21/2/17

Δημοκρατία, Ευρώπη - Εντός, εκτός και επί τ' αυτά

του Ιάσονος Μάγνη
Εν τέλει κάθε φορά που πλησιάζει μια αξιολόγηση (δηλαδή η απαρχή συζήτησης νέων δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων) αρχίζει έντεχνα η παραφιλολογία, επί της ουσίας για τα μάτια του κόσμου, για το αν θα πρέπει να παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ

Χαίρε Καίσαρ (Σόιμπλε) οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν
Αποδείχθηκε περίτρανα από τις αποφάσεις των πολιτικών μας, ειδικότερα την τελευταία επταετία, ότι έχουν μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο. Προαποφασισμένα γεγονότα λαμβάνουν χώρα με επικάλυψη φαινομενικών πολιτικών διαβουλεύσεων. Επομένως με την κάστα των πολιτικών που διαθέτουμε στη βουλή, το εάν θα βγούμε ή όχι και το πως θα βγούμε από το ευρώ, δεν θεωρώ ότι είναι μόνο δική μας απόφαση

Παρ’ όλα αυτά οι δύο πλευρές, οι υπέρμαχοι του ευρώ και οι υπέρμαχοι εθνικού νομίσματος, βγήκαν πάλι στο προσκήνιο προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσουν για να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων τους. “Να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ..; Ιδού η απορία…” Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να παρασύρουν τον τρόπο σκέψης των πολιτών σε λάθος μονοπάτια, αφού το ερώτημα ευθύς εξ αρχής είναι λάθος…
Διότι όπως έχουν αναφερθεί γι’ αυτό το θέμα αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές, το πρόβλημα δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό-γεωπολιτικό.
Αφενός μεν υπάρχει η αίσθηση στην πλειονότητα του κόσμου ότι μιλάμε για άκρως οικονομικό θέμα, αφετέρου δε για την υλοποίηση, χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα το γεωπολιτικό συμφέρον!
Έτσι λοιπόν είτε ηθελημένα είτε άθελα τους, οι αντιμαχόμενες πλευρές αποφεύγουν να αναλύσουν το βασικότερο στοιχείο του όλου θέματος. Το νόμισμα είναι απλά ένα νόμισμα. Δηλαδή είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων. Το νόμισμα δεν διοικεί. Ο άνθρωπος διοικεί και το νόμισμα είναι το εργαλείο του. Εάν το δουλέψει ορθά και συνετά τότε τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά για το κοινωνικό σύνολο. Εάν το δουλέψει λάθος τότε τα  αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό νόμισμα, αλλά η θέληση – πολιτική των ανθρώπων που διαμορφώνει θετικά ή αρνητικά τις συνθήκες διαβίωσης.
Όποτε αφού συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω, ας αξιολογήσουμε έστω με τα ελλιπή δεδομένα που διαθέτουμε (αναφέρομαι σε όλα αυτά που έχουν συζητηθεί-προαποφασιστεί από τους πολιτικούς άρχοντες δίχως να μας έχουν γίνει γνωστά). Σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση εντός ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία είναι έως τώρα καταστροφική για πολλά κράτη-μέλη της. Η βάναυση οικονομική πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών, κυρίως των χωρών του Νότου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη θέληση των Ευρωπαίων πολιτών για αλλαγή αυτής της πολιτικής. Το Brexit, το Ελληνικό και το Ιταλικό δημοψήφισμα, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, αποδεικνύουν ότι οι πολίτες (οι οποίοι σπάνια εισακούγονται) θεωρούν ότι η Ευρώπη διοικείται από λάθος ανθρώπους, που χειραγωγούν το ευρώ για συγκεκριμένα οφέλη.
Τι άλλες επιλογές υπάρχουν…; Υπάρχουν εύκολες λύσεις…; Λύσεις υπάρχουν...
Η συνέχεια του άρθρου στο δέλτα
Μάθε για το δέλτα
Γίνε υποστηρικτής
http://todelta.gr/participate/

2 σχόλια:

  1. Η συζήτηση για το Ευρώ αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον της.

    Το περίφημο αυτό εργαλείο της παγκοσμιοποίησης με το οποίο η Γερμανία έχει κάνει κυμά όλη την Ευρώπη βαδίζει πρός το τέλος του.

    Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η αναζήτηση του πότε και πώς θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το ευρω θα βγουμε η θα μας βγαλουν,οταν εχουν αρπαξει ακομα και το καστανόχωμα από τις γλαστρες μας και δεν θα μας ανηκει ουτε ο αερας που αναπνεουμε.
    Το τελος μιας στιμμενης λεμονόκουπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.