14/2/17

Ο Ερντογάν μεταξύ της ρωσικής σφύρας και του αμερικανικού άκμονος

Η στροφή της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας και ο ρόλος Τραμπ - Πούτιν
του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία, αφού ακολούθησε επί έξι χρόνια κατά… γράμμα την πολιτική των ΗΠΑ, παίζοντας τον πιο σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της Συρίας και τη δημιουργία του κύματος προσφύγων, τον Ιούνιο του 2016 αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτήν την πολιτική και να συμπαραταχθεί με εκείνους που έως χθες πολεμούσε (Ασαντ) ή κατηγορούσε ως νέους σταυροφόρους (τους Ρώσους) και ως εκείνους που επιδιώκουν έναν θρησκευτικό πόλεμο (σιίτες του Ιράν).
Η στροφή αυτή της Τουρκίας έγινε κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι η Τουρκία υπέστη σοβαρή γεωπολιτική αλλά και οικονομική ζημιά από την αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε με τη Ρωσία, ειδικά μετά τις 24 Νοεμβρίου του 2015, όταν τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό SU24 στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η γεωπολιτική ζημιά ήταν κυρίως στο Κουρδικό, αφού η Ρωσία «άνοιξε» τις πόρτες της στους Κούρδους της Συρίας.
Η οικονομική ζημιά, που ξεπέρασε κατά πολύ τα 10 δισ. δολάρια, προήλθε από την ακύρωση συμβολαίων, την εφαρμογή του μέτρου της βίζας στους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες και την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων από Τουρκία. Ο άλλος λόγος ήταν καθαρά πολιτικός και γεωπολιτικός. Οσο η Τουρκία ακολουθούσε πιστά την πολιτική των ΗΠΑ, ήταν εντελώς αποκλεισμένη από τη Συρία, όπου οι Κούρδοι, υπό την προστασία και των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με ταχύτητα προωθούσαν τις θέσεις τους στη βόρεια Συρία, δημιουργώντας τον Κουρδικό Διάδρομο.
Ετσι, ο Ερντογάν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να συμπαραταχθεί με Ρωσία - Ιράν - Συρία, έχοντας ως στρατηγικό στόχο να πάρει την άδεια από τη Ρωσία για να εισβάλει στη Συρία και να αποτρέψει την ολοκλήρωση του Κουρδικού Διαδρόμου.
Η συνέχεια του άρθρου στη δημοκρατία

4 σχόλια:

  1. O.K. αλλα οσο σκονη και αν φαει,το πολεμαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο μοναδικος παραγοντας που μπορει να τιμωρησει τον σουλτανο λεγεται Ασαντ.Οσο αυτος παρουσιαζεται αδυναμος να υπερασπιστει τα εδαφη του τοσο ο τουρκος, με την ανοχη των Ρωσσια και ΗΠΑ,θα ωφελειται εδαφικα.Φαινεται πρωφανως πως η τουρκια υπαρχει στα ενναλακτικα σχεδια των δυο μεγαλων δυναμεων για την συντριβη του εφταψυχου ISIS.Εαν αυριο ο Ασαντ πατησει την σκανδαλη εναντιον του Ερντογαν τοτε αμεσως η Ρωσσια θα τον στηριξει και η τουρκια θα βρεθει χωρις την προστασια των συμμαχων αφου δεν εχει εισβαλη εξ ονοματος του ΝΑΤΟ. Η δυναμη του σουλτανου λοιπον δεν βρισκεται στην διπλωματικη και στρατιωτικη του ικανοτητα αλλα στην αδυναμια του Ασαντ, μεχρι στιγμης, να ξεφυγει απο το ρολο του κομπαρσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητά Σαββα
    Μερικές σκέψεις απο το φτωχό μου μυαλο. Η σύσφιξη με τη Ρωσσια δεν μπορει παρα να εχει ημερομηνία λήξης.Ειναι πολλοι οι λόγοι και για τους δυο...Δυο Επιπλεον συμβάντα-παραδείγματα που δεν πολυ έγιναν γνωστά..Η σύγκληση του καταστατικού - ας το πουμε- συνεδρίου των Κούρδων στην Μόσχα απο τη κια αλλα και η απαντηση της υποστήριξης συνεδρίου στην Κωνσταντίνουπολη των ταταρων της χερσονήσου ,με τα αντι ρωσικά συμπέρασμα τα του ...
    Αρα απομένει η επάνοδος του άτακτου στην στρούγκα του ΝΑΤΟ και εδω θα παίξουν ρόλο κυριως η φίλη μας η γερμανια που παντα ειναι κοντα στους Τούρκους (και ιστορικά αν το δουμε).Ως προς το κουρδικό φαινεται οτι και ο σουλτάνος αρχιζει να το παίρνει απόφαση οτι θα ειναι γεγονός και προσπαθεί αφ ενος να περιορίσει την έκταση του αλλα και την ισχύ του.Αφ εταίρου θα ζητήσει ανταλλάγματα προς ανατολάς ( πραγμα που το είπαμε προ πολλών ετών απο εδω μέσα). Και αυτο το σημειο ειναι πο χρήζει αξιολόγησης εκ μέρους της χωρας μας,δεδομενου οτι σε αυτο πιστεύω οτι εντάσσονται ολες οι προκλήσεις των τελευταίων ημερών και οχι λογω της μη έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που πολλοι πιστεψανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδατε πως από "παίκτης" στην περιοχή έγινε το τσουλάκι του καθενός . Τώρα είναι η ώρα και για σκαμπίλια. Τουρκική διπλωματία και μ@κακίες.... τσου ρε Λάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.