19/2/17

Νέα ένταση στα Ίμια: Τρίωρο «κυνηγητό» ελληνικών και τουρκικών σκαφών (βίντεο)

(Φωτ.: Iha.com.tr)
Νέα ένταση διάρκειας τριών ωρών στα Ίμια, την Κυριακή, όπως υποστηρίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με… κυνηγητό ελληνικών και τουρκικών πλοίων. Και όλα αυτά λίγες ώρες, αφού βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «παραχώρησε» στην Ελλάδα 17 νησιά του Αιγαίου.

Η εκδοχή που μεταδίδεται στην Τουρκία είναι ότι πλοία του ελληνικού λιμενικού παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα έξι φορές. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή τα τουρκικά πλοία καταδίωκαν για ώρες, τα ελληνικά σκάφη, ενώ προς συνδρομή τους έσπευσε και πλοίο που ανήκει στην ακτοφυλακή του Τουργκούτ Ρέις.
Τα ελληνικά πλοία περνούσαν μπροστά από τις βραχονησίδες, επί τρεις ώρες, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ.
Υποστηρίζουν επίσης ότι κάποιες φορές ελληνικά και τουρκικά πλοία βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής.
Όπως αναφέρεται, οι ανακοινώσεις και οι προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου έδωσαν και πήραν, όχι μόνο από την τουρκική πλευρά, αλλά και από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία –αν και σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα– ζητούσε από τα τουρκικά πλοία να απομακρυνθούν.
Οι παραβιάσεις διακόπηκαν για περίπου μισή ώρα, όταν πέρασε ένα μεταγωγικό πλοίο από την περιοχή, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εκδοχή.
«Ο Ερντογάν παραχώρησε στην Ελλάδα 17 νησιά»
Λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουσταφά Ακαϊντίν, είχε προβεί σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παραχώρησε στην Ελλάδα 17 τουρκικά νησιά στο Αιγαίο.
«Αποκαλύπτεται ότι συμβιβαστήκαμε, αφήνοντας ήδη στην Ελλάδα 17 νησιά, κρυφά από τον τουρκικό λαό. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη σχετική ανακοίνωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μας» είπε ο Τούρκος βουλευτής, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.
Και συνέχισε: «Τώρα γίνεται κατανοητό ότι αντίστοιχοι συμβιβασμοί γίνονται στη Γενεύη για την Κύπρο».
Θυμίζουμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα, από τις 19 Ιανουαρίου 2017, όταν, με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από την κρίση στα Ίμια, τουρκική πυραυλάκατος από τη ναυτική διοίκηση Ακσάρ, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποίησε επίσκεψη στις βραχονησίδες Ίμια.

http://www.pontos-news.gr/article/160431/nea-entasi-sta-imia-trioro-kynigito-ellinikon-kai-toyrkikon-skafon-vinteo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.