20/2/17

Σκηνικό «ανασφάλειας» Τ/κ στήνουν οι Τούρκοι, για να έχουν "άλλοθι" στο Κεφάλαιο Ασφάλεια

Λευκωσία: Διά της κρίσης που έχει προκαλέσει η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σκηνικό έντασης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας την ανασφάλεια ως βασικό στοιχείο για προώθηση των σχεδιασμών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδρασή τους για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα συνδέεται με την επιμονή της Άγκυρας να έχει στρατιωτική παρουσία στο νησί και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.
Όπως υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, επιχειρείται η προώθηση της τουρκικής αξίωσης για Εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων μέσα από την ανάδειξη της ανασφάλειας των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τουρκικές κινήσεις στο πεδίο αυτό αφορούν δύο άξονες. Πρώτο, την πολιτική ανασφάλεια, που συνδέεται με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στους θεσμούς, ώστε να μην τεθούν εκτός του κράτους, όπως σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους ότι έγινε το 1963. Προβάλλουν, δηλαδή, την ανασφάλεια που δήθεν αισθάνονται και ζητούν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως υποστηρίζουν, με την ισότητα και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Επί τούτου, προβάλλεται η θέση πως για να ληφθεί απόφαση θα πρέπει στην πλειοψηφία να υπάρχει και μια τουρκοκυπριακή ψήφος. Τούτο συνιστά δικαίωμα βέτο. Δεύτερο, την ανασφάλεια που ισχυρίζονται ότι αισθάνονται και ως αποτέλεσμα αυτού χρειάζονται την προστασία της Τουρκίας στρατιωτικά.

Η αρχή στο Μοντ Πελεράν
Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η τελευταία κίνηση της τουρκικής πλευράς, η αντίδραση δηλαδή στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα με αποκορύφωμα την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ήταν αναμενόμενη, προδιαγραφόταν και δεν αιφνιδίασε ποσώς τη Λευκωσία η στάση των Τουρκοκυπρίων. Αυτό που δεν υπολογίσθηκε ήταν η αφορμή που θα επικαλείτο και ο τρόπος κλιμάκωσης (αποχώρηση από τη συνάντηση). Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα της ένωσης τέθηκε με έντονο τρόπο από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, που ακολούθησε της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οντζίλ Ναμί, σε μια από τις τοποθετήσεις του έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κοφίνου, στο 1963 και τον πόθο των Ελληνοκυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα. Στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως και σήμερα εξτρεμιστικά ακροδεξιά στοιχεία κινούνται στην ίδια λογική. Με έκπληξη ακούστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το καταληκτικό του σχόλιο ως συμπέρασμα πως οι Ελληνοκύπριοι δεν αγωνίζονται για την επανένωση αλλά για την Ένωση με την Ελλάδα! Στις τοποθετήσεις αυτές του Οζντίλ Ναμί, απάντησε τόσο η ε/κ πλευρά όσο και η ελλαδική. Αντίδραση υπήρξε και από βρετανικής πλευράς υπό την έννοια ότι υποδείχθηκε στους Τούρκους ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και πως θα πρέπει να μην ασχολούνται τόσο με το παρελθόν.

Εβδομάδα αποφάσεων
Τα τερτίπια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν να διασφαλίσουν κέρδος σε στρατηγικής σημασίας επιδιώξεις της έχουν εκ των πραγμάτων προκαλέσει αναταράξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ξένος διπλωμάτης που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό σημείωνε πως δεν προβλέπεται κατάρρευση της διαδικασίας, ωστόσο προβλέπεται κωλυσιεργία, μέχρι τουλάχιστον το δημοψήφισμα στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Απριλίου (αν και οι εκτιμήσεις είναι πως ούτε και μετά θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις). Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά, όπως εάν θα γίνουν για αυτή την εβδομάδα συναντήσεις: Την Τρίτη των διαπραγματευτών και της Πέμπτης των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι πιθανότητες να μη γίνουν είναι μεν λιγότερες, όμως δεν αποκλείεται να τραβήξουν περισσότερο το σχοινί Άγκυρα και Ακιντζί. Διπλωματική πηγή σημείωνε πως εάν διαφανεί πως η τ/κ πλευρά δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες τότε θα επιστρατευθούν ισχυροί παράγοντες για να πεισθεί. Η τουρκική πλευρά ενίοτε σε τέτοιες περιπτώσεις ζητά ανταλλάγματα για να προβεί σε μια αυτονόητη κίνηση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει τη συνέχιση της διαδικασίας και παράλληλα κινείται ώστε να μη φορτωθεί την ευθύνη του όποιου αδιεξόδου, που ούτως ή άλλως δεν έχει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις κινήσεις-ανοίγματα προς τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν και όχι με νέα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

ΕΦΥΓΕ «ΑΘΟΡΥΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Στημένο ήταν το παιχνίδι με την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Πέμπτη. Τούτο ειπώθηκε από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, όλα τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν τη συνάντηση η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να μην υπάρξουν στον χώρο φωτογράφοι και εικονολήπτες (όπως γίνεται κάθε φορά). Περαιτέρω, η αποχώρηση έγινε σχεδόν… αθόρυβα καθώς δεν δόθηκε αφορμή κατά τη συζήτηση. Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόταν έξω από την αίθουσα για να καπνίσει ένα τσιγάρο, ο Ακιντζί και η συνοδεία του αποχώρησε χωρίς να το αναφέρει. Δεν ήταν τυχαίο που ο κ. Άιντα δεν σηκώθηκε καν από τη θέση του ενώ όταν το αντιλήφθηκε έσπευσε να επικοινωνήσει με την πύλη (αυτή που είναι στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη) για να αναφέρει στους Οηέδες να ζητήσουν από τον κατοχικό ηγέτη να επιστρέψει (προφανώς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο). Ο κ. Ακιντζί συνέχισε τον δρόμο του προς το ψευδοπροεδρικό.

Από τις βόλτες στην αποχώρηση Ακιντζί

Διαφορετικά ξεκίνησε η σχέση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί και πολύ διαφορετικά εξελίσσεται σήμερα. Στην αρχή, οι κοινές εμφανίσεις, οι βόλτες σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα, είχαν δημιουργήσει ένα καλό κλίμα μεταξύ τους στον βαθμό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «κοινό όραμα». Σιγά-σιγά όλα αυτά διαφοροποιήθηκαν. Επιβεβαιωνόταν συνεχώς πως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς όλα περνούσαν από την Τουρκία, όπως άλλωστε γινόταν διαχρονικά. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους έλεγαν πολλά, ακόμη και θέματα που, σύμφωνα με στελέχη της ομάδας του ΟΗΕ,  δεν μπορούσαν να εκμυστηρευτούν σε άλλους. Οι πολλές και πολύωρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους είχαν στην αρχή εκνευρίσει τον κ. Άιντα, ο οποίος περίμενε έξω με τους συμβούλους των δύο χωρίς να έχει εικόνα για τις συζητήσεις τους.

Ο Ακιντζί, που κινείται σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ των εντολών της Άγκυρας και των απαιτήσεων των δικών του στα κατεχόμενα, πολλές φορές προβαίνει σε δηλώσεις που ενοχλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φαίνεται να βλέπει πλέον τον Ακιντζί από διαφορετική οπτική γωνία. Η σχέση φαίνεται να έχει χαλάσει οριστικά στην πρώτη φάση «εξορίας» της διαδικασίας, στο Μοντ Πελεράν. Και τούτο φάνηκε με την επιστροφή στην Κύπρο. Όταν ανακοινώθηκε, τότε, στα κατεχόμενα πως ο Ακιντζί αρρώστησε με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ενημέρωση της ψευδοβουλής, ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά. Ο τελευταίος δεν απάντησε ποτέ.

Η χημεία που είχαν οι δύο εκ Λεμεσού και συνομήλικοι φαίνεται να χαλά κι αυτό είναι φανερό πως επιδρά και στη διαδικασία. Όπως φάνηκε την περασμένη Πέμπτη με την αποχώρηση Ακιντζί από τη συνάντηση.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.