17/2/17

Ο Ερντογάν δημιούργησε τη δική του Blackwater

erdogan_forces
Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία δημιούργησε έναν στρατό Αράβων μισθοφόρων με σκοπό την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε μια εταιρεία για να προσλάβει ξένους μαχητές για τη διεξαγωγή αποστολών κατά επίσημων υπηρεσιών σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως στη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο.
Αυτά τα μίντια αποκαλούν ήδη αυτή τη δύναμη «Ο μυστικός στρατός του Ερντογάν», αλλά επίσημα ονομάζεται εταιρεία Sadate.

Ιδρύθηκε το 2012 στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, αποτελείται από νεαρούς άνδρες ικανούς να χειρίζονται όπλα και να διεξάγουν μη τακτικές μάχες. Είναι εμπνευσμένη στο modus operandi της αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας Black Water, που μετονομάστηκε σε Academi.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Soul Khabar», η εταιρεία από την αρχή επέλεξε να έχει μια ισλαμική χροιά. Η ηγεσία της αριθμεί στις τάξεις της ισλαμιστές επιστήμονες που προωθούν φονταμενταλιστικές θέσεις. Ένας από αυτούς, ο Taneri Verdi, είναι γνωστός για τις τζιχαντιστικές ιδέες του που παρουσιάζει στις σημειώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα " Yeni Aked ".

Σε άρθρο του αμερικανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Newsweek, ο δημοσιογράφος Mikael Robin είχε υποψιαστεί ότι αυτή η επιχείρηση είναι πίσω από τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων αντιπάλων, ως μέρος των προσπαθειών του Ερντογάν να επιβάλει τον έλεγχό του πάνω από τους μηχανισμούς του Κράτους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, καταχωρήθηκε ο σκοπός της εταιρείας, ως παρακάτω: « Η εταιρεία Sadate για παροχή συμβούλων σχετικά με θέματα διεθνούς άμυνας και βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων ιδρύθηκε για να παρέχει υπηρεσίες στους αναγκαίους τομείς και την αποφυγή χρήσης αποικιοκρατικών Κρατών που υποστηρίζουν τη σκέψη των Σταυροφοριών και για να εξυπηρετήσει τη συμμαχία μεταξύ των μουσουλμάνων ».

Μια από τις πρώτες αποστολές της ήταν να αναδιαρθρώσει τον τουρκικό στρατό. Ο τελευταίος έχασε περ. 200.000 του δυναμικού του.

Αλλά στα τουρκικά μίντια, γίνεται επίσης λόγος ότι οι τουρκικές αρχές στρατολογούν σε μεγάλο βαθμό από τις τάξεις των Σύρων προσφύγων οι οποίοι αριθμούν περίπου δυόμιση εκατομμύρια στη χώρα αυτή.

Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα μεθοριακά στρατόπεδα με τη Συρία έχουν αναγκαστεί να ενταχθούν στις συριακές πολιτοφυλακές που μάχονται στα πλαίσια της τουρκικής επίθεσης Ασπίδα του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

Μια εκστρατεία ξεκίνησε επίσης στην ιστοσελίδα « Change.org » που ζητά να στρατολογηθούν οι Σύροι στις τάξεις του τουρκικού στρατού με το σύνθημα « Στρατολογείστε τους για να αγωνιστούν για τη Συρία ».

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 17.2.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.