16/2/17

Ο Αβέρ-off και η «Προσευχή του καλού ραγιά»...

Με τον Λάζαρο Μαύρο
Ι Δ Ο Υ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ολοφάνεροι οι δρόμοι, οι τρόποι κι οι επινοήσεις τής υποταγής στις διαταγές των Τούρκων. Ιδού ανάγλυφη η σύγχρονη εκδοχή τής έννοιας και της στάσης εκείνου που στη συλλογική μνήμη με τον ιστορικό όρο «τουρκο-προσκυνημένοι»: Η προθυμία υποταγής και υπακοής των καλών υπηκόων = υπάκουων ραγιάδων, στις εκάστοτε προσταγές των Τούρκων:
Α Β Ε Ρ Ω Φ ΝΕΟΦΥΤΟΥ. Πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού (κατ’ επίφασιν πλέον) Συναγερμού (απρόθυμων να αφυπνιστούν όσοι κώδωνες ή σειρήνες συναγερμού κι αν ηχήσουν). Η «δημοκρατικότης» τού εν λόγω κόμματος και του αρχηγού του έφθασε μέχρι τη χθεσινή κατάντια: Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ηγετών τού τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, εισηγήθηκε, χθες και δημοσίως, την αφαίρεση, τη στέρηση, την απαγόρευση τής αρμοδιότητας τής Βουλής. Ώστε να μην έχει την εξουσία να αποφασίζει το νομοθετικό σώμα τής Κυπριακής Δημοκρατίας ποια πράγματα, αποφαίνεται κατά πλειοψηφίαν, ότι, πρέπει να διδάσκουν τα δημόσια σχολεία!!!

Θ Υ Μ Ω Σ Α Ν ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ επειδή την Παρασκευή η Βουλή αποφάσισε να γίνεται στα σχολεία, άπαξ ετησίως, μνεία τού ιστορικού γεγονότος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950. Κι έσπευσε πρόθυμος υπάκουος υπήκοος ο πρόεδρος τού δήθεν Δημοκρατικού και δήθεν Συναγερμού κ. Αβέρωφ, για να βρει δρόμους, να επινοήσει τρόπους και να σκαρφιστεί διαδικασίες υπακοής και υποταγής στους Τούρκους. Προς ικανοποίηση των Τούρκων: Να αμφισβητήσει και να αφαιρέσει από τη Βουλή, από τη Νομοθετική Εξουσία, την… αρμοδιότητα!!!

Χ Θ Ε Σ ΗΤΑΝ για τη μνημόνευση τού Δημοψηφίσματος του ’50. Αύριο και μεθαύριο θα είναι για το καθετί. Αρκεί να θυμώσουν οι Τούρκοι. Είτε γιατί θέλουν ν’ απαγορεύσουν στους ραγιάδες την καλλιέργεια του αντιρατσιστικού πνεύματος στα σχολεία, είτ’ επειδή εξοργίζονται με τον νομοθετημένο σεβασμό προς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, είτε γιατί εξοργίζονται με τις καθιερωμένες κατ’ έτος Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, της Γενοκτονίας των Ποντίων κ.ο.κ.

Ε Ν ΤΕΛΕΙ αποβαίνει άκρως χρησιμότατη για την κατανόηση τής πραγματικότητας, η «κρίση» που προκάλεσαν οι Τούρκοι απ’ αφορμή την απόφαση τής Βουλής για την ιστορική μνεία τού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιαν. 1950 στα σχολεία. Αναδείχθηκε ξανά και η επικαιρότητα τής σπουδαίας, από το 1982, «Προσευχής του καλού ραγιά» του αλησμόνητου Άκη Πάνου, που τραγούδησε κι ο Γ. Νταλάρας:

«Σ' ευχαριστώ Θεούλη μου
που μ' άφησες να ζήσω
άλλη μια μέρα τον αγά
να τον υπηρετήσω».
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Είδατε γιατί απαιτεί την παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη «λύση» ο κ. Ακιντζί, όπως το εξήγησε την Κυριακή στους «Πολίτη» & «Γενί Ντουζέν» ως «αποτρεπτικό παράγοντα», ώστε με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας να μην αποφασίζει η οποιαδήποτε ελληνική πλειοψηφία, αν θα μιλάνε μια φορά τον χρόνο στα σχολεία της για ιστορικά γεγονότα που δεν επιτρέπουν οι Τούρκοι; Είδατε ποιου ακριβώς χαρακτήρα είναι η ομοσπονδία τής ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τούρκων στη συνεταιρική διακυβέρνηση;
Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Tι να πει κανεις οταν η Δεξια-ΔΗ.ΣΥ στην οποια ο Αβερωφ και λοιποι δεξιοι γαλουγηθηκαν με συνθηματα 'Ελλας σκεπασε κ'εμας" "την πατριδα ουκ ελαττω παραδωσω" με σημαιες Ελληνικες κτλ.να εχουν φτασει σαυτην την αξιοθρηνητη κατασταση να διαταζει ο εγκαθετος του Ερτογαν Ακιντζι,και να τρεχουν πρωτοι να εκτελεσουν τις διαταγες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.