20/2/17

Η προεκλογική διάσταση του Κυπριακού

Χρύσανθος Τσουρούλλης
Ανάμεσα στα άλλα ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι βρίσκει «άνευ νοήματος» τις διαπραγματεύσεις από την ώρα που άρχισε ο προεκλογικός για τις προεδρικές του 2018.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ψάχνει αφορμές. Όπως τού το είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Η απόφαση της Βουλής να γίνεται μια μικρή συζήτηση στην τάξη κάθε 15 Ιανουαρίου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα δεν έχει απολύτως καμία σχέση ούτε με τις διαπραγματεύσεις ούτε με τη λύση.

Το φάντασμα του «γριβισμού»…
Ακούσαμε συναγερμικό, σημαντικό στέλεχος να λέει στον συνομιλητή του από το ΑΚΕΛ σε τηλεοπτική συζήτηση «εμείς δεν είμαστε που λέμε στους ανθρώπους ότι μετά τη λύση δεν πρόκειται να αλλάξει η φυσιολογική ζωή τους και στη δική μας πολιτεία θα έχουμε και τη δική μας εκπαίδευση και τις δικές μας παραδόσεις και θρησκεία;».
Αυτό ήταν το επιχείρημα υπέρ μιας μελλοντικής συμφωνίας, μέχρι την ώρα που το ΑΚΕΛ αποφάσισε ότι βρήκε «καλή πάσα» από τον Μουσταφά Ακιντζί και μπορεί να βγάλει από το μπαούλο το φάντασμα του «γριβισμού».
Βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε, μάλιστα, επίθεση στον… ΑΠΟΕΛ, μιλώντας για σβάστικες, ενώ επίσημα στη Χαραυγή κάνουν καταγραφή των όσων παρευρέθηκαν στο φετινό μνημόσυνο του αρχηγού Διγενή.
Εκνευρισμός στην Πινδάρου
Την ίδια ώρα στην Πινδάρου επικρατεί εκνευρισμός και φαίνεται να υπάρχει έλλειψη καθαρής γραμμής. Η προχθεσινή απόφαση να καταθέσουν πρόταση νόμου, για να αλλάξουν τη διαδικασία καθορισμού των γεγονότων που συζητούνται επετειακά στα σχολεία, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να χτίσει επιχείρημα ότι «ο Συναγερμός παίρνει εντολές από τον Ακιντζί». Πληροφορίες λένε ότι έκαναν χωρίς θόρυβο και μια «δίκη» για τους βουλευτές τους της επιτροπής Παιδείας που άφησαν να δημιουργηθεί «όλο αυτό το μπάχαλο».
Δεν υπήρξαν, όμως, «κυρώσεις», αφού κατά γενική παραδοχή η μεγαλύτερη μερίδα της βάσης του κόμματος δεν κατάλαβε και ούτε μπορεί να δεχτεί την «αποχή» που κράτησαν στην επίμαχη συνεδρίαση της προπερασμένης Παρασκευής. Είναι μεγάλη η πίεση στον πρόεδρο του κόμματος από στελέχη που αγωνιούν ότι «κινδυνεύουμε να μείνουμε οι μισοί». Όπως και να το κάνουμε είναι αλήθεια ότι κανένας δεν περίμενε ποτέ ο Συναγερμός να… απαρνηθεί το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έσπευσαν αυτή την εβδομάδα να ενημερώσουν τους ξένους πρέσβεις, ενώ ο Άντρος Κυπριανού έσπευσε και στα κατεχόμενα να δώσει εξηγήσεις στους φίλους Τουρκοκυπρίους. Όμως όλα αυτά ακούγονται πολύ παράφωνα σε σχέση με τη σθεναρή στάση που τήρησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε από την πρώτη στιγμή για αιτιάσεις του Μουσταφά Ακιντζί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απερίφραστα δήλωσε ότι ήταν «προμελετημένο».
Αν ήταν, όμως, προμελετημένο και ήταν, τότε γιατί ψάχνει το ΑΚΕΛ να ενοχοποιεί είτε τον ΔΗΣΥ είτε τα κόμματα του «ενδιάμεσου»;
Η απάντηση είναι ότι σε έναν ακριβώς χρόνο έχουμε εκλογές. Αφού ήταν πράγματι αιτιάσεις και έτσι δεν έχουν σχέση με το τι έγινε στη Βουλή, γιατί η ηγεσία του ΔΗΣΥ πατάει πότε έτσι και πότε άλλως; Ανήσυχα στελέχη της Πινδάρου ομολογούσαν ότι «χάνουμε και από τις δυο πλευρές». Αλλά δεν έμειναν αλώβητα ούτε τα κόμματα του «ενδιάμεσου», αφού είχαν σοβαρούς τριγμούς τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ.
Ένα είναι βέβαιο. Ότι αυτή την υπόθεση που άνοιξε εντελώς ανυποψίαστα μια τροπολογία του ΕΛΑΜ, θα την ακούμε μέχρι του χρόνου τέτοιες μέρες, όταν θα βρεθούμε στις κάλπες για τις προεδρικές.
Ο προεκλογικός του Αναστασιάδη…
Σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τα πραγματικά δεδομένα στο Κυπριακό. Αν η τουρκική πλευρά ψάχνει αιτιάσεις, όπως είπε ο Πρόεδρος, γιατί το κάνει; Διότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Αλλά εάν δεν θέλει να διαπραγματευτεί, τι περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις; Ακόμα και αν ο Μ. Ακιντζί παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, τι μπορεί να γίνει; Μπορεί κανένας να περιμένει λογικά αληθινή πρόοδο στη διαπραγμάτευση; Ακόμα και αν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα στηθεί το σκηνικό στη Γενεύη, υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να κάνει η Τουρκία την περίφημη «κίνηση», που κάποιοι περιμένουν και εξαγγέλλουν διακαώς;
Αυτός, όμως, πρέπει να είναι ο προεκλογικός του Νίκου Αναστασιάδη. Να μείνει το Κυπριακό «ζωντανό» όσο γίνεται πιο πολύ. Όσο γίνεται πιο κοντά στις προεδρικές. Για να μπορεί να παρουσιαστεί με τη θέση και την προσδοκία ότι θα συνεχίσει και θα το λύσει στη δεύτερη πενταετία.
Επίμονες διαψεύσεις, περισσότερες διεργασίες
Σε γραφεία, σαλόνια και διαδρόμους οργιάζουν οι φήμες. Ότι αυτός ή εκείνος θα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Ότι η Εζεκία Παπαϊωάννου «κρατά ρεζέρβα» τον τάδε, αλλά τελικά θα διεκδικήσει μόνο με κομματικό. Ότι ο κύβος ερρίφθη και ο Νικόλας θα είναι υποψήφιος. Αλλά δεν αποκλείεται στην πορεία ο ενδιάμεσος να έχει και «υποψήφιο-έπληξη». Με διάφορα σενάρια για την Ελένη και ούτω καθεξής…
Δεν είναι, όμως, και κακό. Στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου όλα περιστρέφονται γύρω από τον Πρόεδρο. Άρα, λοιπόν, όπως πάντα έναν περίπου χρόνο προηγουμένως τα ρολόγια κουρδίζονται για προεδρικές. Όσο πιο επίμονες είναι οι διαψεύσεις, τόσο περισσότερες είναι και οι διεργασίες. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί εδώ και αρκετούς μήνες διαπραγματεύεται με έναν και μόνο στόχο. Όχι την Μόρφου ή τα στρατεύματα, αλλά τη δική του μελλοντική προεδρία. Δεν είναι, όμως, ακριβώς ίδια η στόχευση της Άγκυρας, που κάθε τόσο τον καλεί εκεί για «διαβουλεύσεις».
Ποια είναι η στρατηγική του ΑΚΕΛ; Ολοφάνερη. Εδώ και καιρό πιέζουν με διάφορους τρόπους τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπάρξει «πρόοδος και στα άλλα κεφάλαια». Είπαν αρκετές φορές ότι αν δεν υπάρξει προηγουμένως πρόοδος στα υπόλοιπα, δεν βλέπουν τον λόγο για νέα Γενεύη. Δεν κρύβουν ακόμα και στο Εθνικό Συμβούλιο ότι σαν πρόοδο εννοούν να αποδεκτεί ο Νίκος Αναστασιάδης την εκ περιτροπής. Ισχυρίζονται ότι έτσι θα «ξεκλειδώσει» το εδαφικό.
Δεν το ξέρουν. Αλλά ξέρουν ότι αν ο Πρόεδρος κάνει αυτό το βήμα, τότε δεν θα διαφέρει πολύ από τη δική τους πενταετία και επομένως δεν θα μπορεί να εμφανίσει στις προεδρικές ισορροπημένη πρόταση ανάμεσα στους ακραίους «απορριπτικούς» και το ΑΚΕΛ που τα έχει δώσει όλα, όπως συνέχεια υπογραμμίζει τόσο για το ΑΚΕΛ όσο και για τον ΔΗΣΥ ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Από αυτή την άποψη θα έλεγε κάποιος ότι οι προεδρικές θα κριθούν από την… εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό είναι, όμως, το κοκτέιλ κομμάτων-Κυπριακού. Ο κόσμος θα σκεφτεί και άλλα στις προεδρικές. Κάποιοι είναι σε καλύτερη κατάσταση, γιατί η οικονομία έχει «πάρει στροφές». Όχι όμως όλοι. Δεν είναι λίγοι οι απελπισμένοι με το αδιέξοδο των παλιών δανείων που τώρα απέκτησαν και ονοματεπώνυμο: «μη εξυπηρετούμενα». Είναι και οι άλλοι όλοι που ήδη πλήρωσαν τον λογαριασμό. Καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων, αλλά και μέτοχοι.
Η άνεση που έχει το ΔΗΚΟ
Στην Πινδάρου βλέπουν σαν εφιάλτη το σενάριο, όπου το ΔΗΚΟ έριξε μερικές πινελιές σε υπαίθριες διαφημίσεις και στάθηκε στα πόδια του στις βουλευτικές, την ώρα που ο ΔΗΣΥ έχανε σχεδόν πέντε μονάδες. Εξελίξεις σαν αυτό το χάος στο λιμάνι δεν βοηθούν καθόλου. Χωρίς να βάλει κανένας το κόστος από την οδυνηρή δίκη για τον Ρ. Ερωτοκρίτου. Η εντύπωση σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι ότι εκτός από τις δικές του εμμονές και λάθη, πληρώνει και τις «αντιφάσεις του συστήματος». Η γενικότερη εντύπωση, όμως, είναι για τις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν το ΑΚΕΛ είναι σίγουρο ότι εκτός από τη «φτωχοποίηση», θα κάνει παντιέρα την υπόθεση αυτή, αφού έχει και πολλά κομματικά απωθημένα της Δρομολαξιάς, το ΔΗΚΟ που κράτησε χαμηλότερους τόνους με την απόφαση του δικαστηρίου, έχει την άνεση να χτίσει σε άλλους διορισμούς, όπως αυτόν της Κεντρικής.
*Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα "Η Σημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.