21/2/17

«Εθνικό Συμβούλιο» στα κατεχόμενα με προεδρία Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ
Η τουρκική πλευρά αποφασίζει εάν και πώς θα συνεχίσει τις συνομιλίες - Στα κατεχόμενα από χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κανονικά για την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών της ερχόμενης Πέμπτης προετοιμάζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από τ/κ πλευράς ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Πέμπτης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του αναμένουν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επαφές με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει στις 11.30 σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμήν του, ενώ στις 13.45 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου στο λεγόμενο προεδρικό με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων στα κατεχόμενα για την αξιολόγηση των συνομιλιών, στην παρουσία και του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο Τ/Κ ηγέτης θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις τρεις το απόγευμα. Πέρα από τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Ακιντζί, ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις και με την πρόεδρο της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, αλλά και με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Σκληρό ροκ
Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κάνει δημοσίως καμία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την επεισοδιακή συνάντηση της περασμένης βδομάδας. Αντίθετα αξιοποιεί δεόντως το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ενώ επανήλθε και στο παρασκήνιο της αποχώρησής του από τις συνομιλίες, εμμένοντας στη δική του εκδοχή.
Σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Ανατολού» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει δύο βήματα αν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Να στείλει καθαρό μήνυμα στους Τ/Κ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και να ακυρώσει αυτήν την απόφαση. «Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει και εμείς θα αξιολογήσουμε αυτήν τη νέα κατάσταση ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας και εξαιτίας της έκλεισαν πολλά σπίτια και χύθηκε πολύ αίμα.
Προέβαλε εξάλλου τη θέση ότι η τ/κ πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα συνέδεσε ξανά το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι με την απόφαση της Βουλής φάνηκε πόσο ορθές είναι οι θέσεις στο θέμα της ασφάλειας από την Τουρκία.
Έφυγα, αλλά...
Ο κ. Ακιντζί επανήλθε και στο θέμα της αποχώρησής του από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο την περασμένη βδομάδα και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τ/κ πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έφτασε σε ένα σημείο να αποχωρήσει, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης ήταν που τον έφερε σε αυτό το σημείο. «Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα επίπεδο σεβασμού. Εκείνη η συνάντηση ξεπέρασε τα όρια σεβασμού», δήλωσε. Σύμφωνα με την περιγραφή Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης διέκοψε με θυμό τον κ. Άιντε ο οποίος ξεκίνησε να λέει τις δικές του απόψεις, δηλώνοντας «δεν έχω τίποτε άλλο να πω», κτύπησε την πόρτα και εγκατέλειψε τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί τα διαλείμματα γίνονται με ήρεμο τρόπο και μετά ξεκινά ξανά η συνάντηση.
«Δυστυχώς ακόμη και μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο που τελειώνει με αυτόν τον τρόπο, το παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο μακριά από την πραγματικότητα», τόνισε. Κατηγόρησε εξάλλου την ε/κ πλευρά ότι δυσκολεύεται να φτάσει στο σημείο να αποδεχθεί με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των Τ/Κ, κάτι που δεν μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αποτέλεσμα. Κάλεσε δε την ηγεσία της ε/κ πλευράς να προετοιμάσει την κοινότητα για τις πραγματικότητες.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/ethniko-simvoulio-me-proedria-mevlout?&utm_source=nl&utm_medium=nl&utm_campaign=nl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.