23/2/17

Τι πέτυχε ο Ισημερινός σε δέκα χρόνια με τον Ραφαέλ Κορέα

ραφαέλ κορέα
Χτύπημα στη φτώχεια και ανάπτυξη της οικονομίας, ακόμη και απέναντι σε δυο από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας του Ισημερινού, καταγράφει έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPR).
Εξετάζοντας την περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, η έρευνα διαπιστώνει ότι ο Ραφαέλ Κορέα, αφήνει την προεδρία έχοντας πετύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1.5% για μια δεκαετία, από 0.6% που ήταν την προηγούμενη τριακονταετία.

Η φτώχεια μειώθηκε κατά 38% και η απόλυτη φτώχεια κατά 47% ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η μείωση της εισοδηματικής ανισότητας.

Οι δαπάνες για την υγεία διπλασιάστηκαν ενώ συνολικά οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν από το 4.3% του ΑΕΠ το 2006 στο 8.6% το 2016.

Συνολικά οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν από το 4% του ΑΕΠ το 2016 στο 14,8 το 2013 και σταθεροποιήθηκαν στο 10% το 2016.

Ο Ραφαέλ Κορέα δεν ήταν ριζοσπάστης πολιτικός ούτε περιφερόταν σε φεστιβάλ με σημαίες του Τσε Γκεβάρα δηλώνοντας μαρξιστής οικονομολόγος.

Αντίθετα η κριτική που δέχθηκε από τα αριστερά για τον τρόπο διακυβέρνησης του ήταν σκληρή – και δικαίως τη δέχθηκε.

Ο Ραφαέλ Κορέα, πριν γίνει πρόεδρος ήταν μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε να παραδώσει τη χώρα του στο ΔΝΤ και τις αμερικανικές τράπεζες. Ριζοσπαστικοποιήθηκε και έγινε «ηγέτης» λόγω της αντίδρασης του κόσμου στο παλαιό καθεστώς.

Από τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του διέγραψε περίπου το 70% του ομολογιακού χρέους αφού πρώτα πραγματοποίησε λογιστικό έλεγχο.

Η πολιτική του ήταν εξαιρετικά μετριοπαθής αλλά φαντάζει ριζοσπαστική αν είσαι προδότης και έχεις εξαργυρώσει την προσωπική σου (αριστερή) διαδρομή για μια θεσούλα στην κυβέρνηση.

Ο Ραφαέλ Κορέα επίσης δεν περίμενε να ωριμάσουν οι «αντικειμενικές συνθήκες», να καταληφθούν τα χειμερινά ανάκτορα και να έρθει η λαοκρατία για να λάβει ορισμένα μέτρα για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν.

Στην Ελλάδα δηλαδή θα τον είχε απορρίψει σύσσωμη η δεξιά. Πρώτα όμως θα τον είχαν κατακρεουργήσει τα κόμματα της Αριστεράς. Ποιος θέλει να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις όταν μπορείς να ασκείς μόνο κριτική;

Α.Χ
info-war.gr

O Λενίν Μορένο κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ


Πηγή: www.granma.cu

Κίτο - υποψήφιος της “Αlianza Pais” κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και επιβεβαιώθηκε σαν το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί τον Ραφαέλ Κορέα.

Μέχρι το κλείσιμο αυτής της έκδοσης, δεν είχαν δοθεί τα τελικά αποτελέσματα, όμως ο Μορένο είχε ένα σαφές προβάδισμα έναντι του δισεκατομμυριούχου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Γκιγιέρμο Λάσο της “Alianza CREO-SUMA” που κατακτά την δεύτερη θέση.


Με καταμετρημένο πάνω από το 72% των ψήφων ο υποψήφιος της “Αlianza Pais” λαμβάνει το 38,66% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της νοτιοαμερικανικής χώρας, για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει το 50% και μία ψήφο ή το 40% των ψήφων και διαφορά πάνω από 10% από τον δεύτερο υποψήφιο.

Ο Λάσο με το 28,9% των ψήφων, είναι κοντά στο να αναγκάσει τον Μορένο σε ένα δεύτερο γύρο, αποτρέποντας το πλεονέκτημα του 10% που θα έδινε την νίκη από τον πρώτο γύρο στον υποψήφιο της Αlianza Pais.

Tέλος, ο υποψήφιος της “Alianza Partido Social Cristiano-Madera de Guerrero” Σύλβια Βιτέρι ήρθε τρίτη λαμβάνοντας ποσοστό λίγο πάνω από το 16%.

6 σχόλια:

  1. True. He has done a lot, but at whst cost? A government is elected to manage a country's assets for a period of time. Politicians tend to believe they are entitled to keep part of it. Like in Greece, Rafael's elite ended up billionnaires.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διέταξε κάποτε ο Σουλτάνος έναν πασά (στρατιωτικό διοικητή), να κατασκευάσει έναν κούλε (παράκτιο φρούριο). Κάλεσε, λοιπόν, ο πασά τούς εργολάβους και άρχισε η μειοδοσία:

      "10.000 λίρες", λέει ο πρώτος και ο πασάς χαϊδεύει σκεπτικός την γενειάδα του.

      "8.000 λίρες", λέει ο δεύτερος και ο πασάς εξακολουθεί να μένει σιωπηλός.

      "20.000 λίρες", λέει ο τρίτος και ο πασάς αναφωνεί "άφερημ, μπρε, άφερημ".

      Κατάπληκτος ο γραμματικός του τού ψιθυρίζει "μα πασά μου, ο ένας 10.000, ο άλλος μόνον 8.000 κι εσύ επιλέγεις τον ακριβότερο";

      "Ναίσκε, μπρε", απαντά ο πασάς. "Να φάω εγώ, να φάει αυτός, να γενεί κι ο κούλες"!

      Το ζητούμενο, λοιπόν είναι ο κούλες, φίλε Νίκο. Κι εγώ προτιμώ τέτοιους τέτοιους πασάδες, από άλλους που είτε τρώνε μόνον αυτοί, είτε δεν κάνουν απολύτως τίποτε.

      Διαγραφή
  2. Με αφορμή αυτο το άρθρο πρέπει να δουμε πολλα πράγματα εν Ελλαδι.Υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση του κοινού σε οικονομικά και πολιτικά θέματα.Τοση που ο απλός λαός νομίζει οτι υπάρχουν οικονομικά δυο δρόμοι της Β.Κορεας και του Δ.Ν.Τ .Περαν αυτού ουδέν,Μέγα σφάλμα ! Αυτο που λέμε ελεύθερη οικονομία εχει τουλάχιστον 6 υποτυπους οικονομικής πολιτικής.Εφαρμζοεται μέσω συνθηκών παγκόσμιων και υπερεθνικών ο ένας για πολλούς λόγους επιστημονικούς και συνωμοσιολογικούς.Ειναι τρελα να βγαίνει επιστημών άνθρωπος ο αρχηγός της τράπεζες της Ελλαδος και να λέγει στον απλό λαό οτι αν φύγει το Δ.Ν.Τ θα γίνουμε Βόρεια Κορέα ! Καθαρός εκφοβισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Τοση που ο απλός λαός νομίζει οτι υπάρχουν οικονομικά δυο δρόμοι της Β.Κορεας και του Δ.Ν.Τ .Περαν αυτού ουδέν<

      Δική σου άποψη, πέρα για πέρα αυθαίρετη, ως συνήθως. Πού την βασίζεις;
      Ο Στουρνάρας και ο κάθε Στουρνάρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αν και δεν διάβασα/άκουσα ποτέ να λέει κάτι τέτοιο. Μήπως έχεις κάποια πηγή;

      Διαγραφή
    2. >Τι πέτυχε ο Ισημερινός σε δέκα χρόνια με τον Ραφαέλ Κορέα<

      Αυτό που πέτυχε ο Τσίπρας σε μόλις δύο χρόνια. Να κάνει την Ελλάδα (Β) ΚΟΡΕΑ!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.