15/2/17

Η οικονομία της Κύπρου ανακάμπτει, της Ελλάδας καταστρέφεται - Γιατί μπλέξαμε με διεφθαρμένους, καταληψίες, αγανακτισμένους και κάθε λογής τυχάρπαστο

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Η οικονομία ανακάμπτει, καλύπτουμε το χαμένος έδαφος - «Ο κακός μας εαυτός ο μεγαλύτερος κίνδυνος»
Λευκωσία: “Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει, καλύπτουμε το χαμένος έδαφος και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια”, ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Σχολιάζοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για ρυθμό ανάπτυξη 2,8% τόσο για το δ΄ τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το 2016, τόνισε πως ο μεγαλύτερος, βασικός κίνδυνος στους ικανοποιητικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή οικονομία είναι ο κακός μας εαυτός. 
Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι “έχουμε καταφέρει στην πράξη να συνδυάσουμε την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής μας πολιτική στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι”, τονίζοντας ότι “στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε σταθερή αυτή την πορεία, να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα αυτή την δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και αν αυτό πράξουμε είμαι πεπεισμένος πως η πορεία της ανάκαμψης θα συνεχιστεί”.

“Η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και πλασματικά από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες και ελλειμματικό προϋπολογισμό, ούτε από υπερβολικό και μη βιώσιμο τραπεζικό δανεισμό όπως γινόταν δυστυχώς στο παρελθόν. Πρόκειται για πραγματική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, “χρειαζόμαστε τέτοιους ικανοποιητικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε το χαμένος έδαφος”.

“Έχουμε περάσει μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, είμαστε ξεκάθαρα σε πορεία ανάκαμψης και πρέπει να κρατήσουμε τέτοιους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενη έτη και αυτή είναι η προοπτική και η εκτίμηση μας και για το 2017”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας πρόκειται για επιβεβαίωση και των όσων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα. Σημείωσε για το φέτος αναμένεται ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,5% και 3%.

“Καταγράφεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική συνεισφορά από όλους τους παραγωγικούς τομείς, μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση, από το 14,9% στο τέλος 2015, στο 13,3% και αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων κατά 2,7%”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2016 παραμένει ισοσκελισμένο με ένα μικρό πλεόνασμα €9,1 εκατομμύρια ή ποσοστό 0,1% του ΑΕΠ και αυτό μετά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν αποδοθεί κατά τη διάρκεια του 2016, προσθέτοντας ότι “η απώλεια εσόδων καλύφθηκε και με το παραπάνω από την αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης βελτίωσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας”.

Όπως εξήγησε, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 7% και οι συνεισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 4,7% χωρίς να έχουν αυξηθεί οι συντελεστές, ενώ οι εκτιμήσεις, όπως σημείωσε, για το 2017 κινούνται στα ίδια επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σε παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση θα απολέσει έσοδα από την κατάργηση τόσο της έκτακτης εισφοράς των μισθωτών όσο και ορισμένων φορολογιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα χάσει κάποια έσοδα η Κυβέρνηση αλλά θα κερδίσουν αυτά τα ποσά οι φορολογούμενοι πολίτες με ένα τρόπο που καθόλου δεν υπονομεύει την επίτευξη των πολύ ξεκάθαρων και φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων.

Αυτό έχει στην πράξη επιβεβαιωθεί καθώς στη διάρκεια του 2016, όπως είπε, “μειώθηκε δραστικά η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, μειώθηκαν στο μισό τα μεταβιβαστικά τέλη, αλλά τα έσοδα του κράτους στο σύνολο τους δεν υπονομεύθηκαν και για αυτό έχουμε πετύχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό”.

Ανέφερε ότι αυτή είναι η απάντηση του “στους δύσπιστους τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου”, προσθέτοντας ότι “έχουμε καταφέρει στην πράξη να συνδυάσουμε την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας με την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής μας πολιτική στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι”.

Αναφορικά με κινδύνους που αφορούν τις επιπτώσεις από το Brexit, τη γεωπολιτική κατάσταση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “όλα αυτά περιλαμβάνονται” και στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών “δυνητικών κινδύνων”, οι οποίες έχουν κατατεθεί με τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Ανέφερε ότι δεν σημαίνει ότι θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κάποιων δυνητικών κινδύνων αλλά αποτελούν καταγραφεί των σημείων που πρέπει να παρακολουθούμε ώστε να διασφαλίσουμε την μη επιβεβαίωση τους.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Κομισιόν ότι το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο με σφικτές πιστωτικές συνθήκες και μείωση της ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό μάλλον δεν είναι δυσκολία ή περιορισμός στη διάθεση πιστώσεων/δανείων από το τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανταγωνισμός εκ μέρους των τραπεζών για παραχώρηση δανείων.

Ανέφερε ότι περισσότερο είναι ένα ζήτημα ικανότητας των παραγωγικών τομέων της οικονομίας να αναλάβουν δανεισμό και πρόσθεσε ότι “είναι ένα ζήτημα όχι τόσο προσφοράς δανείων αλλά ζήτησης δανείων λόγω του υπερβολικού δανεισμού ο οποίος είχε αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια”.

Η πραγματοποίηση νέων και ξένων επενδύσεων δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και οικονομική δραστηριότητα που υπερβαίνουν ή καλύτερα παρακάμπτουν το αντικειμενικό πρόβλημα του διογκωμένου ιδιωτικού δανεισμού που είχε συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ για απόφαση της Βουλής

Σε αυτό πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη, ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί “σημαντική τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίων, για την αναζήτηση επενδυτών για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και την απόδοση της διαχείρισης του κρατικού λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και των κονδυλίων για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης”.

Αναφέροντας ότι “χάθηκε κάποιος χρόνος αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί”, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Βουλής και αναμένει, όπως είπε, ότι ανάλογη θα είναι η απόφαση για το λιμάνι της Λάρνακας.

“Τη σημασία της έχει και η πρόταση που είναι ενώπιον της Βουλής για την επ΄αόριστο επέκταση της παγοποίησης των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία σε αντίθεση με τις προαγωγές που δεν αυξάνουν την απασχόληση και μπορούν να εξαιρεθούν”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “εξόχως διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρου είναι και αυτό της δημιουργίας Υφυπουργείων”.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τις διαφωνίες μας και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες αποφάσεις για την περαιτέρω εξυγίανση και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας”.

CYTA

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είναι γνωστή η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στο επόμενο διάστημα νέο νομοσχέδιο το οποίο να προβλέπει τη μετατροπή της Cyta σε εταιρεία, τη μετοχοποίηση της, με διασφάλιση ότι σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτησιακός έλεγχος αυτής της εταιρείας θα παραμείνει στο κράτος”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτό το διαφοροποιημένο πλαίσιο όταν τεθεί ενώπιον της Βουλής θα αντικριστεί θετικά”.

Αναφορικά με το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αναμένει ότι η εμπλοκή που έχει προκύψει θα ξεπεραστεί ούτως ώστε “το εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης και αναζήτησης επενδυτή και για το λιμάνι της Λάρνακας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εντός 2017”.

ΓΕΣΥ

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προσβλέπει και αναμένει να κληθεί στην Βουλή είτε στην Επιτροπή Οικονομικών είτε στην Επιτροπή Υγείας είτε και στις δύο επιτροπές για να δώσει “πλήρης εξηγήσεις για τις κυβερνητικές αποφάσεις και όχι αποφάσεις ενός Υπουργείου, σε σχέση με αυτή την εξαιρετικά σημαντικά μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Σωστοστ αλλά από την Κυπρο δεν πέρασε ο Γαπ, ο Μπένυ, ο Μητσοτάκης , ο Σιμήτης και τα υπόλοιπα περιτρίματα που κουρσέψαν την πατρίδα.
    Η ζημιά που έκαναν οι παραπάνω δεν είναι ευκολο να διορθωθεί ,αλλά θα διορθωθεί .Σίγουρα όχι απο αυτους που την δημιούργησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν αυτοι ειναι διεφθαρμενοι τοτε αυτοι που εφεραν την ελλαδα σε αυτο το σημειο τι ειναι?40 χρονια ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ τα ξεχασες? Γιατι ειναι καταληψιες? εχεις γραψει κ αλλες φορες αυτο με τους καταληψιες μεγαλε δημοκρατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.