12/3/17

Η Ελλάδα και η τρέλα να προσπαθείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα υπερβολικών δαπανών με αυξήσεις φόρων


Του Dan Mitchell
Έχω διατυπώσει πολλά επιχειρήματα εναντίον της αύξησης των φόρων, τα οποία κυρίως εστιάζουν στο γιατί οι υψηλοί φόροι αδυνατίζουν την ανάπτυξη και ενθαρρύνουν την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Σήμερα, ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο.
Έγραψα μια στήλη για το The Hill όπου εξέταζα τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ένα δημοσιονομικό και οικονομικό ατύχημα. Στο άρθρο αυτό παρουσίασα το ενδιαφέρον υπόβαθρο και την ιστορία αυτής κατάστασης, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπήκε σε περιπέτειες λόγω του ότι ξόδευε υπερβολικά και εξηγούσα ότι πολιτικοί όπως η Μέρκελ ενεπλάκησαν μόνο και μόνο διότι ήθελαν να διασώσουν τις τράπεζες στις δικές τους χώρες που ανόητα δάνεισαν μεγάλα ποσά στο ελληνικό κράτος.
Αλλά το πιο εντυπωσιακό μέρος της στήλης μου αυτής αφορούσε την αποκάλυψη του γεγονότος ότι η «λιτότητα» δεν απέδωσε στην Ελλάδα γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει στραγγαλιστεί από γιγαντιαίες αυξήσεις στους φόρους.
«...η τρόικα... επέβαλε λάθος είδος δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό που κυρίως συνέβη είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί αύξησαν σε δραματικό βαθμό το ήδη τιμωρητικό φορολογικό βάρος. Η τράπεζα δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καταδεικνύει μια πολύ άσχημη ιστορία... στις παραμονές της κρίσης, το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα έφτανε το 38,9% του ΑΕΠ. Φέτος, οι φόροι προβλέπεται να φτάσουν το 52% του οικονομικού αποτελέσματος. Κάθε μείζων φόρος στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δραματικά, συμπεριλαμβανομένων του ατομικού φόρου εισοδήματος, των εταιρικών φόρων εισοδήματος, των φόρων προστιθέμενης αξίας και των φόρων ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα πανηγύρι φόρων. Τι συνέβη όμως στην πλευρά των δαπανών στον δημοσιονομικό ισολογισμό; Υπήρξαν άραγε «άγριες» και «δρακόντιες» περικοπές δαπανών;... υπήρξαν κάποιες περικοπές, αλλά το βάρος των κρατικών δαπανών είναι ακόμη μεγάλο στην ελληνική οικονομία. Οι δαπάνες ήταν στο 54,1% του ΑΕΠ το 2009 και σήμερα το κράτος δαπανά 52,2% της οικονομικής παραγωγής».

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.