22/2/17

Θέτει προϋποθέσεις για να παραστεί στη συνάντηση της Πέμπτης ο Ακιντζί

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Θέτει προϋποθέσεις για να παραστεί στη συνάντηση της Πέμπτης ο Ακιντζί
Χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν υπάρχει δημοψήφισμα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τ/κ ηγέτη να καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προετοιμάσει την Ε/κ κοινότητα για την εκ περιτροπής προεδρία.
Ο Τ/κ ηγέτης, διεμήνυσε ότι για να παραβρεθεί στην συνάντηση της Πέμπτης πρέπει πρώτα η   Ε/κ πλευρά να  «διόρθωση το λάθος», εννοώντας την απόφαση της Βουλής για να γιορτάζεται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα.  Ο Τ/κ ηγέτης επέμεινε  στην αρχική του θέση  για ακύρωση της απόφασης της Βουλής, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει και περιμένει όπως είπε, τις απαραίτητες ενέργειες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε πολλές φορές στην απόφαση της Βουλής, λέγοντας πως η απόφαση δείχνει ότι η Ε/κ πλευρά δεν είναι ειλικρινής ,όπως ανέφερε χαρακτηρίστηκα.
Ακολούθως ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στις δικές τους προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αυτές προνοούν την εκ περιτροπής προεδρία αλλά και την ενεργό συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων.
Παράλληλα, ο Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση θα αποφασίσει, εάν θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη.
Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα σώματα λήψης αποφάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
ana1.jpg
Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι μια ξεκάθαρη βάση για τις συνομιλίες, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ που αναφέρθηκε και στην κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη "να βροντήξει την πόρτα φεύγοντας για να καπνίσει τσιγάρο” - όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου , λέγοντας ότι άλλο η φιλία και άλλο η σοβαρή διαπραγμάτευση, ενώ σε έντονο ύφος διεμήνυσε ότι η Τουρκία έδειξε υπομονή αλλά δεν είναι ανεξάντλητη, θέτοντας για μια ακόμη φορά  την «ανάγκη για ύπαρξη εγγυήσεων» και για να ενισχύσει την άποψη του αναφέρθηκε στο ενωτικό δημοψήφισμα καθώς επίσης και στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Μουσταφά  Ακιντζί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, «είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο “πρόεδρο”», τονίζοντας μάλιστα, πως μαζί με τον Τ/κ ηγέτη «έχουμε δει την μη εποικοδομητική στάση των Ε/κ.
Η στάση τους, με τη στήριξη της Ελλάδας, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση, ανέφερε προσθέτοντας παράλληλα ότι  η ασφάλεια, η ισότητα και η ελευθερία, τα οποία υπερασπίζει  ο κ. Ακιντζί είναι πολύ σημαντικά για μας».
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.