17/2/17

Η συριακή κυβέρνηση απαιτεί την άμεση απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη Συρία

16711996_1337473286275687_5309218806985787036_n
Leith Fadel
Βηρυτός, Λίβανος (17:50) - Το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε γράμμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) την Παρασκευή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη Συρία και τον τερματισμό της επιθετικότητας εναντίον της χώρας.
Αυτή η δήλωση από το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τη σφαγή από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δύο δωδεκάδων άμαχων στην πόλη της αλ-Μπαμπ στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις του μέσα στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβριο για να βοηθήσει τους αντάρτες συμμάχους του να καταλάβουν την συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς.
Μετά τη κατάληψη της Τζαραμπλούς, οι ένοπλες δυνάμεις του και οι αντάρτες σύμμαχοί τους άρχισαν μια μακρά επιχείρηση για να καταλάβουν την στρατηγική πόλη της αλ-Μπαμπ, την οποία δεν έχουν ακόμη πάρει τον έλεγχο της, παρά την υπεροχή τους σε δύναμη πυρός και αριθμού μαχητών.
Εκτός από την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ΙΚ), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επανειλημμένα στοχέψει τις « Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» υπό κουρδική ηγεσία (SDF), αφήνοντας πολλούς παρατηρητές να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται μόνο για την καταπολέμηση του ΙΚ.
Πρόσφατα, ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι δυνάμεις του δεν θα αφήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Συρία μετά τη κατάληψη της αλ-Μπαμπ, αλλά ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους μέχρι να αναλάβουν τον έλεγχο της Αλ-Ράκκα.
Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 17.2.2017

almasdarnews

Αστανά - Μπασάρ αλ-Ζαφαρί: η Τουρκία ν΄αποσύρει το στρατό της από το συριακό έδαφος, να σφραγίσει τα σύνορα της στους τρομοκράτες…..

O επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στην Αστανά και μόνιμος πρέσβης της χώρας του στο ΟΗΕ, Dr Bachar al-Jaafari δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η Τουρκία οφείλει ν΄αποσύρει τα στρατεύματά εισβολής της  από τα εδάφη μας και ότι  οφείλει η Τουρκία να πάρει δραστικά μέτρα για να κλείσει τα σύνορά της στις εισροές τρομοκρατών προς Συρία αν θέλει να είναι ένας πραγματικός εγγυητής της ρωσοτουρκικής εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο τέλος του χρόνου.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για καταπατήσεις της συριακής εθνικής κυριαρχίας. Ο Bachar al-Jaafari χρέωσε το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε τελική διακήρυξη μετά τις διαπραγματεύσεις στην καθυστερημένη άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας όσο και των εκπροσώπων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Κατηγόρησε την Τουρκία και τους αντάρτες που υποστηρίζουν ότι είχαν φανερά τη θέληση να διαταράξουν το meetings και το γεγονός ότι ήρθαν την τελευταία ημέρα της διεξαγωγής του δείχνει ότι δεν ήθελαν να μετέχουν σοβαρά.
Για την Ιορδανία είπε ότι αποτελεί πάντα πηγή οδύνης για το λαό μας και ίσως η παρουσία της χώρας αυτής στην Αστανά να είναι δηλωτική  ότι αναθεωρεί τις λανθασμένες της πολιτικές στο συριακό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι 8 τρομοκρατικές φράξιες που προέρχονται από την Ιορδανία επιιτίθονται αυτή τη στιγμή στη συριακή πόλη Νταράα.   Alikhbaria

1 σχόλιο:

  1. Αργα ξυπνησανε οι καθεστωτικοι του Ασαντ,και φταιει το καπελωμα της Ρωσσιας.....Αμα φυγει η Τουρκια να μου στειλουν χαιρετισματα!!!!!Η τουρκια εχει γεωπολιτικο παιγνιο εν κινησει στην περιοχη και δεν θα φυγει ποτε.....αν φυγει θα εχει αντιπροσωπους-τοποτηρητες τους τουρκομανους γηγενεις.....Σας θυμιζει κατι απο κυπρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.