκατασταθεί το ΝΑΤΟ  –δηλαδή τα τουρκικά στρατεύματα-  . Με αυτό τον τρόπο, ο τουρκικός στρατός θα μπορεί να ολοκληρώσει την κατάκτηση του νησιού χωρίς μάχη. Σε περίπτωση που θα αρνιόταν αυτή την ανόητη συναλλαγή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να διωχθεί από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης λόγο της συμμετοχής του ως δικηγόρος στις υποθέσεις της εταιρείας Imperium του Ρώσου φίλου του Leonid Lebedev· μια υπόθεση στα 2 δισ δολάρια.

Έτσι, η ρήξη με το ΝΑΤΟ θα στοίχιζε στη Τουρκία την υπό κατοχή της Βορειοανατολική Κύπρο , ενώ η παραμονή της στην Ατλαντική Συμμαχία θα της προσέφερε ολόκληρο το νησί.

Βέβαια, σε λίγες εβδομάδες, η Βικτόρια Νούλαντ αναμένεται να απολυθεί από το νέο υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson, αλλά η ομάδα που εκπροσωπεί δεν αναμένεται να χάσει όλη την εξουσία της. Η Μαντάμ Νούλαντ είναι μέλος της οικογένειας των ιδρυτών του «  Σχεδίου για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα  », το οποίο συμμετείχε στο σχεδιασμό των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πεθερός της, Donald Kagan του Ινστιτούτου Hudson, εκπαίδευσε τους νεοσυντηρητικούς και τους μαθητές του Leo Strauss στην στρατιωτική ιστορία της Σπάρτης. Ο κουνιάδος της, Frederick Kagan του American Enterprise Institute, εξασφάλισε τις δημόσιες σχέσεις των στρατηγών Ντέιβιντ Πετρέους και John R. Allen. Η κουνιάδα της, Kimberly Kagan, ίδρυσε το Institute for the Study of War (Ινστιτούτο για τη Μελέτη του πολέμου). 
Ο σύζυγός της, Robert  Kagan αμείβεται σήμερα από τον πρώην εμίρη του Κατάρ στο Ινστιτούτο Brookings. 
Τέσσερα πρόσωπα, πέντε δεξαμενές σκέψης (think tanks), αλλά μόνο μία ιδεολογία.

Η Βικτώρια, όσον την αφορά, ήταν διαδοχικά πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον, και διοργανώτρια του πραξικοπήματος στο Κίεβο, τον Φεβρουάριο του 2014. Βοήθησε τους προέδρους Πέτρο Ποροσένκο και Ερντογάν να δημιουργήσουν επίσημα την «  Ισλαμική διεθνή Ταξιαρχία » που διοργάνωσε εκτεταμένα σαμποτάζ στη Ρωσία. Η δράση της θα συνεχιστεί από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ εναντίον της διοίκησης (κυβέρνησης) Τραμπ.

Αυτή είναι η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τους Kagan που συνεχίζει τον πόλεμο στη Συρία, χωρίς κανένα άλλο στόχο παρά να παραμείνει στην εξουσία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να τους διώξει από τη διοίκησή του, αλλά μια προσωπικότητα σαν την Βικτόρια Νούλαντ, που θεωρούταν ηγετική φυσιογνωμία στην κυβέρνηση Μπους δεν είχε καμία δυσκολία να προαχθεί στη κατάταξη της διοίκηση των Δημοκρατικών και να οργανώσει το κύμα ρωσοφοβίας. Αν και εργάστηκε σε αρμονία με τη Χίλαρι Κλίντον, δεν σταμάτησε ποτέ, με τον φίλο της Jeffrey Feltman, το πραγματικό αφεντικό του ΟΗΕ, να σαμποτάρει τη διπλωματία του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Γνωρίζοντας την ικανότητα του Ερντογάν να αλλάξει ξαφνικά στρατηγική, η Μόσχα θα πρέπει είτε να ηρεμήσει τις ανησυχίες του Αναστασιάδη, είτε να προσφέρει κάτι πιο ελκυστικό στην Άγκυρα για να τον κρατήσει στο μέσο του ποταμού, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά


8 σχόλια:

  1. Η Ρωσία αγκαλιάζει την Τουρκία για να την εκθέσει στα μάτια των αμερικανών ως άπιστη.
    Ετσι και οι αμερικανοί θα θέλουν την τιμωρήσουν αφήνοντας τους Κούρδους να προχωρήσουν πάνω στο σχέδιο της ανεξαρτησίας τους.
    Γιατί να αναλάβει μόνος του ο Πούτιν την εργολαβία του διαμελισμού της όταν μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να βάλουν ένα χεράκι;
    Ο σουλτάνος πνέει τα λοίσθια! Με δεκάδες επεισόδια καθημερινά εντός και εκτός Τουρκίας, το να βρεθεί κάποιος να του φυτέψει μια σφαίρα δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
    Εκτός και αν νομίζοντας ότι έχει εξουδετερώσει εντελώς τους κεμαλιστές, πάει σε στρατιωτικό νόμο. Οπότε οι στρατιωτικοί που έχουν πολλά ράμματα για την γούνα του, βρουν ένα ωραίο μέρος να τον ...κρεμάσουν!!! Προτείνω μία από τις γέφυρες στον Βόσπορο και να είναι ημέρα που βοηθάει στην καταγραφή βίντεο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σουλτάνος θα φτάσει το παιχνίδι του μεχρις άκρων γνωρίζοντας οτι οι αμερικανοι τον εχουν ανάγκη και σε καμια περιπτωςη δεν θα δεχτούν την απόσχιση αυτής της χωρας.Ο ίδιος πιστεύει οτι θα πιάσει < καλή τιμη> λιγο πριν απο την οριστική ρήξη μαζι τους.Τα ιδια εκανε και με το Ισραήλ και σημερα προχωράνε τις συζητήσεις για γεωστρατηγικά θεματα του επερχόμενου αιώνα.Ηδη τους έστειλε μετα το ινσιρλικ νεο πιο προχω μνμα ,με τη δίωξη σχεδον ολων των Τούρκων νατοϊκών αξιωματικών και θα παει σε ενα κρεσέντο εκβιασμών μαζι τους...Απο την άλλη πλευρα ειναι απόλυτα σίγουρα οτι εχει βγει απόφαση να τον τελειώσουν με καποιο τροπο για ευνόητους λογους,ακομη και αν φανεί οτι υποχωρούν μαζι του...κατα πως λεει η παροιμία οτι πισω εχει η αχλάδα την ουρά...
    Το ερώτημα ομως κατ εμε ειναι αν πραγματικα πιςτευει ο ρωσσος οτι μπορει πραγματικα να κανει κολληγια μαζι του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τό προσέξατε ὅσοι διαβάζετε γρήγορα καί διαγωνίως; Γιά προσέξτε καλά:
    " ....μια πιθανή έξοδος από τη Συμμαχία προκαλεί μάλλον ανακούφιση στην παράταξη του Ντονάλντ Τραμπ για την οποία η Τουρκία είναι μια χώρα που παραπαίει. Εξ ου και το φορτσάρισμα (forcing) των νεοσυντηρητικών να ξαναφέρουν την Τουρκία στην «πορεία της Ιστορίας» (αυτής του «Νέο Αμερικανικό Αιώνα»). Έτσι, η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, προσπαθεί να προσφέρει τη Κύπρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· ένα σχέδιο που είχε εκπονήσει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την εξάλειψη του Τούρκου πρόεδρου.
    Ασκώντας εκβιασμό στον Κύπριο πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη, η Μαντάμ Νούλαντ τον παρακάλεσε να δεχθεί το «ειρηνευτικό σχέδιο» της για τη Κύπρο: το νησί θα επανενωθεί και θα αποστρατιωτικοποιηθεί –δηλαδή θα στερείται του στρατού του-, ενώ το ΝΑΤΟ –δηλαδή τα τουρκικά στρατεύματα- θα εγκατασταθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο τουρκικός στρατός θα μπορεί να ολοκληρώσει την κατάκτηση του νησιού χωρίς μάχη. Σε περίπτωση που θα αρνιόταν αυτή την ανόητη συναλλαγή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να διωχθεί από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης λόγο της συμμετοχής του ως δικηγόρος στις υποθέσεις της εταιρείας Imperium του Ρώσου φίλου του Leonid Lebedev· μια υπόθεση στα 2 δισ δολάρια...".
    Σχόλιο: Ἐπαναλαμβάνω: Μετά τόν διχασμό βασιλικῶν-βενιζελικῶν τοῦ 1916-1935, ξεκίνησε τό κύριο εθνικό μας πρόβλημα, αὐτό τὴς ἐθνικῆς προδοσίας, μέ τήν ἐπίκληση τῆς ἑνότητας, ἄλλοτε ἀπό τήν πατριωτική πλευρά καί ἄλλοτε ἀπό τήν προδίδουσα...Χωρίς τρόπο νά γεφυρωθῆ τό χάσμα.
    Δέν εἶναι διχασμός πλέον γιά τήν ἀκολουθητέα πολιτική. Εἶναι σφοδρή σύγκρουση ὑπέρ ἤ κατά τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Ἕλληνες χριστιανοί ὀρθόδοξοι ἀπό τήν μία, καί "ἐκσυγχρσνιτές" ἤ "διεθνιστές" ἤ ἄλλοι ἀκραῖοι Ἕλληνες ἀπό τήν ἄλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άριστε Γείτων, (παρακαλώ να μην με επιπλήξεις για τη μονοτονική γραφή αλλά, παρ'όλες τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα ακόμη να βρώ όλους τους τόνους) παρ'όλο ότι με πολύ μεγάλη προσοχή διαβάζω ότι αφορά την Κύπρο και βρίσκω σωστές τις επισημάνσεις σου αναφορικά με το απόκομα που επέλεξες, αλλά, στο τέλος με την φράση σου :«Ἕλληνες χριστιανοί ὀρθόδοξοι ἀπό τήν μία, καί "ἐκσυγχρσνιτές" ἤ "διεθνιστές" ἤ ἄλλοι ἀκραῖοι Ἕλληνες ἀπό τήν ἄλλη.» πρέπει να σε ενημερώσω ότι: από το 1821 μέχρι σήμερα δεν κυβέρνησε κανείς άλλος την Ελλάδα εκτός από «ορθόδοξους χριστιανούς». Ακόμη και η δικτατορία του 1967 είχε σαν ακρογωνιαίο της λίθο το δόγμα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Ο Δαμασκηνός, μετά τον Β'Παγκ.Πόλεμο ήταν ο υπ'αριθμόν 1 της πολιτικής σκηνής για την ολοκληρωτική υποδούλωση της χώρας στούς Άγγλους και μετά στις ΗΠΑ. Την σφοδρή καταδίκη του αυθόρμητου ξεσηκωμού των Ελλήνων της Κύπρου το 1931 δεν την έκανες εσύ ή εγώ αλλά ο Ελ. Βενιζέλος (πρωθ. της Ελλάδας). Το δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Κύπρου το 1950, η Ελ.Κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει το φάκελο. Την τριμερή του Λονδίνου το 1955 όπου για πρώτη φορά μπήκε η Τουρκία στην πολιτική της Κύπρου,(παρά την παραίτησή της από κάθε δικαίωμα επί της Κύπρου με την Συμφωνία της Λωζάνης το 1923) την αποδέχτηκε η τότε Ελ. Κυβέρνηση, παρ'όλες τις αντιρρήσεις της Εθναρχίας της Κύπρου. Την ολοκληρωτικά προδοσία την έκανε ο «Εθνάρχης» το 1959-60 με τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Και, το 1974 μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το, «η Κύπρος κείται μακράν» δεν το είπε κανένας από εμάς τους δυό, αλλά ο «Εθνάρχης». Λοιπόν, προσοχή με μερικούς χριστιανούς. ιδιαίτερα αυτούς που ανεβαίνουν ψηλά.
      Χαιρετώ Απόστολος

      Διαγραφή
    2. Χριστιανος ηταν και ο Μακαριος φιλε μου και διεπραξε χιλιαδες λαθη, ο οποιος αν ηθελε θα ειχε αποτρεψει τους κινδυνους για την Κυπρο....Οσο για τον Εθναρχη που δεν τολμησε να πατησει το ποδι του ποτε στην Κυπρο καλα τα λες....Φαινεται ομως να ξεχνας πως ηδη εδω και δυο χρονια ζουμε στον απολυτο σουρεαλιστικο ιδεασμο της Κυρα Τασιας , και του Φιλη!!!!!Αυτοι τι ειναι χριστιανοι ειναι?
      Το οτι καπηλευθηκαν οι κυβερνωντες κατα συρροη την Ορθοδοξια και τα συντηρητικα χαρακτηριστικα του λαου , δεν σημαινει κατι το ιδιαιτερο...Οπως και οτι αυτοι εδω καπηλευονται τα κοσμοπολιτικα χαρακτηριστικα του λαου , α επισης δεν σημαινει τιποτα...
      Αλλωστε ολων ο στοχος ειναι η διαφθειρουσα εξουσια , γιατι εκει ειναι το μελι...Ενας λαος δικαιουται και πρεπει να εχει τις αντιφασεις του , εξαλλου η κοινωνικη προοδος περναει μεσα απο την συγκρουση.......Αλλοθι δεν πρεπει να προσφερουμε ομως σε κανενα......Προσοχη λοιπον σ αυτους που γενικα ανεβαινουν στο αρμα της εξουσιας ειτε ειναι διεθνιστες χριστιανοι, ειτε ειναι το οτιδηποτε......

      Διαγραφή
    3. @ Apostolos Katsioulis

      "παρ'όλες τις αντιρρήσεις της Εθναρχίας της Κύπρου"

      Ποιες αντιρρήσεις τής Εθναρχίας τής Κύπρου και πράσσειν άλογα; Ο νεκροθάφτης τής ΕΝΩΣΕΩΣ ήταν ο Μακάριος και όχι ο Καραμανλής, ο οποίος απλώς στήριξε ΄τις προτάσεις του, αφού ο Μούσχος ήθελε άρον-άρον να σταματήσει ο αγώνας τής ΕΟΚΑ και να πάνε στην λύση τού χωριστού κράτους.

      Σε γεύμα, μετά την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου, ο Καραμανλής ρώτησε τον Μακάριο: "Παπά μου, στην Ζυρίχη και στο Λονδίνο τα ίδια χαρτιά δεν υπογράψαμε εσύ κι εγώ;" Στην καταφατική απάντηση τού Μακαρίου, ο Καραμανλής συνέχισε: "Τότε γιατί εσένα σε λένε ήρωα κι εμένα προδότη;"

      Διαγραφή
    4. Το οτι ο Καραμανλής "απλώς" υποστήριξε τις θέσεις του Μακάριου τον απαλλάσει απο τις ευθύνες του; Δηλαδή ο Καραμανλής ήθελε την Ενωση αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς;

      Διαγραφή
    5. Αφού οι Κύπριοι δια τού ηγέτου των απεφάσισαν το χωριστό κράτος (αλήθεια, ρωτήθηκαν ποτέ, διότι με το όνειρο της ΕΝΩΣΕΩΣ ζούσαν;), η Ελλάδα τι θα έπρεπε να κάνει; Πάτε να ρίξετε το βάρος τής ευθύνης στον Καραμανλή και να απαλλάξετε το μωροφιλόδοξο Μακάριο, ο οποίος προτιμούσε να γίνει πρόεδρος μικράς Δημοκρατίας, παρά νομάρχης μεγάλης (ελληνικής) νομαρχίας; Μήπως, όπως αφήνει να εννοηθεί ο παραπάνω ("παρ'όλες τις αντιρρήσεις της Εθναρχίας της Κύπρου"), ο Καραμανλής τον έσπρωξε στην λύση τού αυτονόμου κράτους;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.