14/2/17

Νέοι επιστήμονες - Το ανεκμετάλλευτο υψηλό δυναμικό της Ελλάδας

Σταύρος Καλεντερίδης
Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος, επικοινωνιολόγος
Αυτή είναι μία ανάρτηση που ήθελα να κάνω από καιρό.
Υπάρχουν νέοι επιστήμονες στη χώρα οι οποίοι είναι το υψηλό δυναμικό της Ελλάδας. Είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, και όχι τα σαθρά κόμματα, που θα δώσουν την οριστική λύση αλλά και θα δημιουργήσουν κάτι όμορφο για τη χώρα μας. Μπορούμε όλοι να ελπίζουμε σε αυτούς.
Πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχουν να παίξουν οι πολιτικοί επιστήμονες. Ενεργοί πολίτες με τις γνώσεις για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν αντιπροτάσεις όταν το πολιτικό σύστημα νομοτελειακά εκπνεύσει. Η παρουσία τους άλλωστε είναι αυτή που θα εξασφαλίσει πως η επικείμενη πολιτική αλλαγή θα είναι δημοκρατική και σίγουρα ειρηνική (εν αντιθέσει με ακραία πολιτικά στοιχεία, αγανακτισμένους, κ.ά.).
Μιας και αποφοίτησα από μια τέτοια σχολή, βλέπω πως πολλά παιδιά, συμφοιτητές μου και μη, αναγκάζονται:
  • άλλοι να παραμερίσουν την επιστήμη τους, 
  • άλλοι να περιθωριοποιηθούν πολιτικά όπως συμβαίνει σε όλους τους νέους στη χώρα και να απέχουν από τα πολιτικά γεγονότα, και τέλος 
  • άλλοι, στη δίψα τους για προσφορά και συμμετοχή, να αναγκάζονται να ξοδέψουν το χρόνο τους και να σπαταλήσουν τις γνώσεις τους βοηθώντας ένα από τα πολιτικά κόμματα που είναι όμως κομμάτι του προβλήματος της χώρας.
Θέλω λοιπόν να πω ότι γι' αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το δέλτα
  • Για εσένα που άφησες την επιστήμη σου γιατί δεν σου φαίνεται χρήσιμη στην καθημερινότητα σου, 
  • για σένα που σταμάτησες να ασχολείσαι με τα κοινά γιατί πιστεύεις πως δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα και πως όλα είναι μάταια, αλλά και 
  • για σένα που θες να προσφέρεις την ενέργεια σου σε κάτι δημιουργικό που μόνο του μέλημα είναι η ανιδιοτελής προσφορά στη χώρα.
Το δέλτα δεν είναι κόμμα, είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης, μια υπερκομματική και υπέρ ιδεολογική εκστρατεία, που στόχο έχει να ενώσει και να συνθέσει πάνω σε μια πλατφόρμα κοινής λογικής, και να επιφέρει μια πραγματική πολιτική επανάσταση στην Ελλάδα.
Το δέλτα είναι ένα κίνημα που μπορεί να δώσει δύναμη στη φωνή σου, τις γνώσεις σου και τα όνειρα σου, και που χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα για να επιτύχει!
Έχουμε ξεκινήσει και δεν πρόκειται να σταματήσουμε από τίποτα και για κανέναν, ενώ ήδη το σύστημα αντιδράει στη δύναμη μας.
Μην στέκεσαι άλλο αμέτοχος. Πάρε μέρος στέλνοντας ένα email στο connect@todelta.gr

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ
TODELTA.GR

15 σχόλια:

  1. Ψευδοεπιστημες...χρειαζονται για τη διαχείριση των μαζων...απο τους ψευδοεπιστημονες...ο Μηχανικος ειναι επιστημονας κυριοι..ο γιατρος...κλπ
    Καλη αρχη κανετε με το να μη δημοσιευετε τα σχολια..το νεο ηθος που επαγγελλεσται ειναι το εφαλτηριο για την νεα επιδρομη στα δημοσια ταμεια φανταζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν δημοσεύουμε σχόλια ανάγωγων και ανήθικων ατόμων.
      Το δικό σου το αφήνουμε, για να βλέπει ο κόσμος την κατάντια ορισμένων Ελλήνων.

      Διαγραφή
    2. @ Yianis Όσο και να προσπαθώ αδυνατώ να καταλάβω τι φταίει με μερικούς συμπολίτες μας και έχουν χαθεί τόσο πολύ στην κακοδαιμονία, την καχυποψία, τον αρνητισμό και το αδιέξοδο. Σε τέτοιο βαθμό που προσπαθούν το αδιέξοδο τους να το μεταφέρουν και σε αυτούς που ακόμα ελπίζουν και προσπαθούν για κάτι δημιουργικό στη χώρα. Αδυνατώ να το καταλάβω γιατί είναι αυτοκαταστροφικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκοπεύω να κάνω κάτι για αυτό.

      Σε ακούω λοιπόν, και σου απαντάω καθώς πιστεύω πως ο προσβλητικός λόγος και το μίσος σου βασίζονται μάλλον σε προσωπικό αδιέξοδο παρά σε κακία (ουδείς εκών κακός, υποστήριζε ο Σωκράτης).

      Σύμφωνα λοιπόν με τον Αριστοτέλη η πολιτική επιστήμη είναι «κυριωτάτη και αρχιτεκτονική» εκ των επιστημών, Ηθικά Νικομάχεια 1094a26-27

      Ο πατέρας της πολιτικής επιστήμης λοιπόν, ο Αριστοτέλης, ήταν ο πρώτος μεγάλος πολιτικός επιστήμων (μεταξύ άλλων) και αυτός έθεσε σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις για τη σύγχρονη πολιτική πρακτική. Η δαιμονοποίηση της πολιτικής επιστήμης που, αυτοκαταστροφικά επαναλαμβάνω, αναπαράγεις, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Ελλάδα, γενέτειρα της πολιτική επιστήμης, έχει καταντήσει να την επιβουλεύονται οι πολιτικοί του σήμερα. Τους οποίους πολύ πιθανό και εσύ ο ίδιος να απεχθάνεσαι χωρίς να ξέρεις πως και γιατί καταλήξαμε με αυτούς. Ο ίδιος λόγος είναι που η πλειοψηφία της δημοσιογραφικής "ελίτ" στη χώρα είναι ανάξια καθώς μιλάει για πολιτική και διαμορφώνει απόψεις χωρίς στοιχειώδη πολιτική παιδεία. Πολύ πιθανό επίσης να απεχθάνεσαι και αυτούς χωρίς να ξέρεις πως και γιατί καταλήξαμε με αυτούς.

      Τέλος, η πολιτική επιστήμη είναι αυτή που δίνει τη δύναμη σε άλλες χώρες να έχουν εθνική στρατηγική, να μελετούν, να αναλύουν, να εξηγούν και να προβλέπουν τα πολιτικά φαινόμενα στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, για να μην γίνονται οι χώρες τους βορά στις ορέξεις των εχθρών τους. Καλή ώρα..

      Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά νομίζω πως αυτά είναι αρκετά. Κάνε τον κόπο και δες τι κάνουμε στο δέλτα και πιστεύω πως αν δεν αναθεωρήσεις, τουλάχιστον θα προβληματιστείς.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Γιάννη τα είπες όλα. Περιμένουμε από τους μαθητές των ρεπουσοειδών -που, καθόλου τυχαίο, σιτίζονται στην Πάντειο και τη Φιλοσοφική- να σώσουν την Ελλάδα.
      Ο Τραμπ ορθώς διέγνωσε ότι μια από τις πηγές του κακού είναι και η αποβιομηχάνιση: αντί να παράγουμε μηχανολόγους και ναυπηγούς, παράγουμε μαρκετίστες, κοινωνιολόγους και πολιτικούς "επιστήμονες" που διακυρήττουν τη "σχετικότητα" των πάντων. Και μετά αναρωτιόμαστε πως κατήντησε έτσι η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    4. @KITSOS KARAKITSOS
      Αν η αποβιομηχάνιση οφείλεται στο ότι δεν παράγουμε μηχανολόγους και ναυπηγούς, (που παράγουμε και πολλούς μάλιστα) τότε εγώ είμαι από τον Σείριο και κατά λάθος βρέθηκα εδώ. Η αποβιομηχάνιση είναι αποτέλεσμα πολιτικών και οικονομοτεχνικών επιλογών και όχι στην έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων.

      Διαγραφή
    5. Μάλλον η εμμονή με την αναζήτηση μιας τέτοιου είδους χρηστικότητας έφερε τον κόσμο σε κατάντια. Ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του στη ζωή. Η προσήλωση μιας κοινωνίας σε επιστήμες που υπόσχονται ανάπτυξη και ευημερία την οδηγούν σε βέβαιη παρακμή. Είναι αποροίας άξιο πραγματικά πώς η βιομηχανική πρόοδος που υποσχέθηκε την απλούστευση της ζωής των ανθρώπων οδήγησε σε υπεραπλουστεύσεις της σκέψης. "Αφού τα βιομηχανικά προϊόντα πωλούνται ας παράγουμε όλοι βιομηχανικά προϊόντα. Έχουμε κρίση επειδή δεν παράγουμε βιομηχανικά προϊόντα. Επιστήμονας είναι αυτός που συντελεί στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και εκείνος που θεραπεύει ενίοτε τον εργάτη για να μπορεί να παράγει περισσότερο. Οι υπόλοιποι είναι ψευδοεπιστήμονες και πρέπει να εκλείψουν...". Απορίας άξιο είναι επίσης πως μια χώρα που η πλειοψηφία των κατοίκων της διαρρηγνύει τα ιματιά της για την βιομηχανική παραγωγή δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία που οι μισθοί πέφτουν με σκοπό την ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων και την προσέλκυση επενδύσεων τέτοιοι διαχωρισμοί σε επιστήμες και ψευδοεπιστήμες μοίαζουν ύποπτες. Οι αφορισμοί ανθρώπων που ξόδεψαν κάποια χρόνια στα φοιτητικά έδρανα είναι ακραία υποτίμηση και φανερώνουν πως ο τρόπος σκέψης ορισμένων είναι ακατάλληλος για βρώση. Από την άλλη κοιτάζοντας τη βιομηχανική Γερμανία διαπιστώνει κανείς πως είχε τα μάτια της στραμμένα και προς την κοινωνιολογία (Μαρξ, Βεμπερ, Μαρκούζε, Ζίμελ. κλπ) και προς την φιλοσοφία (Καντ, Νίτσε, Αντόρνο, Χάιντεργκερ κλπ)Ο καθένας ας βγάλει τα συμπερασματά του.

      Διαγραφή
    6. Η επιστήμη αγαπητέ δεν έχει να κάνει με ειδικότητες αλλά με την αμφισβήτηση, την σε βάθος ανάλυση, την αντικειμενικότητα των προσεγγίσεων και την λεπτομέρεια των λύσεων. Ως εκ τούτου είναι πολλοί περισσότεροι οι μετέχοντες στην επιστήμη από αυτούς που αναφέρεις. Αδικείς πολλούς με αυτή σου την τοποθέτηση.

      Στο λέω σαν μηχανικός, μια και το ανέφερες.

      Διαγραφή
  2. Η επιστήμη για να ασκηθεί επωφελώς θέλει και το ανάλογο επίπεδο κοινωνίας. Τι να τον κάνεις τον γιατρό αν εμπιστεύεσαι περισσότερο αυτό που σου είπε η "κυρά Μαρία" που έχει φίλη μια νοσοκόμα κλπ. Αν θυμάστε την ταινία "Μάθε Παιδί μου Γράμματα" η διπλωματική του μετεκπαιδευθέντος στην αλλοδαπή Δημοσθένη (Τσάκωνας) στηρίζει την γραφομηχανή ενός υπαλλήλου που δεν πατά καλά στο γραφείο.
    Οι σχολές των θετικών επιστημών έχουν λάβει τον χαρακτήρα "καθηγητικών σχολών" διότι η μόνη σχεδόν διέξοδος. Ενός π.χ. χημικού είναι το φροντιστήριο και μετά το σχολείο. Αλλιώς θα αναλύει κρασιά. Όμως αυτό δεν προάγει την επιστήμη. Λείπουν τα επιστημονικά εργαστήρια και η βιομηχανική έρευνα για να απορροφήσουν κόσμο. Αλλά και στις θεωρητικές σχολές δεν πάμε καλύτερα. Έτσι ο κόσμος φεύγει για το εξωτερικό και κατά την γνώμη μου καλά κάνει για να αναπτυχθεί επιστημονικά.
    Ο συγγραφέας του άρθρου είναι από τους λίγους που κάνουν κάτι με το πτυχίο τους από ενδιαφέρον για το αντικείμενο του από μόνος του. Για τους περισσότερους "ομότεχνους" του δεν υπάρχει απασχόληση πλην σε κάποια εταιρεία δημοσκοπήσεων, την στιγμή που το πτυχίο πολιτικών επιστημών αντικατοπτρίζει πολλή γνώση και είναι υψηλού επιπέδου.
    Η κοινωνία μας δείχνει να μην χρειάζεται επιστήμονες και σίγουρα δεν εκτιμά την γνώση. Εκτιμά το χρήμα ακόμα και αν ο κάτοχος υπογράφει με σταυρό και φθονεί όποιον ξέρει κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @yianis alibertis
    H επιστήμη και η ψευδοεπιστήμη είναι άλλο πράγμα από αυτό που λέτε. Ο ψευδοεπιστήμονας μπορεί να βρίσκεται σε οποιονδήποτε κλάδο, ακόμα και στους μηχανικούς και γιατρούς που επικαλείστε. Επί πλέον, υπάρχουν πολλοί τομείς που εμείς οι απλοί καθημερινοί θεωρούμε επιστημονικούς ενώ είναι τέχνες. Π.χ. η ιατρική από πολλούς θεωρείται περισσότερο τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.tribune.gr/world/news/article/331039/se-exelixi-itta-ton-tourkon-stin-al-bab-tous-kinigane-tzichantistes-ke-tourki-trechoun.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ φίλε,τα πράγματα είναι απλά,δε χρειάζεται να περιττολογούμε:Μνημόνιο,τρόικα,λιτότητα,νέα μέτρα,εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας κλπ.Ή τα αποδέχεσαι ή τα απορρίπτεις!Τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα και πομφόλυγες που απλώς γεμίζουν μακροσκελή και ανούσια κείμενα.Εύχομαι κάποτε να ξεδιαλύνεις τις άχρι τούδε μόνιμα νεφελώδεις απόψεις του νεοπαγούς πολιτικού φορέα σου και να ξεδιπλώσεις ένα μεστό και πλήρη περιεχομένου πολιτικό λόγο.Από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα έχετε κάποια απήχηση στην κοινωνία και αν θα βρείτε απέναντί σας το Σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πράγματα είναι απλά για όσους η όραση τους θολώνει πέρα από το δέντρο..

      Για τα υπόλοιπα, θα ήταν χρήσιμο - περισσότερο για σένα - να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου και να εξηγήσεις τι θεωρείς νεφελώδες, και σε διαβεβαιώ θα στο αποσαφηνίσω.

      Τέλος, τα απορριπτικού τύπου σχόλια περί ανούσιων κειμένων με προδιαθέτουν για εγκάθετη συμπεριφορά και πρόκληση η οποία εν προκειμένω, δεν δύναται να προκαλέσει τίποτα άλλο πέρα από την ικανοποίηση κάποιων φτωχών "εγώ", οπότε καλό είναι να σταματήσει αν επιθυμείς να συνεννοηθούμε.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.