14/3/17

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: Γιατί δεν πρέπει να φύγουμε τώρα απο το ευρώ

Προσοχή στα παιχνίδια που παίζονται και πάλι στην πλάτη της Ελλάδας

Το παρακάτω άρθρο, με κάποιες επιμέρους προσθέσεις και διευκρινίσεις που προσθέσαμε, αλλά που δεν αλλάζουν τη βασική δομή του επιχειρήματός του, γράφτηκε στα τέλη Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου στο περιοδικό Zero.
Δηλαδή πριν από την έμμεση πλην σαφή πρόσκληση της κυβέρνησης Τραμπ προς την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και πριν γίνει γνωστή η συνάντηση στο Παρίσι των κ.κ. Τσίπρα και Ρότσιλντ.
"Εκεί που φυτρώνει ο κίνδυνος, εκεί
φυτρώνει κι αυτό που θα μας σώσει"
Φρίντριχ Χαίντερλιν
"Η ελληνική φυλή ήταν πάντα, είναι ακόμα η φυλή που έχει το επικίνδυνο μέγα προνόμιο να κάνει θάματα. Οπως όλες οι δυνατές, μεγάλης αντοχής φυλές, κι η ελληνική μπορεί να φτάσει στον πάτο του γκρεμού, κι ακριβώς εκεί, στην πιο κρίσιμη στιγμή, όπου οι αδύνατες ράτσες γκρεμίζουνται, αυτή δημιουργεί το θάμα.
Επιστρατεύει όλες τις αρετές και πετιέται μονομιάς, χωρίς διάμεσους σταθμούς, στην κορυφή της λύτρωσης. Το απότομο τούτο, απρόβλεπτο από το λογικό, ανατίναγμα προς τ' απάνω ονομάζεται θάμα. Ολη μας η Ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βίαιο επικίντυνο δρασκέλισμα από το χαμό στην σωτηρία"
Νίκος Καζαντζάκης, Ταξίδι στον Μωριά

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Αποφάσισα τώρα, που μπάζει από παντού το ευρωπαϊκό καράβι, να κάνω το αντίθετο από τα ποντίκια. Πριν πέσω, ή με πετάξουν στο νερό, όπου δεν με περιμένει ο παράδεισος του "εθνικού νομίσματος", αλλά μάλλον οι καρχαρίες, να εκμεταλλευθώ τον ελάχιστο χρόνο που απομένει και ότι υλικά βρω, να φτιάξω μια σχεδία πριν βρεθώ στο πέλαγος.
'Εβαλα τον τίτλο για να προκαλέσω σκέψη, όχι γιατί πιστεύω, ποτέ δεν πίστευα, ότι πρέπει να μείνουμε καλά και σώνει στο ευρώ. Πάντα το θεωρούσα πολύ κακό νόμισμα για Ελλάδα και Ευρώπη. Μας διώχνουν άλλωστε, άσε που μπορεί να διαλυθεί μόνο του!

Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ρήξη και σύγκρουση με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές για να γλυτώσουμε. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι αυτοσχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς που υποστήκαμε, και εξαιτίας των οποίων ο ελληνικός λαός είναι τώρα στο χώμα, χωρίς ούτε τη δύναμη να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο.

'Ημουν από τους πρώτους που άρχισαν τη συζήτηση περί νομίσματος στις αρχές της κρίσης, με μια συνέντευξη του Σαμίρ Αμίν στον Επενδυτή που τάχθηκε από τότε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. 'Οσοι τάχθηκαν υπέρ τέτοιας εξόδου συνέβαλαν να σπάσει ένα μεγάλο ταμπού. Η υπόλοιπη κουβέντα όμως δεν ήταν παρά μια υπεκφυγή.

Για τους μεν η "Ευρώπη", για τους δε η "έξοδος από την Ευρώπη" δεν χρησίμευσε παρά σε συγκάλυψη της πιο απόλυτης προγραμματικής αμηχανίας, ως προς το πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλές, σύνθετες προκλήσεις της, είτε μένοντας, είτε φεύγοντας.

Δεν είναι σοβαρό να συγκρίνουμε θεωρητικά μια οικονομία εντός και εκτός ευρώ. Γιατί κάνουμε αφαίρεση της πραγματικότητας: δεν έχουμε σχεδόν έθνος-κράτος εν λειτουργία σήμερα που θα βγάλει νόμισμα, έχουμε υποστεί τεράστια καταστροφή, έχουμε επικίνδυνους γείτονες, θα αντιμετωπίσουμε οικονομικό πόλεμο, το χρέος είναι μη βιώσιμο και υπογράψαμε την υποδούλωσή μας. Δεν υπάρχει, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απόλα, το κυριότερο, το πιο βασικό, πολιτική ηγεσία των Ελλήνων ανεξάρτητη από ξένους, με την ικανότητα και την απόφαση να εκφράσει τη συλλογική βούληση των Ελλήνων. 'Εχουν αποκεφαλίσει τον ελληνικό λαό, το έθνος μας.

Αντί να γράφουμε διατριβές για την ανάγκη εξόδου, καλύτερα να τα μελετήσουμε όλα αυτά, ώστε, αν χρειαστεί ή θελήσουμε, να μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να καταστραφούμε ή να υποταγούμε ακόμα πιο πολύ στην αποικιακή μας κατάσταση, στα ίδια ή λίγο παραλλαγμένα αφεντικά. Αν το κάνουμε, και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θάχουμε και να διαπραγματευτούμε θα μπορούμε.

Το να λες "φεύγω από το ευρώ και σώζομαι", είναι σα νάχει πάθει κάποιος έμφραγμα και να του λες να κόψει το τσιγάρο και τα γλυκά. Αν τόχε κάνει, μπορεί και να μην το πάθαινε. Αυτή τη στιγμή το έμφραγμα είναι το μη βιώσιμο χρέος, οι νομικές συνέπειες όλων των δανειακών συμβάσεων, που εγκαθίδρυσαν μια "οικονομία δουλείας" στην Ελλάδα και την έκαναν προτεκτοράτο, η πολυετής διεθνής πολιτική επίθεση εναντίον της, η αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού, της κοινωνίας και του κράτους.

Πρέπει να αντιτάξουμε σε αυτό το "έμφραγμα" μια ολοκληρωμένη στρατηγική σωτηρίας. Από αυτήνα και όχι ανάποδα, πρέπει να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στο νόμισμα. Δεν ωφελεί άλλωστε καθόλου την ελληνική υπόθεση μια διεθνής συζήτηση για το ευρώ, που θα εξελιχθεί σήμερα, σε μια κουβέντα γιατί η αναξιοπαθής Ελλάδα δεν είναι ικανή να μείνει εκεί μέσα. Η συζήτηση που ωφελεί τώρα την Ελλάδα, είναι ποιός έχει φτιάξει το χρέος, ποιές είναι οι συνέπειες των μνημονίων, τι είδους Ευρώπη θέλουμε, αν είναι δυνατό να αφήνουμε τους τραπεζίτες του Σίτυ και της Ουώλ Στρητ να υπαγορεύουν στην Ευρώπη πότε θα ενώνεται και πότε θα χωρίζει και τι είδους Ευρώπη θφτιάχνουν.

Αυτή είναι η συζήτηση που συμφέρει εμάς, και όλη τη Νότια Ευρώπη, αλλά που μπορεί επίσης να ενδιαφέρει και πολλούς στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη συζήτηση δεν καταφέραμε να ανοίξουμε σοβαρά τόσα χρόνια.

Δεν πας να αμυνθείς σε κατωφέρεια, ούτε ξεκινάς τον πόλεμο αυτοδεσμευόμενος να σταθείς συνέχεια στο ίδιο σημείο! Μου έχει μάλιστα κάνει μεγάλη εντύπωση ότι διάφοροι 'Ελληνες αντίπαλοι ή και μη του ευρώ, που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις και κινήσεις, δεν φροντίζουν καν αυτές να βγάζουν τουλάχιστο ψηφίσματα και αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας, της διαγραφής του χρέους της, της καταγγελίας των αποικιακών συμβάσεων. Δεν τους έχει περάσει από το μυαλό ότι μπορεί οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι φίλοι τους να θέλουν να βγούνε για εντελώς αντίθετους λόγους από αυτούς που μπορεί να θέλουμε εμείς;

Πρέπει να γίνουμε, γιατί δεν είμαστε ακόμα, έτοιμοι να φύγουμε από το ευρώ, ώστε να μη μας εκβιάζουνε, δεν υπάρχει όμως κανείς λόγος να φύγουμε τώρα με δική μας πρωτοβουλία. (Εκτός μιας περιπτώσεως, αν ο Σόιμπλε προσφέρει εξαιρετικά γενναιόδωρους όρους για να φύγουμε, που δεν μοιάζει πολύ πιθανό. Αμφιβάλλω μάλιστα κι αν έχουμε κανέναν που να μπορεί να εκτιμήσει καν μια τέτοια πρόταση. Πάντως τέτοιος δεν υπάρχει σήμερα στο επιτελείο της κυβέρνησης, των κύριων πολιτικών δυνάμεων και του κράτους, το τραγικό δε είναι ότι κανείς εκεί δεν φαίνεται ούτε να μπορεί, ούτε να θέλει να σκεφτεί με το δικό του , όχι με δάνειο μυαλό).

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στο ευρώ. Οφείλεται επίσης στην κατάρρευση του ελληνικού μοντέλου "κλεπτοκρατικού καπιταλισμού", στην παγκόσμια οικονομική κρίση, σε κρυφή "γεωπολιτική ατζέντα". Συνέκλιναν όλα να μας κάνουν πρώτο στόχο νέας μορφής πολέμου, με οικονομικά, πολιτικά, ψυχολογικά και γεωπολιτικά μέσα. Γίναμε το πεδίο εφαρμογής παγκόσμιας σημασίας πειράματος καταργήσεως των εθνών και των κρατών, εφαρμογής, με τη θέληση του θύματος, νέων μορφών ολοκληρωτισμού.

Δεν αρκεί μια επιλογή νομισματικής πολιτικής για να απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις. Θέλει ολοκληρωμένη στρατηγική απάντηση σε όλα μαζί και όχι μόνο σε ένα από τα προβλήματα. Αν καταλάβουμε εξάλλου τι γίνεται και το εξηγήσουμε και διεθνώς, θα βρούμε πολύ περισσότερους συμμάχους από όσους νομίζουμε, γιατί η Ελλάδα παράγει τώρα την ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου, όπως είπε κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Η λογική υπαγορεύει να αφήσουμε στους άλλους την ευθύνη αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, αφού εξαντλήσουμε όλα τα πολλά θεσμικά και πολιτικά όπλα που μας δίνει η ιδιότητα μέλους της ΕΕ για να διεκδικήσουμε το δίκηο μας. Ουδείς έχει καν ετοιμαστεί να το κάνει. Π.χ. τη δυνατότητα να μπλοκάρεις τη λειτουργία της ΕΕ που εξακολουθεί να έχει αναρίθμητα βέτο, όπως έκανε ο Ντε Γκωλ, έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει πολιτική δυνατότητα για να το κάνεις αυτό.

Η επιβίωση υπαγορεύει ότι, μια χώρα σε αυτό το σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα, τα παίζει όλα για όλα για να σώσει το τομάρι της. Εξηγεί σε εταίρους και συμμάχους ότι δεν γίνεται νάχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν στον χώρο της, στρατιωτικά και στρατηγικά, και ταυτόχρονα να την καταστρέφουν. Υπαγορεύει επίσης πολύ σοβαρή προσπάθεια στους τομείς παραγωγής, δικτύου καταναλωτικών-παραγωγικών συνεταιρισμών, ετοιμασίας εισαγωγής μεθόδων "πολεμικής οικονομίας", αναζήτηση συμμαχιών σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία του ορίζοντα, πολύ σοβαρή νομική προετοιμασία και, ασφαλώς, όλα όσα συνεπάγεται η προετοιμασία και ετοιμότητα εισαγωγής εθνικού μέσου πληρωμών. Αν υπάρχει άλλωστε μια πιθανότητα ενός κάποιου υποφερτού συμβιβασμού, αυτή μόνο με τέτοιες απειλές και τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν, μπορεί να υπάρξει. Είναι αυτό που οι Γάλλοι λένε "αποτροπή του αδύνατου απέναντι στον ισχυρό". (Πρέπει βέβαια κι ο Δαυίδ να είναι πιο έξυπνος, όχι πιο χαζός από τον Γολιάθ!)

Για να συζητήσουμε καν θέμα εθνικού νομίσματος, οφείλουμε νάχουμε πάρει πολλές αποφάσεις και να κάνουμε σοβαρές ετοιμασίες. Στο παρελθόν Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας μας κράτησαν στο πρόγραμμα υποθέτοντας ότι κάπως θα μας φροντίσει η Ευρώπη. Αγνοούσαν ότι χρησιμοποιούσαν την Ευρώπη δυνάμεις που ήθελαν την καταστροφή μας (αν δεν το πιστεύετε, πείτε τι επιδιώκουν). Δεν αποκλείω ότι, αν μαζευτεί διεθνής υποστήριξη στο σενάριο "εξόδου από το ευρώ" ("πολύ επιθυμητό" για Heritage Foundation και Σόιμπλε) να δούμε αύριο νέο εθνοσωτήρα, που θα ξεκινήσει αγώνα κατά της "γερμανικής Ευρώπης", χωρίς να μας πει που πάμε, να οργανώσουμε πάλι μόνοι μας την καταστροφή μας (τα μνημόνια δεν μπορούσαν να υπάρξουν αν δεν τα υπέγραφαν 'Ελληνες Πρωθυπουργοί). Εμείς θα τον πιστέψουμε, γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Την πατήσαμε με την ψευτο-αριστερά, δεν χρειάζονται τώρα ψευτο-εθνικισμοί.

Η χώρα δεν πρέπει ούτε να μείνει, ούτε να φύγει από το ευρώ. Χρειάζεται να ξαναγίνει κράτος, με δική της, ιθαγενή βούληση. Χρειάζεται σοβαρό πλαν Α και σοβαρό Β (γιατί χωρίς το δεύτερο, δεν υπάρχει πρώτο). Αλλοιώς, θα φύγει στο τέλος, όχι με όρους επιβίωσης, αλλά Σόιμπλε, Goldman Sachs και αμερικανικών κύκλων που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ (ίσως χρησιμοποιώντας και μας), για τους ακριβώς αντίθετους από τους λόγους που δεν μας αρέσει εμάς η ΕΕ.

Ακόμα πιο σημαντικό από το θέμα του ποιό νόμισμα θα χρησιμοποιείται (αλλά και για να μπορούμε άλλωστε να έχουμε αν θέλουμε δικό μας νόμισμα), είναι το να παύσουμε να είμαστε αποικία χρέους, όπως ήταν ο εύστοχος τίτλος ενός βιβλίου του κ. Κοτζιά, προτού γίνει και ο ίδιος Υπουργός της αποικίας. 'Εστω και αν είδε πολύ καλά τον ρόλο της Γερμανίας, σχεδόν καθόλου όμως τον ρόλο του ΔΝΤ, του μεγάλου κυρίως μη ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των ΗΠΑ πίσω τους. Αν είμαστε μόνο αποικία του Βερολίνου και όχι του παγκόσμιου Χρήματος και αρκετών άλλων, το θέμα μας θα ήταν πολύ ευκολότερο. Ο σκοπός δεν πρέπει να είναι να βγούμε από την ευρωζώνη, για να βουλιάξουμε ακόμα περισσότερο στην τωρινή αποικιακή κατάσταση. Και δεν καταλαβαίνω γιατί, προτού βγούμε, να μην το κάνουμε μπάχαλο εκεί μέσα.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων επαναλαμβάνω. Ο γράφων δεν τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ υπό όποιους όρους. Είναι απολύτως αναγκαία για την κοινωνική-εθνική επιβίωση των Ελλήνων, η διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, ο αυστηρός επανέλεγχος των μεταφορών ιδιοκτησίας, η άμεση οργάνωση ευρωπαϊκής και παγκόσμιας άμυνας της Ελλάδας, επικοινωνιακής-πολιτικής αντεπίθεσης. Χρειαζόμαστε όμως μεγάλη προετοιμασία και σοβαρότητα, αφοσίωση, λαό σε εγρήγορση, πολλαπλές στρατηγικές. Πρέπει να τα αποκτήσουμε όλα αυτά, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται, για μην μας πάρουν οριστικά το κράτος μας, μας καταστρέψουν και μας διασκορπίσουν στα πέρατα της Οικουμένης, όπως έκανε ο Αυτοκράτωρ Τίτος στους Εβραίους.

Σας φαίνονται ουτοπία όλα αυτά; 'Ισως δεν έχετε άδικο. Μόνο που η εναλλακτική είναι να πεθάνετε, να πεθάνουμε όλοι μας δηλαδή, άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα, και μάλιστα χωρίς καμιά αξιοπρέπεια. Μετά από εφτά χρόνια, το ξέρετε καλά, ότι κι αν λέτε για παρηγοριά στον εαυτό σας και τους άλλους, όσο σφιχτά κι αν φυλάτε, όπου τα φυλάτε, τα όποια, λίγα ή πολλά υπάρχοντά σας, ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί και σε μας και στη χώρα μας. Μη σας μπερδεύει ότι είσαστε σε διαφορετικό ο καθένας όροφο του βυθιζόμενου σκάφους. Ακόμα και στο εξωτερικό να πάτε, κι εκεί ακόμα, μην έχετε αμφιβολία, θα σας πριονίζει πολύ καιρό το κεφάλι και θα στοιχειώνει το υπόλοιπο της ζωής σας, η κραυγή ενός ενδεχόμενου τέλους.

Μήπως είναι καλύτερα να ψάξουμε τώρα όλοι μαζί έναν τρόπο να αλλάξουμε, έστω και την υστάτη, αυτό το παιχνίδι;

48 σχόλια:

  1. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστεία η λογική να πάμε σε εθνικό νόμισμα αφού ΠΡΩΤΑ κάνουμε ανάπτυξη με ευρώ.
      Διότι εάν μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη εντός ευρώ ΓΙΑΤΙ να πάμε σε εθνικό νόμισμα;
      Η λογική του άρθρου πάσχει ...ασύστολα!!!

      Διαγραφή
    2. Εάν δεν έχεις παραγωγική οικονομία δε σε συμφέρει να πας σε δικός σου νόμισμα. Αν τόσα χρόνια είχαν καταφέρει να αλλάξουν το μοντέλο της οικονομίας οι ελληνικές κυβερνήσεις τότε θα μπορούσαμε να πάμε σε εθνικό νόμισμα αν το επιθυμούσαμε γιατί μπορεί να πετυχαίναμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί μπορεί να επιθυμούσαμε μεγαλύτερους βαθμούς πολιτικής ελευθερίας από την άλλη θα χάναμε το πλεονέκτημα ενός ισχυρού νομίσματος. Εν τέλει το νόμισμα δεν είναι το πρόβλημά μας το πρόβλημα είναι το οικονομικό μας μοντέλο. Το να πάμε σε εθνικό νόμισμα τωρα απλώς θα επιδεινώσει την ήδη κατά διαβόλου κατάσταση

      Διαγραφή
    3. Αυτο το επιχειρημα μην παμε τωρα στην δραχμη αλλα αργοτερα ειναι σαν να λες στην βιαζομενη κατ εξακολουθηση, μην φυγεις τωρα απο τον βιαστη διοτι εξω ...βρεχει και θα κρυωσεις!!!

      Διαγραφή
  2. "Μόνο που η εναλλακτική είναι να πεθάνετε, να πεθάνουμε όλοι μας δηλαδή, άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα" ντροπή.............. αν και ότι λέει τα αναιρεί μόνος του !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Γιατί ντροπή; Ή μάλλον, που κολλά η ντροπή, στον Κωνσταντακόπουλο, ή τα χάλια μας;

      β) Πού ακριβώς αυτοαναιρείται;

      Εγώ συμφωνώ με τα γραφόμενά του

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρείς αλλά μάλλον δε βλέπεις τι ακριβώς γίνεται ΤΩΡΑ τριγύρω μας. Το τι θα γίνει μετά δεν το ξέρουμε, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Το πρόβλημα είναι ο φόβος και εκεί ποντάρουν οι ξένοι. Α και ο αρθρογράφος ως τι μιλάει ; Ως ειδικός οικονομολόγος που δεν είναι, ή ως δημοσιογράφος, ή ως τέως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ή ως τέως σύμβουλος επί θεμάτων προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων ; Βαρέθηκα να βλέπω το κάθε άσχετο να μιλάει ως ειδικός εξυπηρετώντας το σύστημα που τον ταΐζει.

      Διαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης
    Ορθοί κατά τη γνώμη, οι προβληματισμοί του κ. Κωνσταντακόπουλου για το πως, όπως δέχεται ότι πρέπει, θα επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα.

    Παρατηρώ ότι, εντός ευρώ προφανώς ποτέ δεν θα γίνουμε κράτος. Επίσης νομίζω ότι η μελέτη του θέματος από έμπειρους Έλληνες προ πάντων στο φρόνημα οικονομολόγους (όχι πληρωμένους μνημονικούς) είναι απόλυτα απαραίτητη.

    Πχ πλην της καταγγελίας του χρέους κτλ κτλ, δεν γνωρίζω αν έλαβε υπ όψη του ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ότι ειδικά στην περίπτωση μας, σχεδόν όλο χρέος θα μετατραπεί αυτόματα σε εθνικό νόμισμα. Και πολλά προφανώς απαιτείται ορθή χάραξη πολιτικής και εφαρμογής της από όχι υπηρέτες των γερμανών.

    Το τελευταίο είναι το μέγα πρόβλημα, γιατί όλοι οι νυν μνημονιακοί πίστευαν «έξυπνα» ότι ενοποίηση της ΕΕ σήμαινε να υποδουλώσουν οικονομικά και όχι μόνον την Ελλάδα στον φασισμό της παρούσας ΕΕ.

    Τέλος ίσως, είναι και θέμα ειδικών, χειρότερη κατάσταση από την εδώ και 7 χρόνια και συνεχιζόμενη δεν μπορεί να υπάρξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως πλέον ειναι αστείο να συζητάμε για κρίση αυτή ειναι μια κανονική κατάσταση. Αντί να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία της ΕΕ σε μια περίοδο που όλοι αρπάζουν και κατι ώστε να χτίσουμε το ελληνικό κράτος εντός ΕΕ όπως έχουν κάνει όλοι οι υπόλοιποι εμείς ζητάμε να βγούμε από το ευρω έχοντας μια ανύπαρκτη οικονομία. Τι θα κερδίσουμε από αυτο; Απλώς θα χάσουμε και ο,τι απέμεινε. Εκείνο που χρειάζεται ειναι πατριωτικό ελληνικό σχέδιο το οποιο ειναι προφανές οτι δεν μπορούν να παράξουν εθνομηδενιστες απάτριδες οι οποίοι ψάχνουν ηγεμόνες να προσκυνήσουν για να κρατήσουν καρέκλες και ας έχουν από κάτω οποιονδήποτε υπηκοοο

      Διαγραφή
    2. "σχεδόν όλο χρέος θα μετατραπεί αυτόματα σε εθνικό νόμισμα"

      Ποιος σάς το είπε αυτό; Έχετε κάποια πηγή;

      "To δημόσιο χρέος που αφορά σε δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είναι δυνατό να μετατραπεί σε δραχμές. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με το δημόσιο χρέος που αφορά σε δάνεια τα οποία διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, δηλαδή σε όλα τα δάνεια των τελευταίων ετών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Παράλληλα, η πραγματική αξία του εξωτερικού μας χρέους θα αυξηθεί, καθιστώντας πολύ δύσκολη την εξυπηρέτησή του. Αυτό θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών όχι μόνο από το κράτος αλλά και από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί από το εξωτερικό. Αυτή η αθέτηση των υποχρεώσεων θα αποκόψει τη χώρα από τις διεθνείς χρηματαγορές, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συμφωνία για νέο «κούρεμα», κάτι που συνήθως απαιτεί πολύχρονες διαπραγματεύσεις" (πηγή).

      Διαγραφή
    3. Μούγκα στην στρούγκα κ. καθηγητά, χαρακτηριστική τής "υπευθυνότητας", με την οποία συνήθως γράφετε.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ κ. Κωνσταντακόπουλε, η ανάλυσή σας για τα αίτια και τη δυναμική του σημερινού αδιεξόδου είναι από κάθε άποψη ορθή. Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα: Στο ότι αφενός δεν υφίστανται σήμερα οι δυνατότητες στην κοινωνία μας (οργανωτικές δομές, πολιτικό προσωπικό και κυρίως ιδεολογική σκευή και όραμα)για να καταστρωθεί η στρατηγική εξόδου από το αδιέξοδο που περιγράφετε και αφετέρου - και κυρίως - δεν υπάρχει ο χρόνος για να εφαρμοστεί μια τέτοια στρατηγική (καθότι οι εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον, ευρωζώνη κλπ φρονώ ότι θα είναι ραγδαίες). Τί μένει λοιπόν;
    Η δική μου απάντηση βασίζεται σε δυο παραδοχές:
    Η πρώτη είναι επανάληψη μιας δικής (τραγικής αλλά αληθινής) διαπίστωσης: Δεν διαθέτουμε ηγεσία που να θέλει ή να μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό όμως είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του νέου ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του. Άλλωστε η ανεξαρτησία απαιτεί αγώνες και προσήλωση στο στόχο που ελάχιστα μικρά κράτη έχουν καταφέρει να πετύχουν ιστορικά (βλ. π.χ. την όλως εξαιρετική περίπτωση του Ισραήλ).
    Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διεθνή συσχετισμό δυνάμεων που προσομοιάζει (με άλλους όρους και σε άλλη κλίμακα βέβαια) στην κατάσταση του παγκοσμίου συστήματος τις παραμονές του Α' παγκοσμίου πολέμου. Δηλ. σε ένα σύστημα που από τη μια τίνει να γίνει ολοένα περισσότερο πολυπολικό και από την άλλη σε μια κατάσταση παρόξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων παικτών, η οποία εκ των πραγμάτων βελτιώνει το βαθμό ελευθερίας κινήσεων των μικρών (και εξαρτημένων) παικτών όπως η Ελλάδα.
    Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραδοχών με τα διδάγματα της ιστορίας νομίζω ότι υποδεικνύει πως ο γόρδιος δεσμός του χρέους μπορεί να κοπεί μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και μόνο αν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τις αντιθέσεις μεταξύ των πιστωτών. Στην παρούσα συγκυρία διαφαίνονται ευκαιρίες για κάτι τέτοιο αλλά πρέπει οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες και αποφασιστικές, γιατί η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει. Σίγουρα πάντως όποιες αποφάσεις και αν ληφθούν και προς όποια κατεύθυνση, το ρίσκο θα είναι υψηλό και ανόδυνες λύσεις δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε Κωνσταντακόπουλε η όλη λογική που γράφετε μοιάζει σαν ο μελλοθάνατος μέσα από τη θηλειά μιας αγχόνης που ήδη σφίγγεται, να ευελπιστεί να μη λυθεί από αυτήν και πέσει και κτυπήσει, με την ελπίδα ότι ο δήμιος του θα τον οργανώσει ώστε σαν κατόπιν ο λαιμός λυθεί και ευθύς αμέσως πέσει να βρει χώρο μαλακό για να μην κτυπήσει.

    Σαν να μου μοιάζει, όταν κλειδώνω με το κλειδί που ήδη έχω κλεισμένο σε ένα συρτάρι που ήδη έχω κλειδώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι ιδιαίτερα πετυχημένη η παρουσίαση σου γιατί το να πας αυτή τη στιγμη σε εθνικό νόμισμα ειναι σαν να κλωτσάει το σκαμνί κάτω από τα πόδια του κρεμασμένου

      Διαγραφή
  6. Ολα αυτα ωραια και σωστα μερικως...
    Αν ομως ο ΄πολιτης δεν τα καταλαβει ολα αυτα απο μονος του και κυριως να αντιληφθει οτι εχει την υποχρεωση της συλλογικοτητας,πραγμα που δεν διαφαινεται ουτε στο ελαχιστο,τιποτα δεν προκειται να συμβει και το πολιτικο συστημα θα συνεχισει στα ιδια ακριβως πλαισια της σκεψης των "εθελοδουλων" πολιτων οι οποιοι ατενιζουν με δεος την εσπεριαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε αξίζουμε όσα παθαίνουμε και άντε γεια να ησυχάσουν όλοι

      Διαγραφή
    2. Ακριβως,αλλοι περισσοτερο κιαλλοι καπως λιγοτερο...

      Διαγραφή
  7. Με μεγαλη μου χαρα βλεπω οτι υπαρχουνακομα στην Ελλαδα σοβαρα και νοημονα ατομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει πιθανότητα ανάσας...ελεύθερης όσο παραμένουμε στην υπό γερμανική κηδεμονία "ευρωπαϊκή ένωση" (καλά τα κατάφεραν οι γερμανοί, τα εισαγωγικά πια είναι απαραίτητα) των ολίγων βέβαια και μόνο! Τώρα αν πίσω από την "ελληνική κρίση" η καλύτερα δια της "ελληνικής κρίσης" σοβεί η αντιπαράθεση των γερμανών με τους Αγγλοσάξωνες το καλύτερο που έχει να κάνει η χώρα είναι να απομακρυνθεί τάχιστα από αυτή,ίσως στο τέλος και επειδή το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης δεν πρόκειται να είναι θετικό για τους γερμανούς για μία ακόμη φορά, αυτό ας το χωνέψουν,να βγει και κάτι καλό για μας τελικά...Το ερώτημα είναι εάν μπορεί η χώρα μας να κινηθεί προς κάποια διέξοδο από το πρόβλημα βέβαια, κάτι που στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι δύσκολο μην πω αδύνατο ν' απαντηθεί, εδώ χρειάζεται η ηγεσία, εκείνη είναι που θα δείξει το δρόμο και τέτοια δεν υπάρχει και για άλλη μία φορά καταλήγουμε στο γνωστό λογικό αδιέξοδο...εκτός ΑΝ ....Εκτός αν αποφασίσουμε ως κοινωνία, ως λαός να πάρουμε το ρίσκο και να επιχειρήσουμε να πορευτουμε λεύτεροι, αλλά κάτι τέτοιο όπως και να το κάνουμε κοστίζει, το χάπι δεν μπορεί να χρυσωθεί πια...Πάντως κατά την άποψή μου δεν θα παραμείνουμε και επί πολύ ακόμη να βλέπουμε την ίδια χιλιοπαιγμένη ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις τελευταίες πάλι ημέρες έχει φουντώσει ο λόγος για επιστροφή στην δραχμή, ή όποιο τέλος πάντων εθνικό νόμισμα.
    Αυτό που βλέπω κι από δω μέσα είναι, ότι πολύς κόσμος, μη βλέποντας αλλαγή και όντας απελπισμένος, είναι πρόθυμος να ψηφίσει τον πρώτον τυχάρπαστο, που θα τού υποσχεθεί να τον βγάλει από την δραχμή, ίσως και από την ΕΕ. Για το δεύτερο αμφιβάλλω, επειδή σε διάφορε δημοσκοπήσεις έχει διαφανεί ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ τής παραμονής τής χώρας στην ΕΕ.
    Έτσι θα πορευόμαστε μέχρι το τέλος τού τέλους. Από τυχοδιώκτη σε τυχοδιώκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. There is little doubt going back to drachma would be suicide for the main reason that our currency will be attacked from all sides by the usual vultures.
    Now more than ever, with Trump, Greece can play the card of dollarization. YES the dollar gentlemen. A flexible but strong currency that would mean:
    1. Pay half of our deficit over night
    2. Stonger exports
    3. Easier to do business with the USA the world's larger market
    4. Strategically defending Greece against neighboring enemies
    5. If case the euro would survive something lile that, Greece would become more competitive among EU members

    The list goes on....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχεις ξαναγράψει αυτό και κανείς δεν σού είπε ότι, για να φύγει η Ελλάδα από το €, πρέπει να φύγει από την ΕΕ. Αυτή είναι η προϋπόθεση. Για το πώς θα ενταχθεί στο $, πρέπει να το δούμε και να δούμε αν το όλο έχει τόσα πλεονεκτήματα.
      Πάντως, το πρώτο που πρέπει να αποφασίσει είναι, αν θέλει να φύγει από την ΕΕ (άρθρο 50 Κανονισμού Λισσαβώνος).

      Διαγραφή
    2. Το νόμισμα παιδιά ειναι ένα εργαλείο και δεν ειναι λύση προβλημάτων. Αυτή τη στιγμη ο,τι και νόμισμα να εχει η Ελλάδα κατα διαβολου θα παμε. Και η Κώστα δικά δολάριο εχει και πτώχευσε. Το πρόβλημα ειναι οτι η οικονομία μας δεν εχει αρχή και τέλος δεν εχει δομή δεν εχει στόχο και το άλλο πρόβλημα ειναι οτι κανεις δε νοιάζεται για αυτο δεν καταλαβαίνει γιατί πρεπει να υπαρχει ελληνικό κράτος έχουμε γίνει απάτριδες τόσο απλά και απλώς είμαστε ο,τι φάμε, ο,τι πιούμε και όσα αρπάξει ο....

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς. Η Ελλάδα χρειάζεται πολλές αλλαγές, τις έχω κατ' επανάληψη γράψει, οι οποίες δεν έχουν σχέση με το νόμισμα. Π.χ. το € δεν την εμποδίζει να εφαρμόσει ένα σταθερό και σοβαρό φορολογικό σύστημα, να μειώσει την γραφειοκρατία και την διαφθορά, να περιορίσει το κράτος και τις σπατάλες του κ.ο.κ.

      Η σοβαρότερη, όμως, κατά την γνώμη μου, αλλαγή είναι αυτή τής νοοτροπίας των Ελλήνων και ασφαλώς ούτε κι αυτήν την εμποδίζει το €.

      Διαγραφή
    4. Σε συνέχεια προηγουμένου μου, διάβασε εδώ. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα τρωτά τής κρατικής διοίκησης, το οποίο πρέπει απαραιτήτως ν' αλλάξει. Γιατί δεν κάνουν κάτι γι αυτό το χάλι; Το νόμισμα τούς εμποδίζει;

      Διαγραφή
    5. We do not own the euro. It is used as a bone to make us do as they say.
      Under the dollar a socialist president was able to impliment his populist agenda in Ecuador and avoid Venezuela's fall to the abyss. The dollar is not the magic pill to solve everything. But with the euro and with no allies in the EU Greece is heading south. How much more do we have to give for maintaining Germany's hegemony? An hegemony that favors Turkey over and over.
      And let us be clear, it is not EU that keeps Turkey from attacking us but the USA.
      And Nativist you sound like Simiti during the Imia crisis, "...We cannot go to war with Turkey now. We are about to join the euro...". War has not been averted. Only will happen at a better time for Turkey.So will be the exit of the euro and then it will be a real masacre. Totally unprepared with zero public assets.

      Διαγραφή
  11. Ευριπίδης Μπίλλης
    Δείτε επίσης τις απόψεις μίας διεθνούς κύρους Ελληνίδας Οικονομολόγου. Της τέως πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, κυρίας Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

    ΕΥΡΩ-ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΡΓΟΣ
    (η επικαιροποίηση του "ελιά-ελιά και Κώτσος Βασιλιάς")
    Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 9.01.2017
    ===============================================
    Χθες τα μεσάνυχτα παρακολούθησα τυχαία τηλεοπτικό κανάλι , που είχε αρκετούς καλεσμένους, και διάφορα θέματα επί τάπητος για συζήτηση. Ανάμεσα σε αυτά, και αυτό της μετάβασης στο εθνικό μας νόμισμα.
    Οι φαιδρές τοποθετήσεις πολλών ομιλητών, όταν επιλέγουν να αναλύσουν οικονομικά προβλήματα χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, αποτελεί ασφαλώς σύνηθες φαινόμενο σε πολλά κανάλια. Ωστόσο, κάποιες από τις χθεσινές θέσεις, στο συγκεκριμένο αυτό κανάλι, δεν ήταν πια "διασκεδαστικές",αλλά σήμαιναν συναγερμό, για νέους και πολύ σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
    Θα πρέπει να παραβλέψω ορισμένα "επιχειρήματα" των καλεσμένων, που σαφώς απέρρεαν από τις γνωστές προσπάθειες των πολιτικών να μην εκθέσουν σε κίνδυνο την υπουργική ή τη βουλευτική καρέκλα. Συνεπώς, τα όσα παράλογα ακούστηκαν, σχετικά, απλώς αναπαρίσταναν την κατεύθυνση του όποιου πολιτικού κόμματος, στο οποίο ανήκαν.
    Δεν θα ασχοληθώ, επίσης με ορισμένες πλευρές ανεπίτρεπτης (ηθελημένης;;;) άγνοιας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι:
    * Το πρόβλημα του εκ γενετής άρρωστου ευρώ, ασφαλώς, δεν είναι μόνον ελληνικό (όπως υποστηρίχθηκε), αλλά γενικευμένο εντός της ΕΕ-Ευρωζώνης. Στη δυσλειτουργία του αποδίδεται η χρόνια υποτονική ανάπτυξη της ΕΕ, καθώς και η μόνιμα υψηλή ανεργία της, η ανώμαλη κατάσταση αντιπληθωρισμού της, η κορύφωση των ανισοτήτων κατανομής της και η καταστροφή του ευρωπαϊκού Νότου.
    * Η Ευρωζώνη οδεύει σε διάλυση εξαιτίας των άλυτων λειτουργικών της προβλημάτων, αλλά και της αδυναμίας της να βελτιωθεί/μεταβληθεί, εφόσον οι αρχικές προδιαγραφές της είναι τραγικά εσφαλμένες, έτσι που η πολιτική μόνιμης λιτότητας να αποτελεί προϋπόθεση βιωσιμότητας του κοινού της νομίσματος.
    *Το ευρώ σχεδιάστηκε για την εξυπηρέτηση των ειδικών διαρθρωτικών δεδομένων/αναγκών της γερμανικής οικονομίας (πολύ διαφορετικών των υπολοίπων εταίρων της), η οποία επιπλέον εισήλθε στην Ευρωζώνη με πολύ χαμηλή εξωτερική ισοτιμία, γι' αυτό και ουσιαστικά είναι η μόνη οικονομία, που αναμφίβολα ευνοήθηκε από το ευρώ .
    *Είναι αστείο να διερωτώμεθα (κάποιοι, ωστόσο, διερωτήθηκαν) το "τι απέγιναν τα δισεκατομμύρια που μας δανείζουν (υποχρεωτικά) οι εταίροι μας", αφού πρέπει να είναι γνωστό ότι πάνω από το 85% αυτών των δανείων δεν περνούν καν από τα ελληνικά σύνορα, αλλά οδεύουν κατευθείαν προς τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Και, βέβαια....
    *Ας αφήσουμε, καλύτερα, κατά μέρος την πολύ-πολύ τραυματική ιστορία του τόσο αποτυχημένου "κουρέματος του χρέους", που όπως είναι ή θα έπρεπε να είναι γνωστό, άργησε ανεπίτρεπτα να αποφασιστεί, για να.....μην τεθεί σε κίνδυνο το ευρώ!!!!!

    Ωστόσο, αυτό το αποτυχημένο ευρωπαϊκό μόρφωμα θα μπορούσε να παρατείνει το βίο του, εξακολουθώντας να επιβάλλει "πυροσβεστικές" λύσεις, ή ακόμη καταστρεπτικά μέτρα στα πιο ευάλωτα μέλη του, αν ο νέος πλανητάρχης δεν ήταν ο Donald Trump, και αν δεν είχε την τοποθέτηση που σαφέστατα εξήγγειλε, απέναντι στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών του Donald Trump, που σκιαγραφούν αναμφίβολα μια πολύ εχθρική στάση απέναντι στην ΕΕ, αλλά κυρίως απέναντι στη Γερμανία, τα όσα ακούστηκαν χθες στο εν λόγω τηλεοπτικό κανάλι, οφείλουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
    Να συνεχίσω επισημαίνοντας ότι ο νέος πλανητάρχης βρήκε το χρόνο να ενδιαφερθεί για τη δική μας μικρή και μαρτυρική χώρα (επίσημη πια αποικία της Γερμανίας, σύμφωνα και με πρόσφατο άρθρο μεγάλης γερμανικής εφημερίδας) και να επαναλάβει δια στόματος του εκκολαπτόμενου πρέσβη στην ΕΕ Ted Malloch, την άποψη που υποστήριξε για φορά πρώτη το 2012: ότι δηλαδή "η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα για να σωθεί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Νεγρεποντη δεν ξέρει και ποτε δεν ήξερε τι έγραφε ειναι κατι σαν τον Ροζάκη από μπούρδα σε μπούρδα

      Διαγραφή
  12. Ευριπίδης Μπίλλης
    Συνέχεια..

    Ασφαλώς, ο νέος πλανητάρχης δεν ήταν και δεν είναι ο μόνος, με διαυγές μυαλό, που πρότεινε τη μοναδική οδό σωτηρίας της Ελλάδας. Αντιθέτως, ακατάπαυστα, τα τελευταία αυτά κρίσιμα χρόνια, νομπελίστες της οικονομίας και πολυάριθμοι γνωστοί οικονομολόγοι ξένοι, αλλά και Έλληνες, υποστήριξαν αυτή τη θέση. Όπως, όμως, είναι γνωστό, το θέμα αυτό ήταν χαρακτηρισμένο ως "απαγορευμένη συζήτηση", από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της κρίσης, όπως και από την παρούσα, γιατί το ευρώ.....ήταν φετίχ. Ήταν "μοναδικό", "ευλογημένο", "μαγικό", "προοδευτικό", "σωτήριο" και γι' αυτό αποτελούσε ανοσιούργημα-προδοσία-βαρβαρότητα-οπισθοδρομικότητα κλπ.,κλπ. το να τολμήσει κανείς να το αμφισβητήσει. Και τούτο, παρότι, το 59% των συμπατριωτών μας (σε πείσμα της "θρησκείας του ευρώ" που κυριαρχεί στη χώρα μας) πιστεύει το 2016 ότι η χώρα ζημιώθηκε από το ευρώ, έναντι 32% μόνο το 2009, αντίστοιχα (Κάπα Research 1.1.2017). Προφανώς, και το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα, είτε το αγνοούσαν οι χθεσινοί καλεσμένοι του περί ου ο λόγος τηλεοπτικού καναλιού, είτε το θεώρησαν ανάξιο λόγου!
    Τώρα, όμως, είναι ξεκάθαρο πια ότι η νέα διεθνής οικονομική τάξη του Donald Trump μεταβάλλει σαρωτικά ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Ειδικά, για την περίπτωση της ταλαίπωρης χώρας μας, είναι θέμα ζωής και θανάτου η έγκαιρη και ορθή αποκρυπτογράφηση της νέας κατάστασης, και πάνω απ' όλα η σοβαρή και λεπτομερής καταγραφή των ενδεδειγμένων μας κινήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ, στην επιχείρηση εξόδου μας από το ευρώ (προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσμενέστατες γερμανικές προδιαγραφές, στην έξοδό μας από το ευρώ, που θα συμβεί οπωσδήποτε). Και κυρίως να εξασφαλίσουμε υποστήριξη από την Αμερική, για το διάστημα των πρώτων δύσκολων 12-18 μηνών αυτού του εγχειρήματος. Είναι πολύ πιθανό (για να μην πω και βέβαιο), ότι οι νέοι άρχοντες της Αμερικής, θα θελήσουν να μας βοηθήσουν. Όχι ασφαλώς επειδή μας αγαπούν (καιρός πια να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν "φιλέλληνες"), αλλά επειδή αυτή η κίνηση βρίσκεται εντός των στόχων και των συμφερόντων τους.
    Προς Θεού....ας μην αφήσουμε και αυτήν την ευκαιρία (όπως σωρεία άλλων) να πετάξει. Η Ελλάδα τελειώνει, και ας "βλέπουν" ορισμένοι ότι ....ανασταίνεται. Και αυτή η Ελλάδα είναι η δική μας πατρίδα. Η Ελλάδα μας δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά σε όλους εμάς. Ας προσπαθήσουμε να τη σώσουμε, αφήνοντας πίσω μας "ευτράπελες και ανεύθυνες θέσεις", όπως φευ τόσο απελπιστικά συχνά ακούγονται από τα ΜΜΕ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταματήστε να ψάχνετε προστάτες και σωτήρες αυτο ειναι τεράστιο πρόβλημα που μας εχει οδηγήσει στην απάτριδοσυνη ανοίγοντας τις πόρτες της διαφθοράς και της οικονομικής καταστροφής

      Διαγραφή
  13. Είναι μια σώφρων άποψη η οποια δυστυχώς μου θυμίζει τους προεστούς και άρχοντες τα χρονια της επανάστασης, που πάντα έλεγαν "δεν είναι ώρα για ξεσηκωμούς, πρέπει να προετοιμαστούμε καλά πρώτα, γιατί θα μας πετσοκόψουν"

    Το πετσόκομμα είναι εδώ. Το 41-44 με τη γερμανική κατοχή ο ελληνικός λαός δεν είχε δικαίωμα να εφαρμόσει την δικη του ατζέντα. Πέθαινε στους δρόμους. Τώρα που είμαστε πάλι υπό κατοχή με οικονομικούς ορους, θα ακολουθήσουμε μια εθνική πολιτική προετοιμασίας? Που σημαίνει μείωση των φορων, ανασυγκρότηση της οικονομίας, προετοιμασία για την έξοδο? Θα μας αφήσουν όταν η δικια τους ατζέντα είναι η λεηλασία? θα αφήσουμε την λεηλασία να συνεχίζεται μήπως και ξυπνήσουν οι Γερμανοί και μας κάνουν ένα γερο σκόντο στο χρέος? Μα οι γερμανοί είναι αυτοί που λένε στον ασθενή με το έμφραγμα που έχει πέσει κάτω "πρέπει να κόψεις το κάπνισμα και τα γλυκα." Δεν έχουν καμια πρόθεση για ανάνηψη!!


    Να μην είμαστε αφελείς κύριοι ειδικοί αναλυτές. Δεν υπάρχουν εταίροι. Υπάρχει μονο η γερμανική μπότα. Όπως ήξεραν και οι παλιότερες γενιές, πρώτα αποβάλεις την κατοχή και σταματας την λεηλασία. Με οποιο κόστος. Μετά μπορείς να το παίζεις κράτος, όχι πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι μια σώφρων άποψη η οποια δυστυχώς μου θυμίζει τους προεστούς και άρχοντες τα χρονια της επανάστασης, που πάντα έλεγαν "δεν είναι ώρα για ξεσηκωμούς, πρέπει να προετοιμαστούμε καλά πρώτα, γιατί θα μας πετσοκόψουν"
    Ξεχνάς φίλτατε ότι από το 1453 μέχρι το 21 μεσολαβούν κάποια λίγα χρόνια...
    Γιατί δεν έγινε η επανάσταση το 1500 ας πούμε για παράδειγμα; Τόσο δουλοπρεπεις ήταν οι τότε πρόγονοί μας σύμφωνα με την πατριωτική λογική σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν δεκάδες επαναστάσεις, μη κοιτάς που δεν τις ξέρουμε, αλλά τότε του οι Έλληνες είχαν μάθει από τους προγόνους τους να αγωνίζονται. Τότε "του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει"!!

      Διαγραφή
  15. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στη σημερινή κατάσταση εκτός από τη μαλθακότητα και τον αυξημένο φόβο που μας διακρίνει. Και με τη τουρκοκρατία και με τη γερμανική κατοχή υπήρχαν αυτοί που υποστήριζαν το καταχτητή για διάφορους ανόητους λόγους, υπήρχαν οι δοσίλογοι ηγέτες που είτε από συμφέρον είτε από φόβο εμπόδιζαν το λαό να αποτινάξει τη σκλαβιά, υπήρχαν και τα ΜΜΕ που μας θύμιζαν ότι οι γερμανοί είναι φίλοι μας, κλπ κλπ. Έτσι συνέβαινε πάντα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Θα παρακαλέσω και πάλι να μην αναρτάτε έναν σύνδεσμο, χωρίς να λέτε περί τίνος πρόκειται. Βάζετε σε κόπο τούς συνομιλητές σας να πηγαίνουν σε ιστοσελίδες/βίντεο, που ίσως δεν τούς ενδιαφέρουν. Είναι αντιδεοντολογικό, βρε αδελφέ, δεν το καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    2. 1) ειναι ευκολο να το κρινει ο οποισδηποτε αν τον ενδιαφερει ή οχι.
      2)Αντιδεοντολογικο; Βαση ποιας δεοντολογιας.
      3)Νομιζω οτι εισαι ο μονος απο τους σχολιαστες που επικρινεις καταφανως και επαδικω τους υπολοιπους.Θα ελεγα να συμμαζευτεις.Ειμαστε μεγαλα παιδια πια.

      Διαγραφή
    3. Έκανα μία παράκληση, που απλώς δεν κατάλαβες.
      Ο τρόπος απάντησή σου δείχνει άτομο κομπλεξικό.

      Διαγραφή
  17. Α)Για να μείνουμε στο ευρώ υπάρχουν όροι. Βασικός όρος είναι πρωτογενές πλεόνασμα κάπου μεταξύ 1.5% με 3.5%. Γιά να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονται νέα μέτρα:
    1)Αύξηση στούς υφιστάμενους φόρους.
    2)Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κοπή κάποιων συντάξεων.
    3)Επιτάχυνση στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
    4)Πιθανό bail-in στις τράπεζες.
    5)Ετήσιος net Wealth Tax στο υπό δημιουργεία Περιουσιολόγιο.
    6)Πιθανή εφ΄άπαξ εισφορά στην συνολική ιδιωτική περιουσία.
    7)Περιορισμός του κράτους με απολύσεις, για μείωση δαπανών.
    Β)Ερωτήσεις:
    Μπορεί να περάσουν τα μέτρα από την Βουλή?
    Το πολιτικό κόστος ποιός θα το φορτωθεί?
    Ο κόσμος πώς θα αντιδράσει?
    Τί επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λίγος Λαφαζάνη με σοβαροφάνεια, λίγη σάλτσα από προ-καρέκλας Τσίπρα, μερικές πιασάρικες λέξεις-κλειδιά από Βαρουφάκη, λίγα τσιτάτα για την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής σε σχέση με τους μπαμπέσιδες και αφιλότιμους κουτόφραγκους που άγονται και φέρονται από πάσης φύσεως συμφέροντα και έτοιμη η Κωνσταντακοπουλιάδα. Αν ο κόσμος πίστευε πως η λύση έγκειται σε τέτοιου είδους και επιπέδου αφηγήματα, πρωθυπουργός θα ήταν ο Βαρουφάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. η επιστροφη στην δραχμη μου θυμιζει τις γνωστες ραδιο αρβυλα που υπαρχει εδω και χρονια στον στρατο ''επικειται πολεμος με την Τουρκια''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για να πάμε σε δικό μας εθνικό/κρατικό νόμισμα πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε -με ανατροπή- από το παρόν πολιτικό προσωπικό, το πιό διεφθαρμένο έβερ.
    Πάμε συντεταγμένα μέσα σε 6-8 μήνες μέχρι να τυπωθεί το νέο χαρτονόμισμα αφού προηγουμένως έχουμε διαγράψει με βάση το Διεθνές Δίκαιο το σύνολο του χρέους. Με πατριωτική/δημοκρατική κυβέρνηση με γνώμονα τον Ελληνα πολίτη και όχι τις τράπεζες κοράκια και τους διεθνείς τοκογλύφους.
    Διαγραφοντας το δημόσιο χρέος, κάνεις αναστολή πληρωμών στο εσωτερικό και αφού διαχωρήσεις τα θαλασσοδάνεια και μέσω της Δικαιοσύνης χώσεις στην φυλακή τους κλέφτες, ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ οριστικά τις οφειλές των νοικοκυριών προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
    Με την τεράστια δυνατότητα που θα έχεις να χρηματοδοτήσεις γενναία με εθνικό νόμισμα την εγχώρια παραγωγή, προχωράς μέχρι να πετύχεις την οικονομική σου ανάπτυξη με εθνικό σχεδιασμό.
    Ετσι το χρήμα -που δεν θα πέφτει σε μαύρες τρύπες- δεν πρόκειται να πληθωριστεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα λόγια σας αγαπητέ, δείχνουν άνθρωπο που, γνωρίζει σωστά την κατάσταση της Πατρίδος μας. Άραγε, για να σκεφτούμε και λειτουργήσουμε ψύχραιμα ως λαός, δεν χρειάζεται κάποιος ο οποίος να ''ηγηθεί''της όλης αυτής καταστάσεως, εμπνεόμενος από ειλικρινή φιλοπατρία; Στην μάχη ο άξιος αξιωματικός εμψυχώνει τους άνδρες του και, από σαστισμένους, τους μετατρέπει σε ήρωες.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγω παλι ενα εχω να πω: 9+ εκατομυρια αιγοπροβατα θρεφει η ελλαδα...πρωτη παγκοσμιως...
    Δεν εχουμε αναγκη κανενα...
    ποια κατωφερεια κιανωφερεια...
    τριακοσιες τοσες χιλιαδες χαζοελληνες πανε στο εξωτερικο για την πλακα τους...
    κατω απο την κρητη γινεται της κακομοιρας απο φυσικα αερια...
    ρε ποια κριση;
    εχουμε σοβαρη κριση στο μυαλουδακι μας...
    δε κοβουμε αυτη την χαζη συζητηση λεω εγω;
    Τα ινστιτουτα λεβι και cia μας θελουν εξω απο το ευρω γιατι θελουν να επιβαλλουν το πετροδολλαρο στην χωρα...
    Κιειπαμε: θα τους κανουμε την χαρη αμα αποσυρουν οι τουρκοι τα στρατα απο την κυπρο...
    Ισχυει ακομη αυτο;
    Μπορει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απάντηση σε άρθρο Κωνσταντακόπουλου στον σύνδεσμα
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/03/blog-post_0.html#more

    Ημερίδα σχετική με διαγραφή δημόσιου χρέους
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/03/19-2017.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.